Aftellen naar de HK met … juryvoorzitter Sabien Zwaga

Foto: Ingrid Truijens

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen zeer nauw bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met juryvoorzitter Sabien Zwaga.

Al sinds ze dertien was, is ze er bij op de KFPS Hengstenkeuring, en ze miste er niet één. “Even rekenen”, begint Zwaga. “Ik ben nu 46 … dit wordt dus mijn 33ste HK. Het was fokker Jan de Wolff uit Broek bij Joure die me wegwijs maakte in de Friese paardenfokkerij en door hem begon ik me te verdiepen in het ras. De familie De Wolff werd mijn tweede familie. Mijn ouders waren gek op dieren, maar hadden niets met paarden.”

Kenner

Inmiddels is Zwaga volledig ‘ingewijd’ in het Fries ras. Zij is al jarenlang werkzaam als inspecteur, en is sinds dit jaar ook aangewezen als voorzitter van de jury op de HK op zaterdag. Daarnaast treedt ze op als voorzitter van de hengstenherkeuringscommissie, die op vrijdag 22 januari plaatsvindt. Ze is auteur van het begin vorig jaar gepubliceerde boek ‘Beoordelen van het Friese Paard’, dat nu ook in het Engels, Duits en Spaans verkrijgbaar is.

Commentaar

Als juryvoorzitter is Zwaga degene die de microfoon ter hand neemt en het commentaar van de jury ventileert. “Alle hengsten zijn in principe best, ze zijn immers allen goedgekeurd en voldoen aan de strenge eisen van het stamboek wat betreft exterieur, correctheid en beweging. We – Jan Hellinx, Corrie Terpstra en ik, als juryteam – letten dus echt op de prestaties op het moment zelf en moeten naar de kleine verschillen kijken.”

Focus

Over haar voorbereiding op de HK, vertelt Zwaga: “Het belangrijkste is dat ik fit en goed uitgerust ben. Op de dag zelf moet je focus hebben en moet je er gewoon staan. Ik neem van tevoren alles goed door zodat ik weet welke hengsten, rubrieken en kampioenschappen er zijn en wat er van ons wordt verwacht. Hier hoort ook een voorbespreking met speaker Bert de Ruiter en de mensen van kantoor bij om de laatste puntjes op de i te zetten. Verder overleg ik met mijn collega-juryleden, het is een teamprestatie die geleverd moet worden, dus het is belangrijk om goed met elkaar af te stemmen.”

Andere dynamiek

Zwaga vindt het een compliment waard dat de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt, ondanks de COVID-19 maatregelen een vergunning heeft afgegeven voor de HK. “Het is geweldig dat het hele evenement kan doorgaan. Het is natuurlijk een absurde situatie deze keer, zonder publiek. De dynamiek tussen publiek en paarden, voorbrengers, speaker en jury is er deze keer niet. Dat maakt de sfeer natuurlijk anders dan anders, niet in de laatste plaats voor de hengsten; het is afwachten hoe die zullen reageren op de lege tribunes. De meeste hengsten groeien door het enthousiasme van het publiek”

Eén groot feest

De HK is een mix van beoordeling en show, is Zwaga van mening: “We moeten een beetje de balans zien te vinden tussen keuring en show. Toch zie ik de HK zoals zoveel mensen nog altijd vooral als één groot feest. Ik kijk er dan ook enorm naar uit!”

Vorig artikelElke dag arrensleeën
Volgend artikelBlog Ester: van hengstenkeuze tot Jakob 302