Aftellen naar de HK met ‘duizendpoot’ Jolanda Slootjes: ‘ik kijk ernaar uit’

Jolanda Slootjes tijdens de online HK 2021 © DigiShots

Ze zal drie dagen de Hengstenkeuring in het Engels vertalen, een clinic geven én ze jureert bij de Horses2fly KFPS sportcompetitie tuigen: Jolanda Slootjes is op verschillende terreinen actief tijdens de online Hengstenkeuring 2022. ‘Ik ben superblij dat ik erbij mag zijn.’

Vertalen voorbereiden

Het vertalen naar Engels deed Jolanda vorig jaar ook al. ‘De teksten die Bert de Ruiter voorleest krijg ik ook, die vertaal ik van tevoren, zoek nog wat op en dan kan ik tegelijk met Bert de kijkers in het Engels informeren en van dezelfde informatie voorzien.’ Best spannend, geeft ze toe. ‘Vorig jaar kreeg ik heel veel positieve reacties uit het buitenland. Mensen bedankten me via facebook.’ Dat geeft ook vertrouwen voor dit jaar. ‘Ik lig er niet wakker van hoor, nee ik kijk er juist naar uit. Mijn Engels is echt niet perfect en ik maak ook wel foutjes omdat het veel is en best snel gaat, maar de waardering is heel groot.’

Clinic en tuigjury

Niet alle onderdelen tijdens de drie dagen zijn overigens van tevoren te regisseren, denk aan de tweede bezichtiging op donderdag- en vrijdagmiddag. ‘Ik luister wat de jury zegt, vertaal en vertel het aan de kijkers.’ Met alle vakjargon is Jolanda goed bekend. Als KFPS jurylid komt ze regelmatig in het buitenland en geeft ze clinics over het beoordelen van Friese paarden. Dat zal ze ook tijdens de HK doen, op vrijdagmorgen. In de clinic geeft ze antwoord op de vraag: waar let de jury op tijdens de Hengstenkeuring? ‘Zo krijgen de kijkers mee waar de jury de drie dagen op let.’ Om dat allemaal goed uit te leggen komt er een paard in de ring, een KFPS stamboekhengst natuurlijk…….
Naast het vertalen en het geven van een clinic zal Jolanda ook in de ring te zien zijn bij de Horses2fly KFPS sportcompetitie tuigen waar ze als jury gaat optreden. ‘Het worden hele intensieve dagen, maar ook leuk om het zo vanaf de eerste rij mee te beleven.’

Vorig artikelPhryso-Fokadvies: Welke hengst voor Femke van ’t Kempke Kroon Sport AA (Omer 493)?
Volgend artikelKFPS College Tour – dierenarts Gerrit Kampman over opfok van jonge Friese paarden