Mexico strikt drie jonge dekhengsten

Jonanthan Robles en Sandra Sanchez met hun nieuwste aanwinst Jimte 533 AA tijdens de KFPS Hengstenkeuring 2023. Foto : Digishots.

Het gebeurt zelden dat een KFPS-dekhengst op jonge leeftijd Nederland verlaat. Meestal zijn het oudere hengsten die hier zijn ‘uitgedekt’ en dan naar het buitenland verhuizen. Des te opvallender is het dat in een jaar tijd drie jonge hengsten naar het buitenland zijn verkocht. Naar Mexico, een land waar niet eerder KFPS-dekhengsten hebben gestaan en de interne markt klein lijkt.

Dedmer 519, Beant 517 en Jimte 533

Begin vorig jaar vertrok de 6-jarige Dedmer 519 AAA (Alwin 469) naar Finca Sanro in Mexico. Afgelopen zomer vloog leeftijdsgenoot Beant 517 Sport AAA (Hessel 480) zijn nieuwe stalgenoot achterna. En dan werd tijdens de Hengstenkeuring 2023 bekend dat de eind vorig jaar goedgekeurde, 4-jarige Jimte 533 AA (Ulbrân 502) naar hetzelfde adres in Mexico zal verhuizen nadat hij een seizoen in Nederland heeft gedekt. De nieuwe eigenaren van het trio dekhengsten zijn Jonathan Robles en Sandra Sanchez van Finca Sanro. Deze ambitieuze liefhebbers van het Friese paard bezochten dit jaar voor het eerst de Hengstenkeuring en waren zeer onder de indruk. ‘Het was geweldig om mee te maken. Het is helemaal nieuw voor ons, dit hadden we niet verwacht. Volgend jaar komen we graag terug’, vertelt Jonathan.

Dressuur- en fokstal Finca Sanro

Jonathan en Sandra zijn drie jaar geleden begonnen met Finca Sanro, een dressuur- en fokstal iets ten noordwesten van Mexico-Stad. Het echtpaar zag het Friese paard zo’n vijftien jaar geleden voor het eerst in hun geboorteland. ‘We waren verrast door de schoonheid van dit ras en wilden er graag ook een hebben’, vertelt Jonathan. ‘Mijn opa en mijn vrouw hebben altijd paarden gehad. We zijn een familie van paardenliefhebbers. Voor ons is het Friese paard het beste paard ter wereld vanwege zijn schoonheid en omdat het zo uniek is in de wereld. Het heeft alles wat je graag in een paard ziet.’

Van dans- naar dressuurpaard

Op Finca Sanro staan inmiddels zo’n veertig Friese paarden, waaronder meerdere Modelmerries en Kroonmerries. Zo vertrok direct na de Centrale Keuring 2022 Byp van ’t Lansink Kroon AAA (Alwin 469) naar Mexico. Met haar totaalscore van 87 punten op de IBOP-rijproef bewijst Byp, die uit de fokkerij van Rinus Loman en Carla Nijdam komt, dat zij veel aanleg heeft voor de dressuursport. En dat is precies wat Jonathan en Sandra zoeken. ‘Wij houden van de dressuursport en dat is waar we naar toe willen met het Friese paard in Mexico’, aldus Jonathan. ‘We willen het beeld van het Friese paard dat in ons land vooral als danspaard wordt gezien, veranderen. We willen onze landgenoten laten zien dat het Friese paard tot hoog in de dressuur kan presteren. We fokken daarom met de beste kwaliteit paarden die we zoveel mogelijk in de sport uitbrengen.

Meer weten over de plannen van Jonathan en Sandra en Friese paarden in Mexico? Dat lees je in het komende nummer van de Phryso; vanaf 4 maart in de brievenbus!

Vorig artikelFriese dekhengsten op KWPN hengstenshow
Volgend artikelVeulenseizoen: de geboorte en meest voorkomende veulenziekten