Zes hengsten ingeschreven na Centraal Onderzoek 2018

Op zaterdag 24 november hebben zes hengsten met goed gevolg het Centraal Onderzoek in Exloo afgerond en zijn daarmee in het stamboek ingeschreven. Opvallend is de invloed van Norbert-zoon Hette 481 die twee zonen kreeg goedgekeurd: Willem 508 en Wardy 509. Ulbe 506 en Yme 507 zijn beide in Denemarken gefokt en werden door een grote schare Deense fans bij de presentatie aan de hand met een rood-witte sjerp getooid. De vierjarige Teun 505 en Matthys 504 hebben door hun leeftijd de laagste nummers van deze jaargang.

De hengstenkeuringscommissie liet bij monde van voorzitter van Harry Draaijer weten heel tevreden te zijn met deze nieuwe lichting van zes hengsten. “Een degelijke lichting met goed bewerkbare hengsten, die ook veel inzet getoond hebben.” Voorafgaand aan de huldiging van de fokkers en eigenaren werden ook trainingsleider Koos Naber, stalmeester Jessica Klaassens, menners Ito Werkman en Udo de Haan en het ruiterteam bestaande uit Judith Pietersen, Jakob van der Heide en Ludo van der Weide bedankt door KFPS-voorzitter Bert Wassenaar.

De nieuwe jaargang bestaat uit zes hengsten, nadat er in juli 32 hengsten aan de instructiedagen waren begonnen. Hiervan zijn 15 hengsten in september in het onderzoek aangeleverd. Op 27 oktober namen 10 hengsten deel aan de eindbeoordeling als rijpaard. De zes hengsten die toen het onderzoek vervolgden zijn vandaag in het stamboek ingeschreven. Onder grote publieke belangstelling werden de hengsten op het examen op het buitenterrein in de tuigproef en binnen in de menproef getoond.

Matthys 504

Matthys 504 is een zesjarige zoon van Norbert 444 uit een dochter van Beart 411. Dit gegeven levert hem een hoog verwantschapspercentage op, waardoor hij in combinatie met een relatief groot aantal merries een hoog inteeltpercentage zal geven. Z’n moeder is een eerste premie stermerrie met inmiddels 3 ster-nakomelingen. In z’n moederlijn (stam 2) vinden we vervolgens een Stermerrie van Krist 358 en een Modelmerrie van Leffert 306. In de moederlijn vinden  we verderop de bekende Modelpreferente Ritske 202-dochter Zierda.
Matthys 504 valt op door zijn gedragenheid en zijn goede draf en extra galop. Voor de showwagen viel zijn voorbeengebruik en het front op.

Teun 505
Teun 505 is een vierjarige zoon van Bartele 472 uit een Stermerrie van Rindert 406, die inmiddels drie Ster-nakomelingen heeft. Z’n grootmoeder is een Model Sport en Preferente merrie van Fabe 348. Z’n overgrootmoeder is de beroemde Feitse 293-dochter Setske F. Setske F. is Ster, Preferent en Prestatie, heeft maar liefst 13 Ster-nakomelingen en is ondermeer de moeder van de preferente Beart 411.
Teun 505 is een hengst met veel bewegingstechniek en een goede houding, die in alle drie disciplines hoge cijfers kreeg voor zijn draf en galop. Gedurende het onderzoek heeft Teun 505 veel progressie gemaakt.

Ulbe 506
Ulbe 506 is als zoon van Anders 451 een hengst met een relatief laag verwantschapspercentage. Dit wordt versterkt door het feit dat hij vrij is van de invloedrijke hengsten Feitse 293, Leffert 306, Jasper 366 en Reitse 272. Ulbe 506 werd in Denemarken gefokt uit een Sterpreferente dochter van Anton 343. In de moederlijn (stam 10) vinden we vervolgens  Sterpreferente dochters van respectievelijk Hearke 254 en Cobus 248.
Ulbe 507 heeft zich gedurende het onderzoek in alle drie de disciplines heel gelijkmatig getoond en beweegt met een goede techniek en laat zich heel goed bewerken en geeft zijn ruiters/rijders een goed gevoel.
Fokkers die gebruik willen maken van deze hengst moeten rekening houden met het feit dat hij drager is van het dwerggen.


