Aanmelden Verkort Onderzoek voor 1 augustus 2023

(Foto: Johanna Faber)

Hengsten die in aanmerking willen komen voor het Verkort Onderzoek 2023 kunnen aangemeld worden tot dinsdag 1 augustus. Het Verkort Onderzoek staat open voor hengsten van 7 jaar en ouder.

Sporteis: Sport Elite met afwijkende eis voor dressuur

Het KFPS biedt hengsten met uitzonderlijke resultaten in een sportdiscipline de mogelijkheid om door middel van een Verkort Onderzoek (VO) goedkeuring te krijgen als KFPS stamboekhengst. Om in aanmerking te komen voor deelname aan het Verkort Onderzoek moeten de hengsten op hoog niveau in de sport presteren. Deze eis is dezelfde eis als voor het Sport-Elite predicaat (Registratiereglement artikel 13.5), waarbij de eis in de dressuur afwijkt. Hierbij moet het paard minimaal drie keer een score van minimaal 65% hebben behaald in de Prix St. George of hoger. Voor het buitenland zijn vergelijkbare prestaties vereist, dit ter beoordeling aan de hengstenkeuringscommissie.

Voor aanmelding dient te zijn voldaan aan de gestelde eisen van het röntgenologisch onderzoek (artikel 14) en het onderzoek spermakwaliteit (artikel 15). Voor aanvang van het Verkort Onderzoek wordt de afstamming geverifieerd door middel van een DNA test en wordt daarbij ook dragerschap van erfelijke aandoeningen vastgesteld. Eveneens dient het Cornage onderzoek voor aanvang te zijn afgerond (artikel 18) .

Beoordeling HKC

Na aanmelding beoordeelt de hengstenkeuringscommissie of een hengst in aanmerking kan komen voor een beoordeling. De beoordeling kent de volgende stadia:

  1. Beoordeling van de beweging: het rijden van een proef in de betreffende discipline op een nader gezamenlijk te bepalen wedstrijd en een tweede beoordeling op dinsdag 5 september in Exloo;
  2. Beoordeling van het exterieur op dinsdag 5 september;
  3. Veterinaire klinische keuring op dinsdag 5 september.

Na elk onderdeel bepaalt de hengstenkeuringscommissie of de hengst doorverwezen wordt naar het volgende onderdeel. Waarna uiteindelijk het besluit genomen wordt de hengst wel of niet aan te wijzen voor het Verkort Onderzoek.

Instromen Centraal Onderzoek

Het Verkort Onderzoek is een twee weken durend onderzoek wat betekent dat de geselecteerde hengsten de laatste twee weken van het Centraal Onderzoek instromen in Exloo. In het verleden hebben hengsten zoals Elias 494, Bastiaan 510 en Martzen 521 succesvol het Verkort Onderzoek afgesloten en zijn zo KFPS stamboekhengst geworden.

Voor het volledige reglement en de procedure zie het Hengstenselectie reglement Hengstenselectie en de Uitvoeringsbepaling.

Klik hier voor het Hengstenselectie reglement
Zie artikel 13 Verkort Onderzoek

Klik hier voor de Uitvoeringsbepaling Hengstenselectie reglement
Zie artikel 6 Verkort Onderzoek

Aanmelden

Aanmelden van de hengst kan door het sturen van een mail naar Eveline van Kooten.

Vorig artikelWinner (Gosse 526), Zwaantje (Boet 516) en Zinder (Tiede 501) veulenkampioenen Midden Nederland
Volgend artikelErvaren Berber (Jehannes 484) wederom fokdagkampioen Midden Nederland