Aftellen naar de HK met … geluidsman Lieuwe Koopmans

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Lieuwe Koopmans van Koopmans Geluid, die elk jaar garant staat voor de muzikale omlijsting. En meer.

Want naast het geluid doet Koopmans ook de verlichting in de piste tijdens de keuring en tijdens de shows. Hij is verantwoordelijk voor de communicatie en de stroomvoorziening. Topdrukte dus tijdens de HK. Koopmans is er blij mee, want het werk ligt niet voor het oprapen in deze corona-tijd.

Unieke sfeer

“We zijn normaalgesproken op veel wedstrijden en keuringen te vinden. De KWPN-hengstenkeuring, Jumping Schröder Tubbergen, CH Bennekom, CH Buitenpost, CH Eext en zo nog wat grote concoursen, het NK Dressuur, CSI Zuidwolde, een aantal regiokampioenschappen … “, vertelt Lieuwe Koopmans. “Het gros van die evenementen ging nu natuurlijk niet door. Dan is het mooi dat het KFPS de HK – en natuurlijk ook de eerste bezichtiging, waar we ook al van de partij waren – wél kan laten plaatsvinden. En de HK is gewoon een fantastisch en uniek evenement, zo’n sfeer en enthousiasme heb je nergens anders!”

De paarden maken de sfeer

Het zijn volgens Koopmans niet alleen de muziek en het publiek die de sfeer bepalen. “Dat zijn de paarden! Het Friese paard is een op en top showpaard. Ze worden mooier en groter naarmate ze meer toegejuicht worden. Je ziet wel dat ze er dan een schepje bovenop doen. Wij kunnen dat ondersteunen met onze muziek, maar het zijn de hengsten zelf die het publiek in vervoering brengen. Bij een dressuur- of springpaard kun je niet zo uitpakken met de muziek, dan gaan de paarden door het plafond!”

Ritmische nummers

Op de HK trekken Koopmans en zijn team alles uit de kast wat de muziek betreft. “We maken van tevoren een algemene playlist, die heb je in grote lijnen wel in je hoofd. Op het moment dat een hengst binnenkomt, kiezen we ‘zijn’ muziek. Dat is niet elk jaar dezelfde muziek bij dezelfde hengst, dat zou partijdig kunnen overkomen. Elk jaar vallen er nummers af en komen er nieuwe nummers bij. Het moet ritmische muziek zijn, geen ballads of zo. Echt muziek waarbij lekker meegeklapt kan worden.”

Intensief

Het is continu opletten geblazen, je kijkt constant naar wat er in de ring gebeurt en speelt daar op in. Heel intensief, maar geweldig, want dit werk zou je onze hobby kunnen noemen, het is toch machtig mooi dat we er bij kunnen zijn!”

Jehannes-hengstje

Koopmans heeft een leuk nieuwtje: sinds krap een week is hij de trotse eigenaar van een vorig jaar geboren Friese hengst. “Ja, ik vond dat ik ook maar eens een Fries paard moest hebben, na al die jaren bij de HK te zijn geweest. Het is een jonge Jehannes 484, uit een Doaitsen 420-moeder. Hij heeft een vol papier en hij kan apart lopen.” En lachend: “Wie weet zien we hem hier ook lopen over twee jaar!”

Geoliede machine

De man uit Elim kijkt uit naar de HK. “Het loopt elk jaar als een geoliede machine. Iedereen weet waar hij aan toe is en is op elkaar ingespeeld. De keuring zit zó goed in elkaar! Zonder toeschouwers is het natuurlijk minder gezellig. Maar we maken er met z’n allen iets moois van, zodat de mensen – ook al zijn ze er niet live bij – óók in de huiskamer op het puntje van de stoel zitten.”

Vorig artikel97 hengsten in tweede bezichtiging
Volgend artikelAftellen naar de HK met … commentator Henk Dijkstra