Allereerste keuring in Schotland

Day Champion Wietske H. van 't Streefoord (Epke 474 ) with her owner Emma Rintoul, Jury members and runners in Scotland (Photo: Sinclair Photography)

Voor de allereerste keer werd er een keuring van Friese paarden georganiseerd in Schotland. Juryleden Jaap Boersma en Annemieke Elsinga werden er eind september uitstekend ontvangen. Vanuit Nederland waren er helpende handen meegekomen: Sybren Minkema en Jolanda Schreuder fungeerden als ringmeester en speaker; Piet Sibma bracht de paarden vakkundig voor. De vierjarige Wietske H. van ’t Streefoord (Epke 474 x Tsjalke 397), gefokt door A.H.M Bekking, kreeg op de keuring een derde premie. Boersma: ‘Een rastypische merrie met een mooie voorhand die het vooral in draf wat liet zitten.’ Eigenaresse Emma Rintoul kan trots zijn op haar merrie: Wietske werd uitgeroepen tot dagkampioen.

Sterhengst Warre van de Coppelderije (Norbert 444 x Onne 376), uit de ‘Fan Panhuys’lijn uit stam 10, van Holly Rankin werd aangewezen als de kampioen van de hengsten. Warre zag eerder op de dag zijn dochter Jinska of Strachan (mv. Tsjalke 397) van Danny Strachan naar een tweede premie draven. ‘Hengst met een aansprekende voorhand,’ zag Boersma,’hij stapte met veel lengte en draafde met een ruimend voorbeen en een goede houding. Uit veiligheidsoverwegingen, er waren ook merries en een veulen in de ring, kon hij niet deelnemen aan het algeheel dagkampioenschap.’

Vorig artikelCecilia von Greifenstolz (Bartele 472) dagkampioen en Voorlopig Kroon in Seelitz
Volgend artikelJehannes 484-merrieveulen kampioen in Engeland