Aftellen naar de HK met … commentator Henk Dijkstra

Foto: Johanna Faber

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Henk Dijkstra, die op Omrop Fryslân het commentaar verzorgt, samen met Gerrit de Boer.

Heb je Henk Dijkstra één keer gezien, dan vergeet je hem niet meer. Je kunt hem gerust een opvallende persoon noemen, met zijn golvende witte haar en grote snor. Met enthousiasme, Friese uitspraken die je misschien in het normale leven niet vaak tegenkomt (“Sa’n hynder, der reitsje jo fan yn ‘e brân”) en vooral: een enorme kennis van het Friese paard, is hij onlosmakelijk met de HK verbonden, als commentator. Zijn jarenlange ervaring als speaker op diverse keuringen en paardgerelateerde evenementen komen hierbij uitstekend van pas.

Verstand van paarden

Vanaf de eerste uitzending vormt Gerrit de Boer een duo met Henk en dat werkt geweldig. “Gerrit is een meer dan uitstekend presentator, maar was niet echt thuis in de Friese paardenwereld. We vullen we elkaar prima aan”, vertelt Dijkstra. “Toen ik destijds door het stamboek hiervoor werd gevraagd heb ik die uitdaging met beide handen aangegrepen. Ik heb van jongs af aan de belangstelling voor paarden van huis uit meegekregen. Mijn vader kocht op een gegeven moment een Friese modelmerrie van de legendarische Ritske 202, waarmee hij ging tuigen en fokken. Ik verdiepte me in de fokkerij en ging ook mee naar de keuringen en de HK.”

Uitzending op Omrop Fryslân

Het KFPS stond in eerste instantie wat huiverig tegenover het idee om de HK live te laten uitzenden op Omrop Fryslân. “Ze waren bang dat als de mensen het gewoon thuis konden volgen, er geen publiek meer op de HK zou afkomen”, weet Dijkstra. “Maar het tegenovergestelde was het geval. Toen ‘iedereen’ zag wat een geweldig feest de HK altijd was, wilde iedereen daar gewoon óók op de tribune zitten! Dus de live uitzendingen hebben juist bijgedragen aan de populariteit van het evenement. Nu moet je er snel bij zijn, wil je een kaartje bemachtigen!”

Vervanger

De HK die me het meest is bijgebleven in al die jaren, is die van 2013. We hadden een sterfgeval in onze familie en ik moest naar de crematie. Gerrit vroeg of ik geen vervanger kon regelen. Toen heb ik onze zoon Jelmer gevraagd of hij het wilde doen. Die heeft de interesse en hij is heel goed thuis in de fokkerij. Dus Jelmer deed het middagprogramma, en goed ook! Ik was hartstikke trots op hem! Of hij mijn opvolger wordt als commentator? Nou, mocht ik het niet meer kunnen doen, of ze zien mij niet meer zitten bij de omroep, dan zou hij misschien wel een optie zijn. Maar hij moet nog maar even geduld hebben, haha!”

Laatste fokmerrie

Jelmer is ook degene die de fokkerij van de familie Dijkstra zal voortzetten, zoals Henk die ooit van zíjn vader heeft overgenomen. “Vorig jaar, op mijn verjaardag nog wel, hebben we helaas onze laatste fokmerrie, de kroon en triple A sportmerrie Alant fan’e Leane (Jesse 435), verloren aan koliek. Ze was nog maar 12 jaar. Nu hebben we alleen diens merrieveulen (Julius 486) nog. Die zal het stokje van onze merrielijn dus moeten voortzetten. Een nieuwe merrie kopen? Nee, ik heb altijd gefokt met de lijn die mijn vader vroeger al had opgezet. Nog nooit hebben we een andere merrie gekocht om daar mee verder te gaan. En dat ben ik ook niet van plan.”

Lege hal

Dijkstra vindt het spannend hoe deze speciale HK zal verlopen. “We hebben afgelopen week even gekeken in Drachten, naar waar we komen te zitten bijvoorbeeld. En dan realiseer je je hoe léég het zal zijn, zonder publiek. We zitten daar dan echt zo ongeveer met z’n tweeën op de tribune, Gerrit en ik, en verder geen kip! Hoe zal het verlopen? Het publiek is zó belangrijk als sfeermaker? Maar ik kan het toch niet veranderen, ik moet het maar een beetje op me af laten komen. Het is fijn samenwerken met Gerrit. We kenden elkaar niet, maar inmiddels gaan we ook buiten dit werk met elkaar om. De rest van het team op de HK is ook geweldig: de mensen van het stamboek, Lieuwe Koopmans, Bert de Ruiter, de juryleden, we weten wat we aan elkaar hebben.”

Enthousiasme

Een uitspraak over wie tot de favorieten behoren zaterdag, laat Dijkstra zich niet ontlokken. “Daar zeg ik nooit iets over. Ik heb wel zo mijn voorkeuren, maar daar laat ik me ook niet over uit. Mijn mening doet er niet toe. Maar over het algemeen krijg ik te horen dat ik altijd super enthousiast ben. Dat is ook zo, dat kan ik moeilijk tegenhouden. Ik sta soms net zo hard mee te klappen en juichen als het publiek.” Vooral de muzikale ondersteuning van Lieuwe Koopmans speelt daarbij voor mij als muziekliefhebber een allesbepalende rol!”

Voorspelling doen

“Maar over de kampioenshengst gesproken… die is nooit te voorspellen”, vervolgt Dijkstra. “In de loop van de dag krijg je er vaak wel een gevoel bij. Toen Norbert 444 voor de laatste keer kampioen werd, stelde hij in de eerste ronde enorm teleur. Ik dacht ‘Moet dat hem nu worden?’ Maar die hengst groeide en groeide gedurende de dag. En in de kampioensronde wás hij er! Hetzelfde gold voor één van de jaren dat Jurre 495 het lint omgehangen kreeg.”

Reacties van de hengsten

“Dit jaar kun je er helemáál geen zinnig woord over zeggen”, is Dijkstra van mening. “Want niemand weet hoe de hengsten zullen reageren op de lege tribunes. Er zijn er bij die net dat stapje extra doen als ze toegejuicht worden, dus die zullen raar opkijken nu ze in een lege baan komen. Anderen komen juist wat terug van die mensenmassa, en die kruipen nu wellicht wat meer uit hun schulp en lopen de sterren van de hemel. We gaan het zien, we laten ons verrassen … Ik heb er ondanks de rare omstandigheden, heel, heel veel zin in!”

Vorig artikelAftellen naar de HK met … geluidsman Lieuwe Koopmans
Volgend artikelAftellen naar de HK 2021 met … speaker Bert de Ruiter