18 geslaagden voor tuiglicentie

Jaarlijks vinden op verschillende locaties in het land, met name in het voorjaar, mogelijkheden plaats tot het behalen van de tuiglicentie. Wil men actief deel gaan nemen aan de tuigsport dan is het behalen van een tuiglicentie noodzakelijk.

Grote groep

Afgelopen zaterdag werd in Sint Nicolaasga in Manege De Oorsprong een mogelijkheid geboden. Deze keer bestond de groep uit maar liefst 18 deelnemers. Een aantal van deze deelnemers hadden in de afgelopen maanden al deelgenomen aan de tuiglessen van Albert Minkema en Mechteld van der Kooi. Jurylid Harry de Jong beoordeelde de deelnemers.

Zenuwen

Het examen bestaat uit een stukje theorie, waarbij de kandidaten een tiental meerkeuzevragen voorgeschoteld krijgen. Al deze vragen hebben betrekking op het wedstrijdverloop van een tuigconcours en bevatten vragen die het bewustzijn van het welzijn van het rijden met paarden in de tuigsport accentueren. Hoewel veel kandidaten toch vaak ietwat zenuwen ontwikkelen voor dit examen, blijkt al snel dat de vraagstelling redelijk eenvoudig is en slagen de kandidaten tot op heden altijd keuring voor de theorie.

Mooie manier van rijden

Onder de indruk was jurylid de Jong deze keer beslist van de uitvoering van de praktijk. In vier groepjes van vier of vijf deelnemers konden de kandidaten deze keer in de praktijk laten zien dat ze op een nette en verantwoorde wijze een paard door de piste konden sturen. De wijze van rijden en dan met name de armhouding en leidselvoering bleek bij veel kandidaten erg netjes te gaan. Alle kandidaten slaagden derhalve dan ook voor de praktijk.

Geslaagd

De groep bestond voornamelijk uit rijders met een Fries paard, maar ook een tweetal kandidaten die straks met een hackney willen gaan rijden reden nu mee en slaagden eveneens. De geslaagden van deze groep zijn:

– Marije Hoekstra
– Maud Gerding
– RomiĆ«lle van Tuyl
– Jitske van der Weij
– Anne Rikst Eppinga
– Jan Kabel
– Sanne Ronda-Dunsbergen
– Samantha de Jong
– Sietske Brouwer
– Joke Bruining
– Willem Wester
– Jorn Venema
– Ludo van der Weide
– Simone Jongbloed
– Jenneke Rozema
– Liesbeth van der Wal
– Eveline Stella Brouwer
– Siebrand Haagsma

Vorig artikelFHANA Paard van het Jaar 2022: Norbert 444
Volgend artikelSucces voor Renate en Laura in het zuiden: Oukje, Teunke en Floris op dreef