Aftellen naar de HK met Rein Hettinga : ‘We doen het met z’n allen’

Rein Hettinga tijdens de KFPS Hengstenkeuring 2020. Foto : Ingrid Truijens

Een onbekende langs de baan kun je Rein Hettinga zeker niet noemen, hij is al zo’n 15 jaar werkzaam als ringmeester voor het KFPS. ‘Er stond jaren geleden een oproep in de Phryso voor ringmeesters, en daar heb ik op gereageerd’ vertelt de Friese paardenliefhebber uit Nijeholtpade. ‘Ik had al ervaring als ringmeester bij onze fokdag in Oldeholtpade, maar evenementen zoals de Hengstenkeuring en Centrale Keuring zijn natuurlijk geweldig’.

Leeuwarden is een happening

Het wordt de tweede keer dat Rein een online Hengstenkeuring meemaakt, maar hij heeft ook heel veel edities meegemaakt in een kolkend WTC. ‘Leeuwarden in januari is wel een happening, daar leef je het hele jaar naartoe. Super dat de Hengstenkeuring doorgang kan vinden op deze manier maar het is wel een aderlating voor alle liefhebbers’. De locatie in Harich bevalt goed, het is een overzichtelijk terrein en werkt soepel omdat alles dichtbij elkaar zit. Natuurlijk zit de souplesse hem ook in de samenwerking met de trainingstallen en het vaste team; ‘het is altijd leuk samenwerken met ‘de jongens’. Wanneer de voorbrengers op schik zijn en ik ook, dan loopt alles vlot’. Toch moet Rein ook wel eens even streng optreden; ‘Ze pakken allemaal 10 tot 20 seconden extra tijd!’ lacht hij.

Kampioenskeuring

Andere paardenevenementen hoeven Rein dan ook niet te benaderen, hij wil alleen maar naar Friese paarden kijken wanneer hij aan het werk is. ‘Dat is toch het allermooiste ras wat er bestaat’.
Natuurlijk werd de ervaren ringmeester ook even gevraagd naar zijn verwachtingen voor de kampioenskeuring op zaterdag 15 januari. ‘Jurre 495 is een toppaard en het was een geweldige prestatie dat hij vorig jaar nog een keer Algemeen Kampioen werd, maar van mij mag Nane 492 nog wel een keertje winnen.’

Vorig artikelHea! Aise en Anneke Bouma zijn echte paardenmensen (video)
Volgend artikelAftellen naar de HK: met deze links kunt u alles volgen!