Achterstallig onderhoud

(Foto: De Lingehoeve)

De negentienjarige ruin Zorro werd met gebitsproblemen doorverwezen naar De Lingehoeve in Lienden. Dierenarts Anne Hiensch-Zeijlmaker bekeek het gebit: ‘Het viel op dat er een snijtand los zat, dat er veel voedsel rond de andere snijtanden was opgehoopt en dat er een penetrante lucht van de snijtanden kwam. Er werd gedacht aan EOTRH, Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis, een verzamelnaam voor diverse wortelafwijkingen aan de snijtanden’.

Pijnlijke aandoening

‘Deze aandoening is met name vervelend omdat het zo pijnlijk is. Iets dat pijnlijk is, laten paarden vaak erg slecht merken. De diagnose EOTRH kan alleen met zekerheid vastgesteld worden door röntgenonderzoek. Er is op de röntgenfoto’s van de onderste en bovenste snijtanden van Zorro geen sprake van resorptie of hypercementose van de wortels, het probleem lijkt daarmee niet EOTRH te zijn. Wel is de tandkas erg ondiep en verwijd. Zorro heeft ook een scheve stand van de snijtanden, we noemen dat een diagonaal. Dat wil zeggen dat het snijvlak van de snijtanden scheef loopt als je recht van voren kijkt, linksonder zijn ze heel kort, rechtsonder heel lang. Een jaarlijkse gebitsbehandeling waarbij ook de snijtanden worden gecorrigeerd voorkomt de vorming van deze afwijking’.

Jaarlijkse gebitsbehandeling

‘Als de tanden in onbalans zijn komt er ruimte tussen de tanden, hier gaat voedsel tussen zitten en het tandvlees gaat ontsteken. Ontstoken tandvlees trekt zich terug, waardoor de tanden nog losser komen te staan. Op een gegeven moment doet iedere zijwaartse beweging van de kaak pijn aan de snijtanden. Het eindresultaat kan je zien bij Zorro. Bij Zorro waren vier snijtanden zo mobiel dat ik ze alleen nog maar kon trekken. De overige heb ik ingekort zover dat ging en uitgebalanceerd, zodat de druk gelijk over alle snijtanden is verdeeld en ze soepel over elkaar bewegen bij het kauwen. Als Zorro’s snijtanden jaarlijks waren bijgehouden en uitgebalanceerd, had dit voorkomen kunnen worden’.

Lees het volledig praktijkverhaal van drs. Anne Hiensch-Zeijlmaker in Phryso november.

drs. Anne Hiensch-Zeijlmaker is sinds 2015 werkzaam als erkend paardendierenarts bij de Lingehoeve waarbij zij zich toelegt op tandheelkunde en buitenpraktijk.
Vorig artikelThea von der Halde Ster (Bartele 472) beste merrie in Schlüchtern
Volgend artikelBente 412 Sport (Heinse 354) overleden