Twee keer een eerste premie

Links Antsje Marieke AA (Epke 474) van S. Bruinsma en B. Traanman en Xandra fan Marksate Ster Sport AA (Norbert 444) van familie Van Westervoort (Foto Johanna Faber)

De locatiekeuringen bij Stal Henswoude en Stal Susan Wind begonnen zaterdag 8 augustus al om 8 uur in de ochtend, nog voor de warmte. Bij Stal Henswoude in Oldeboorn was er een eerste premie weggelegd voor Antsje Marieke AA (Epke 474) van S. Bruinsma en B. Traanman uit Oudega. De vierjarige Antsje Marieke had al een ABFP test van 80 punten afgelegd. Dit bleek helaas niet voldoende om de bemerkingen op de correctheid van het voor- en achterbeen te compenseren. Jury Jaap Boersma verwoordde deze beslissing als volgt: ‘Het blijft genieten om deze merrie in beweging te zien. Maar bij een Kroonverklaring kan beweging bemerkingen op exterieur niet meer compenseren, daarvoor had ze een AAA score moeten hebben.’ De moeder van Antsje Marieke, Martsje Marieke Kroon AAA (Folkert 353) werd met de sterverklaring van haar dochter Preferent.

Geen compensatie

Dezelfde argumenten gingen op voor de vijfjarige Xandra fan Marksate Ster Sport AA (Norbert 444 x Teeuwis 389) van familie Van Westervoort en gefokt door familie Hofstee die zich ook mocht opmaken voor een tweede presentatie. Xandra is in het bezit van het Sportpredicaat en een IBOP menproef van 81 punten. Bewegen kan deze merrie, maar volgens juryleden Jaap Boersma en Corrie Terpstra miste de merrie de rasuitdrukking om naar Kroon te worden gepromoveerd.

Tweede premies

De vierjarige Balou Hof (Wimer 461 x Maeije 440) van G.H. Hof toonde veel front en souplesse, goed voor Ster met een tweede premie. Stamboekmerrie Amber fan ‘e Wigêri (Epke 474 x Rypke 321) van de familie Van der Veer, uit de lijn van Haitse 425 en Wylster 463, viel op door haar rasuitstraling, mede door haar fraaie behang, en maakte met haar uitstekende beweging wat minpuntjes in bouw goed waardoor ook zij nu als stermerrie door het leven gaat.

Trainingsstal Susan Wind

De paarden die deelnamen aan de locatiekeuring op het terrein van Stal Jede in Vledder waren keuringsklaar gemaakt door Susan Wind die haar trainingsstal bij Stal Jede heeft gevestigd. Twee vierjarige stamboekmerries werden bevorderd naar Ster met een tweede premie. Als eerste Anna van de Egberdina Hoeve (Tjaarda 483 x Tsjalke 397) van Anke Zijlstra. Anna werd gefokt door Irina Hafner-Jung en Susan Wind uit de merrielijn uit stam 43 waaruit ook Lutger 436 voortkomt. ‘Grootramige, langgelijnde merrie,’ zag jury Harrie Draaijer,’ze stapte ruim al mocht ze iets resoluter aantreden en ze maakte zich groot in draf met een actief achterbeen.’ De geweldige stap van de aansprekende AnnaJet fan ‘e Aldedyk (Epke 474 x Dries 421), in eigendom van Stal Jede en gefokt door H. Bleeker, was een belangrijke reden om haar Ster te verklaren. Ze was wat arm bespierd omdat ze een veulen van Mees 497 zoogt.

Links de amazone van Anna van de Egberdina Hoeve Ster (Tjaarda 483) Marije de Jong en rechts Denise van Veen met AnnaJet fan ‘e Aldedyk Ster (Epke 474) met in het midden Susan Wind (Foto Karin Sevink)

 

Vorig artikelLivestreams zijn gestart om 8 uur
Volgend artikelDagtitel voor ruin Willem (Hette 481) bij Stal Tunxdorf