450 Friezen op het strand: “De Mega Strandrit staat zelfs op bucket lists”

Op 12 oktober denderen maar liefst 450 zwarte parels over het strand van Callantsoog. Het wordt de grootste editie van de Mega Strandrit voor Friese paarden. We spreken met het brein achter het evenement, Linda de Jong.

“Wat een succes, hè”, reageert De Jong enthousiast. “Er kunnen zich nog meer deelnemers aanmelden, omdat we een aantal afmeldingen hebben gekregen. Maar ergens moet je een grens trekken. Er zijn ruiters die al voor de vierde keer meedoen, moeders en dochters, mensen uit het buitenland, jong – we hebben de minimum leeftijd op veertien jaar gesteld – en oud. Voor zover ik kan nagaan is de oudste ruiter 72 jaar. Er zijn mensen die de strandrit zelfs op hun bucket list hebben staan!”

Bizar

“Dat het een ‘evenement’ zou worden, hadden we nooit voorzien. Het leek mijn vriendin Marleen Rebel en mij een leuk idee om een buitenrit te maken met alleen maar Friese paarden, in 2010. We wilden wel iets bijzonders, en dus werd dat een strandrit. Op de site van de Fokvereniging het Friesche Paard MN – ik zat toen nog in het bestuur – werd een oproepje geplaatst, met de opmerking dat het alleen zou doorgaan als zich minimaal twintig deelnemers zouden aanmelden. Maar in no time zaten we op 210! Op de laatste dag waren dat er 329. Bizar gewoon!”

Uit de hand gelopen

Sinds die eerste keer werd de Mega Strandrit alleen maar groter. De Jong stopte met het werk bij de fokvereniging; nu ‘regelt’ ze de organisatie met haar moeder Ria en zusje Mieke. “In 2013 hadden we tegen de 400 deelnemers; drie jaar later zeiden we tegen elkaar ‘Dat is echt de max’, maar ja, je wilt mensen niet teleurstellen. Dus nu, in 2019, zijn het er zomaar 450 geworden”, vertelt ze.

Voorbereidingen

Waarom dan niet elk jaar een strandrit? “Je wit niet weten wat er allemaal bij komt kijken. Ruim een jaar van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen; op de dag zelf zijn er zo’n zeventig vrijwilligers in touw. Gelukkig hebben we de samenwerking met Peter en Simone Oudshoorn van Manege Noot, het vertrekpunt van de rit; zij regelen ook de vergunning om op het strand te mogen rijden. Dan moeten politie, ambulance en reddingsbrigade paraat staan; een auto van de brigade rijdt voorop om mensen op het strand op de komt van de paarden te attenderen. In Huisduinen, waar een ronde gereden wordt, worden straten afgezet en mag tijdelijk niet geparkeerd worden.”

Reserveruiters

Er zijn strenge regels waar de deelnemers zich aan moeten houden, anders gebeuren er ongelukken. “Er zijn natuurlijk paarden – de minimum leeftijd is trouwens vier jaar – die nog nooit aan zee geweest zijn. Die paarden kijken hun ogen uit. We laten ervaren reserveruiters in een auto meerijden, zodat zij eventueel paarden kunnen overnemen, mocht er onverhoopt iemand afvallen.

Toeschouwers en pers

De belangstelling voor de mega strandrit is niet alleen groot onder de deelnemers. Ook duizenden toeschouwers en de pers staan in de rij om de paarden te bewonderen en de meest spectaculaire foto of film te maken. “Ook die contacten moeten we natuurlijk onderhouden. Het is geweldig dat we zoveel bekijks krijgen. Het ís gewoon ook geweldig: zoveel Friese paarden bij elkaar, mooier kan eigenlijk niet…”

Tekst: Christine Dijk

Foto: Facebook Mega Strandrit Friese paarden

Vorig artikelMia van de Gela Kroon (Pier 448) kampioen in Tsjechie
Volgend artikelGeen hengsten aangewezen voor het verkorte onderzoek