Allereerste ringsteek competitie in Canada (met video)

Heel even deed het Canadese plaatsje Ponoka in de staat Alberta denken aan Friesland. Met Friese paarden voor de sjees, zonder klederdracht, maar wel met cowboyhoed werd er een heuse ringsteek wedstrijd georganiseerd.

Leden met Fries/Nederlandse achtergrond

Het initiatief werd genomen door de enthousiaste Friezenclub in Alberta, vertelt de al even gedreven Annie Muilwijk. ‘We hebben bij de Alberta Friesian Horse Association (AFHA) veel actieve leden en een flink aantal heeft een Fries/Nederlandse achtergrond. Het is daarom niet verwonderlijk dat het idee werd geboren om eens het echte ringsteken te organiseren, op de straat zoals het ook in Nederland wordt georganiseerd.’

Jaarlijks terugkerend evenement

Enkele van oorsprong echte Friese leden binnen de club: Doeke, Sita, en Loekie Hoekstra, waren de initiatiefnemers. De Town of Ponoka in centraal Alberta was enthousiast en verleende alle medewerking. Een 20 deelnemers, (waaronder alle leden van de Alberta Quadrille groep), veel plubliek, schitterend weer, prachtige Friese paarden, en blije gezichten maakten het tot een feestje. De titel “1st Annual Ringsteken Event” is niet voor niets gekozen en als het aan de leden van de AFHA ligt, wordt dit zeker een jaarlijks terugkerend evenement.

 

Vorig artikelDagtitel voor ruin Willem (Hette 481) bij Stal Tunxdorf
Volgend artikelKFPS TV-gids week 33 (10 tot en met 16 augustus)