Aftellen naar de HK 2021 met … speaker Bert de Ruiter

Bert de Ruiter bij het afscheid van Jasper 366, naast de cameraman.

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met speaker Bert de Ruiter.

De man met het bekende stemgeluid, welke liefhebber van de hippische sport kent hem niet: de man met de microfoon in de hand, Bert de Ruiter?! Hij praat de boel aan elkaar op grote evenementen als Indoor Brabant – The Dutch Masters, Jumping Indoor Maastricht, het EK in 2019 in Rotterdam, CHIO Rotterdam, de KWPN-hengstenkeuring, Boekelo… maar ook op de concours hippiques zorgt hij ervoor dat het publiek weet wie er in de ring is, welke rubriek aan de beurt is, wie de prijswinnaars zijn … Kortom, een béétje paardenfestijn kan niet zonder Bert de Ruiter.

“Eerlijk waar, ik kan je niet vertellen hoe vaak ik er bij was op de HK”, gaat De Ruiter van start. “In 2003 werd ik op Indoor Brabant verkozen tot Paardensportman van het jaar–heel bijzonder voor een speaker – en in die tijd deed ik in elk geval ook al de HK, want die werd toen genoemd als een van mijn verdiensten.”

Lege agenda

Het afgelopen jaar viel er weinig te bespeakeren voor De Ruiter. “Bijna alles werd afgelast natuurlijk, in verband met de coronamaatregelen. Dat begon midden maart met The Dutch Masters. Ook belangrijke evenementen als CHIO Rotterdam en JIM gingen niet door. Ik had dus een behoorlijk lege agenda; alleen het NK Springen in De Peelbergen en nog wat andere springwedstrijden gingen door, en de HK’s van het KWPN en dus die van het KFPS. En dat is in één woord geweldig!”

On-Nederlands

De Ruiter noemt de HK een heel bijzonder evenement. “Het enthousiasme van het publiek, de hele sfeer, het is bijna on-Nederlands! Het is een cadeautje om er bij te mogen zijn. Het is mijn rol om het publiek als het ware te bespelen, ik hoef alleen maar dat enthousiasme dat er al is, wat uit te vergroten. Het publiek een beetje op het verkeerde been zetten, bij zo’n kampioenskeuring bijvoorbeeld, daar geniet ik wel van, dat is mijn spelletje.”

’King of the stallions’

Denkt De Ruiter van tevoren na over hoe hij de hengsten zal aankondigen? “Nee, zoiets komt op dat moment in je op. Jasper 366 noemde ik eens ‘The King of the stallions’. Later was die kreet door vele media overgenomen. De teksten bij de hengsten, als zij de baan binnenkomen, krijg ik van het stamboek. Zestig of zeventig procent van de informatie die ik over de microfoon geef, ook bijvoorbeeld over het Paard van het Jaar, wordt me aangereikt door de mensen van kantoor, Marijke Akkerman, Ids Hellinga en Nynke Bakker. Die doen een grondige job voor mij. Verder speel ik wel in op de speciale dingen, zoals Hennie van Manen, die er vorig jaar voor het laatst bij was, of de voorbrenger op klompen… ”

Samenspel

Het programma en de tijd in de gaten houden, ook dat is een taak van De Ruiter. “De laatste jaren is het telkens net gelukt om het evenement om 18.00 uur af te sluiten. Dat alles vlot verloopt is uiteraard een samenspel tussen alle medewerkers, niet in de laatste plaats met de ringmeesters en de technici van Koopmans.”

Voorrecht

De Ruiter vindt het een voorrecht om dit werk te mogen doen op de HK. “Mensen uit binnen- en buitenland willen er bij zijn. Nu moet het publiek het helaas via de buis volgen. Hoe dat voor ons als medewerkers uitpakt, die lege tribunes, dat moeten we maar zien. Ik denk dat het het beste is om net te doen alsof iedereen er wel live bij is.”

Waardering

“Kijk, zo’n prijs als toen in 2003 winnen is leuk, maar nóg mooier is het als de mensen naar je toe komen”, vervolgt De Ruiter. “Ik weet nog dat er twee jaar geleden na de HK een jong stel stopte op de parkeerplaats, na afloop, en zó, de duim naar me opstak. ‘Als jij er ooit mee ophoudt, zal de HK niet meer hetzelfde zijn’, zeiden ze. Dat doet je wel wat, die waardering!”

Foto: DigiShots

Vorig artikelAftellen naar de HK met … commentator Henk Dijkstra
Volgend artikelJildau Hart: ‘Bijna had ik haar willen verkopen’