Acht sterren bij Stal fan de Kadyk: Lana (Tiede 501) een eerste premie

Lana fan de Kadyk (Tiede 501 x Maurits 437) Ster met fokkers en eigenaren fam. de Boer uit Sintjohannesga. Foto : Wilma Reijenga.

Op zaterdag 7 mei konden juryleden Piet Bergsma, Wil Thijssen en Peter de Meulmeester acht sterren toewijzen op de locatie van Stal fan de Kadijk te Sintjohannesga. De driejarige Lana fan de Kadyk (Tiede 501 x Maurits 437) verdiende een eerste premie Ster.

In totaal werden er 27 paarden en twee veulens gekeurd bij alweer de zesde locatiekeuring van dit seizoen. Tiede 501 tekende voor twee Sterren, net als Julius 486 en Markus 491. Bartele 472 en Eise 489 kregen er elk een stermerrie bij achter hun naam.

Sterk dravende Lana

Een oranje lintje was er voor de rastypische en correct gebouwde Lana fan de Kadyk (Tiede 501 x Maurits 437), gefokt en in eigendom van H. de Boer uit Sintjohannesga. ‘Een merrie met een edel hoofd, sterke bovenlijn en een mooie lange hals’, lichtte Piet Bergsma toe. De driejarige Tiede 501 nakomeling heeft een actieve en ruime stap waarbij ze goed door het lichaam beweegt en draafde opwaarts en met veel balans door de baan naar haar eerste premie.

Goed bewegende Idske

De eerste Ster van de dag was voor de vierjarige Idske fan de Klaster (Julius 486 x Hinne 427) die met veel souplesse en kracht door de baan draafde. De merrie gefokt en in eigendom van O.M. Mous uit Koudum had iets luxer in exterieur en rasuitstraling mogen zijn maar maakte dit meer dan goed met haar beweging waardoor ze een tweede premie Ster toegekend kreeg.

Driejarige Klaasje en Loesje Ster

Ook de driejarige Klaasje fan de Luts (Bartele 472 x Tjalf 443) en Loesje fan de Kadyk (Tiede 501 x Beart 411) gaan voortaan als tweede premie Stermerrie door het leven. Volgens jurylid Piet Bergsma is Klaasje een mooie, zeer rastypische merrie die goed in het model staat. De Bartele 472 nakomeling, gefokt door J.W. de Boer uit It Heidenskip en in eigendom van J.W. de Boer en E.M. van der Woude uit It Heidenskip, heeft een ruime en actieve stap en een voldoende draf die wellicht iets meer onder mocht treden. Loesje, net als Lana ook gefokt en in eigendom van H. de Boer uit Sintjohannesga, heeft een sterke bovenlijn en voldoende actieve draf maar kreeg vooral complimenten voor haar zeer sterke stap, die veel ruimte had en goed door het lichaam was.

Edele Luus

In de vierde rubriek van de dag werd Luus van ’t Lansink (Eise 489 x Norbert 444) op kop geplaatst met een tweede premie Ster. De driejarige merrie van de familie Loman uit Zwiggelte viel op vanwege haar edele hoofd en correcte exterieur. Daarnaast draafde Luus met veel gemak en balans, al had haar stap iets ruimer gemogen.

Vierjarige Haitske en Ineke

Bij de vier jaar en oudere stamboekmerries konden er twee rode linten vergeven worden. Haitske fan de Klaster (Julius 486 x Aan 416) stond op kop mede dankzij haar sterke en mooi aangesloten bovenlijn. De merrie, die gefokt en in eigendom is van O.M. Mous uit Koudum, stapt makkelijk en door het lichaam en draaft opwaarts waarbij het achterbeen goed onder lichaam wordt geplaatst. Achter Haitske stond Ineke “van de Brink” (Markus 491 x Norbert 444), gefokt en in eigendom van Mts. Nooteboom-Schulte uit Vegelinsoord, die naast een edel hoofd, voldoende sterke bovenlijn en goede kruisligging, ruim en actief stapte en opwaarts draafde, wat goed was voor een tweede premie Ster.

Ster voor Grandeur

Van de drie gepresenteerde hengsten mag er eentje voortaan als sterhengst door het leven. De rastypische en jeugdige Grandeur D. van de Sprong (Markus 491 x Andries 415) is gefokt en in eigendom van Mevr. A van Kempen-Elberse uit Rijkevoort. De hengst is een nakomeling van modelmerrie Diamant Tr. van de Sprong (Andries 415) en wist de jury zowel met zijn beweging als exterieur te bekoren.

Klik hier voor de volledige uitslag van de locatiekeuring bij Stal fan de Kadijk

Vorig artikelLivestream locatiekeuring Stal fan de Kadyk – 7 mei
Volgend artikelRommert 498 wint rubriek voor dekhengsten in Lunteren