Aftellen naar de HK met … commentator Gerrit de Boer

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit en tellen af met mensen die voor of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Gerrit de Boer. Hij verzorgt het commentaar op Omrop Fryslân, samen met Henk Dijkstra.

Een journalist pur sang, dat is Gerrit de Boer uit Leeuwarden, waar ook het kantoor van Omrop Fryslân gevestigd is. De Boer begon zijn carrière in 1985 bij het Financieele Dagblad, en werkte voor de Volkskrant en voor de radio als correspondent in Indonesië. In 2003 keerde hij terug naar zijn Friese roots en kwam hij terecht bij Omrop Fryslân. “Ik heb de hele mediawereld gaandeweg zien veranderen. Je moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn: radio, televisie, internet … en bijvoorbeeld ook je eigen opnames maken en monteren.” Tien jaar lang was De Boer chef Sport, en in die functie kreeg hij te maken met de HK.

Combinatie

“Ik ben een boerenzoon; in mijn jeugd ging ik wel eens met m’n vader mee naar de keuring in Garijp. Een collega kon of wilde liever niet de verslaglegging van de HK doen, en toen vroegen ze mij. Ik dacht, waarom niet … In die tijd deed ik bijvoorbeeld ook het Fries kampioenschap Fierljeppen. En zo kwam ik samen met Henk achter de microfoon te zitten op de HK. Die combinatie werkte meteen vanaf het eerste moment: hij is de expert, de man met de kennis; ik zorg ervoor dat hij niet teveel doordraaft met te gedetailleerde informatie en stel tussendoor vragen waar ook de niet-paardenliefhebber iets aan heeft. En ik houd de regie in de gaten, de grote lijnen. Daarnaast probeer ik Henk ook wel eens wat van zijn à propos te brengen, voor de broodnodige humor.”

Meer populariteit

De Boer weet nog goed dat hij als eindredacteur met het stamboek overlegde over al dan niet live uitzenden van de HK. “Henk noemde het al, het KFPS zag daar tegenop, maar ik zei ‘Live uitzenden zal alleen maar zorgen voor meer populariteit!’ En dat was wat er gebeurde. Eerder kon je aan de poort nog wel tickets bemachtigen, maar het jaar na de eerste live uitzending was de zaterdag steeds meteen uitverkocht. De kijkers zien de sfeer, de emotie op televisie, en willen het live meemaken. Ook mensen die niks met paarden hebben. Het Friese paard werd vanwege de HK bekend bij een breder publiek, en dat had ook weer zijn invloed op de handel.”

Andere atmosfeer

“Natuurlijk lees ik me in voordat de keuring begint”, vertelt De Boer. “Ik weet bijvoorbeeld dat er 97 jonge hengsten deelnemen aan de Tweede Bezichtiging. Dat soort voorkennis moet je hebben. Maar de achtergrondinformatie, over de bloedlijnen en de fokkers bijvoorbeeld, die komt van Henk. Elk jaar weer vind ik het fantastisch om er bij te zijn op de HK. Ok, deze keer is het in Drachten en deze keer zijn er geen toeschouwers in de hal, dat zorgt voor een heel andere atmosfeer. Maar plezier in dit werk, samen met Henk, heb ik toch wel. Ik kijk er naar uit!”

Spelletje

Of hij na al die jaren een beetje verstand gekregen heeft van wat een goed Fries paard is? “Henk zegt altijd ‘Nu kun je het ook wel alleen af’, maar dat is natuurlijk niet zo”, grinnikt Gerrit. “Ik heb er wel iets meer kijk op gekregen. Als bijvoorbeeld de achterhand meer mee moet komen, dan zie ik dat wel. Maar verstand van paarden, nou nee. Het is een mooi spelletje om zo in de loop van de dag te voorspellen wie vooraan eindigt; dat zullen de mensen thuis ook wel doen. Ik heb in elk geval vast een leuke dag; de vraag is, hoe zullen de kijkers het vinden? Want voor mij als televisiemaker is dat het allerbelangrijkste!”

Foto: Johanna Faber

Vorig artikelCatalogus Hengstenkeuring zelf printen
Volgend artikelAftellen naar de HK met … Marijke Akkerman