Yme 507

Yme 507 is een driejarige zoon van Tsjalle 454, gefokt in Denemarken, uit een merrielijn die is opgebouwd met hengsten die relatief weinig invloed op de fokkerij hebben gehad. Z’n moeder is een Modelmerrie van Bente 412 met het Sportpredicaat. Ook z’n grootmoeder, van Wierd 409-dochter, is in het bezit van het Modelpredicaat en is tevens Preferent. De overgrootmoeder is een Stermerrie van Oltman 317 met drie Ster-nakomelingen. De vierde merrie in de merrielijn is de bekende Jakob 302-dochter Beitske fan Marksathe. Zij is Ster Preferent en Prestatie en heeft 11 Ster-nakomelingen. Deze paarden uit Stam 25 komen uit dezelfde lijn als de Preferente Norbert 444.
Yme 507 is een ijverige hengst met een goede lichaamshouding die met veel balans, afdruk en techniek galoppeert. Zijn draf is zowel onder het zadel met een opvallende techniek.


Willem 508
Willem 508 is een driejarige zoon van Hette 481 uit diens eerste jaargang. Z’n moeder is een Stermerrie van Folkert 353 met drie Ster-nakomelingen. Z’n grootmoeder is een Stermerrie van Tsjomme 329 met twee Ster-nakomelingen, terwijl z’n overgrootmoeder een Modelmerrie is met eveneens twee Sternakomelingen van Oege 267. Wullem is afkomstig uit stam 61, waaruit ook hengsten als Tamme, Tjimme en Wicher zijn voortgekomen.
Willem werd afgelopen voorjaar via de ABFP-test aangewezen voor het CO. In het Centraal Onderzoek scoorde Willem 508 goed voor zijn souplesse en zijn ruimte in zijn bewegingen. Hij laat onder het zadel en aangespannen een goede stap zien en liet bij de gastuiters en gastrijders een positieve indruk achter.
Fokkers die gebruik willen maken van deze hengst moeten rekening houden met het feit dat hij drager is van het dwerggen.


Wardy 509

In de stamboom van Wardy 509 komen twee van de meest prominente tuigpaardenlijnen bij elkaar. Van moederszijde zijn dat de tuigpaardenmerries uit stam 8, terwijl vader Hette 481 afstamt van de bekende merries Fabiolaa en Ljurkje, waaruit de broers Ulke 338 en Karel 370 voort zijn gekomen. Zijn moeder is de inmiddels 18-jarige uitstekend bewaarde Goffert 369-dochter Annigjen, die de predicaten Ster, Preferent en Prestatie draagt. Ze heeft 7 Ster-nakomelingen, waarvan 1 Kroon, 1 Model en 2 Sport zijn. De bekendste nakomelingen zijn de goedgekeurde Maeije 440 en de meervoudig nationaal kampioen fokmerries voor de sjees Ytsjen Model Sport. Wardy’s grootmoeder is een Model en Sportmerrie van Feitse 293 en z’n overgrootmoeder is een Ster, dubbel Preferente, Prestatiemerrie van Hearke 254.
Zoals van zijn afstamming verwacht mocht worden overtuigde Wardy 509 met zijn optreden in de tuigproef waarbij hij veel techniek liet zijn. De hengst valt op door zijn instelling en looplust. Hij scoorde op alle drie de onderdelen boven de 82 punten.
Fokkers die gebruik willen maken van deze hengst moeten rekening houden met het feit dat hij drager is van het waterhoofdgen.


Klik hier voor de volledige cijferlijst van het Centraal Onderzoek 2018

Vorig artikelFriesian Proms: Lisanne Veenje en Wendy Okkema zoeken naar perfectie
Volgend artikel40:60