Aftellen naar de HK met voorbrenger Richard Hofstra : ‘Alles draait om de hengsten’

Richard Hofstra tijdens KFPS Hengstenkeuring 2021 © DigiShots

Het wordt zijn derde Hengstenkeuring alweer, en de tweede keer dat het een online evenement betreft. Voorbrenger Richard Hofstra had gehoopt dat het anders zou zijn : ‘Niks is zo mooi als de sfeer in het WTC, daar komt emotie, passie en vakmanschap samen’.

Gezonde spanning

Toch kijkt hij ook nu weer uit naar het driedaagse evenement in Harich, ondanks de afgeslankte vorm. ‘Dit is natuurlijk wel hét evenement van het jaar, en we doen onze stinkende best om de hengsten in topvorm te hebben, daar draait het allemaal om’. Met “we” wordt het team van Stal fan de Kadyk bedoeld, waar Richard nu zo’n vijf jaar werkzaam is. In zijn dagelijkse werk traint hij de paarden, helpt bij de stalwerkzaamheden en gaat op pad om te insemineren. Tijdens het keuringsseizoen is hij ondertussen een bekende kop op fokdagen en stamboekkeuringen. Sinds twee jaar mag hij op de Hengstenkeuring, naast de jonge hengsten tijdens de tweede bezichtiging voorbrengen, ook de stamboekhengsten van Stal fan de Kadyk een rondje voorstellen. ‘Dat is eigenlijk de enige keer dat ik wat gezonde spanning heb voor ik de baan in ga’ vertelt de voorbrenger uit Lytse Wierum. ‘Ondanks dat ik van te voren met Tsjalling (de Boer, eigenaar van Stal fan de Kadyk) bespreek hoe we het gaan doen, komt het toch op mij aan dan’.

Vorm van de dag

Met 9 jonge hengsten en de 4 stamboekhengsten Teun 505, Dedmer 519, Omer 493 en nieuwkomer Herre 524 heeft Richard genoeg voor te brengen volgende week in Harich. Zijn gevoel over de uitslag van de stamboekhengstenkeuring op zaterdag 15 januari? ‘Ik heb natuurlijk mijn favoriet, maar ik heb geleerd dat het gaat om de vorm van de dag, dus we zullen zien!’..

Vorig artikelAftellen naar de HK met vertaler Joute Klein: ‘ik heb er zin in’
Volgend artikelAftellen naar de HK met de 90 hengsten voor de tweede bezichtiging