Aftellen naar de HK met … Marijke Akkerman

Marijke Akkerman (Foto: Ingrid Truijens)

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met Marijke Akkerman van het KFPS.

Ze is de duizendpoot die ervoor zorgt dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is tijdens het evenement. De spin in het web. Bij het stamboek is Marijke Akkerman onder andere verantwoordelijk voor de evenementen en zo kreeg ze ook de HK ‘onder haar hoede’, voor het eerst in 2012. Samen met het alle medewerkers en het hele KFPS-team, met name met collega’s Nynke Bakker en Trijnie Duin, zorgt ze voor een soepel verloop van het evenement.

HK-koorts

“Het is een spannende week natuurlijk”, begint Marijke. “De HK-koorts neemt toe nu de keuring steeds dichterbij komt. De baan zag er al behoorlijk feestelijk uit – de Eerste Bezichtiging vond immers ook op het Fries Paardencentrum in Drachten plaats – en is nog wat ‘opgewaardeerd’, met onder andere ledboarding waarop alle sponsoren te zien zijn, mooie planten en uiteraard de buitenlandse vlaggen in top. “Het ziet er allemaal superstrak uit.”

Doorlopende uitzending

Maandagochtend vond het teamoverleg plaats, samen met de mensen van Omrop Fryslân. “Vorige week hebben er al opnames plaatsgevonden van de showrubrieken, die in de pauzes tussen de keuringsrubrieken in te zien zijn: de Sport-Elite-paarden, de Fokker van het Jaar en het Paard van het Jaar, de presentatie van nakomelingen van een aantal hengsten … Die worden nu gemonteerd en op zaterdag van de HK tussen de rubrieken uitgezonden. Op die manier hebben we minder mensen op de grote dag van de HK aanwezig in het FCD.”

Coronamaatregelen

‘Drachten’ is niet hetzelfde als het WTC Expo in Leeuwarden, dat moge duidelijk zijn. Maar het KFPS is enorm blij dat de HK überhaupt kan doorgaan. “Het is geweldig dat we toestemming hebben gekregen van de gemeente Smallingerland. Er is in samenwerking met de gemeente heel goed gekeken naar de handhaving van de coronamaatregelen. We kunnen ons daar strikt aan houden, zo is ook in december gebleken. Hoe mooi is het dat we in deze tijd toch van de beelden van ons geliefde ras kunnen genieten, ook al is het ‘op afstand’.”

Beleving

Omrop Fryslân zendt zoals gebruikelijk de HK op zaterdag uit. Daarnaast kan de Tweede Bezichtiging (donderdag en vrijdag) via de livestream gevolgd worden. “De beleving van een live evenement mag dan wel ontbreken; het via het beeldscherm volgen van de verrichtingen in de baan heeft ook z’n voordelen”, stelt Marijke. “De hengsten zijn heel mooi en van dichtbij in beeld; het camerawerk kun je wel aan de professionals van de omroep overlaten!”

Paarden = emotie

“Iedereen weet dat ‘paarden’ gelijk staan met ‘emotie’. Die hopen we toch ook via het scherm over te brengen”, vertelt Marijke. “We horen links en rechts dat mensen afspreken om samen de keuring te beleven, en samen te gaan kijken thuis voor de buis. Dat is aan de ene kant prachtig, aan de andere kant is het belangrijk om ook dan de regels in acht te nemen.”

Achteraf genieten

Tijdens het evenement zelf heeft Marijke nauwelijks tijd om de verrichtingen in de baan te volgen. “Ik kijk wel heel vluchtig wie er in de ring is, en of het programma goed verloopt. Maar ik volg het allemaal heel anders dan een echte toeschouwer; ik ben teveel bezig met wat er moet gebeuren. Genieten van de paarden, en hoe ze lopen, dat komt achteraf wel, als ik de beelden terugzie”, lacht ze.

Foto: Ingrid Truijens

Vorig artikelAftellen naar de HK met … commentator Gerrit de Boer
Volgend artikel19 hengsten door op dag 1 tweede bezichtiging