Aftellen naar de HK met … Stan Derksen

Jasper van Manen, Matthys 504 en Stan Derksen. (Foto: Ingrid Truijens)

Op 14, 15 en 16 januari 2021 is het zo ver, dan is het tijd voor de Hengstenkeuring. Publiek mag er helaas niet bij zijn, maar via de livestream van Omrop Fryslân kan iedereen, waar ook ter wereld, de HK volgen. We blikken vooruit naar de HK en tellen af met mensen die vóór of achter de schermen zeer nauw bij het evenement betrokken zijn. Deze keer spreken we met voorbrenger Stan Derksen.

Vorig jaar kon de HK niet meer stuk voor Stan Derksen en zijn werkgever, Hengstenhouderij Gebr. van Manen. Hun hengst Matthys 504 werd immers de grote kampioen! Stan traint de hengst samen met Jasper van Manen, en hij is bovendien de fokker van de hengst, die in eigendom is van Van Manen. Tijdens de ereronde had hij de hengst aan het touw.

Kansen

Hoe schat hij de kansen voor ‘zijn’ nu negenjarige Norbert 444-zoon dit jaar in? “Dat is zó moeilijk te zeggen! Matthys zit lekker in zijn vel en is in goeie doen. Maar je weet niet hoe hij er op 16 januari voorstaat en hoe hij zich zal presenteren.”

Extra druk

Brengt het feit dat Matthys 504 vorig jaar de oranje sjerp omgehangen kreeg extra druk met zich mee? Stan: “Jawel. Vorig jaar begon hij blanco en nu is er een verwachtingspatroon. Hij was in vorm en hij is goed, maar dat hij alle andere hengsten de baas zou zijn, dat was toch een verrassing. We willen die prestatie van 2020 natuurlijk evenaren, maar er wordt nu extra op hem gelet en dat brengt wel degelijk extra druk met zich mee. Een portie gezonde spanning, zeg maar.”

Lege tribunes …

Hoe de hengst zal reageren op een lege tribune, kan Stan niet inschatten. “Daar is geen peil op te trekken. Dat er geen publiek aanwezig is om de hengsten aan te moedigen, is voor iedereen hetzelfde. Sommige hengsten maken zich groter doordat de mensen hen toejuichen, anderen houden dan juist een beetje in. Vooral de jonge hengsten zijn er eerder wat van onder de indruk. Maar de hengsten die het hele feest vaker hebben meegemaakt, voelen wel dat het publiek meeleeft.”

Achttien hengsten

Al zijn de ogen vooral op Matthys 504 gericht op zaterdag, Stan presenteert nog vier hengsten die dag: Maurits 437, Menne 496, Tymen 503 en de eind 2020 goedgekeurde hengst Foeke 520. De dagen ervoor komt hij nog met elf tweede bezichtigingshengsten van Gebr. van Manen in de baan. Daarnaast brengt hij twee jonge hengsten van hemzelf en Stal Jede voor, een Meinte 490 x Thorben 466 en een Markus 491 x Norbert 444.

Conditie

Hij legt dus de nodige kilometers af op 14, 15 en 16 januari. Hoe zit het met zijn conditie? Stan, lachend: “Dat zit wel goed; we lopen sowieso al veel nu de hengsten weer klaargemaakt worden. Daarnaast zijn we de hele zomer door in de weer geweest met het trainen en voorbrengen van de merries. Ik heb een hele tijd aan fitness gedaan vanwege m’n knieën, maar die zijn nu weer prima in orde!”

Foto: Ingrid Truijens

Vorig artikelBlog Ester: van hengstenkeuze tot Jakob 302
Volgend artikel97 hengsten in tweede bezichtiging