Allrounder Wylster 463 naast ereklassetopper nu ook Grand Prix paard

Wylster 463 met Leonie Evink tijdens de Hengstenkeuring 2020 (Foto: Remco Veurink)

Afgelopen weekend trok Leonie Evink, na enig aandringen van haar vaste crew, de stoute schoenen aan en startte KFPS stamboekhengst Wylster 463 (Rindert 406 x Rypke 321) in de Grand Prix op een concours in Urk. ‘Ik zou eigenlijk Hors Concours startten, maar de mensen om mij heen overtuigden mij dat ik best wel gewoon kon rijden nu. Ik had nog twijfels maar uiteindelijk toch besloten om de gok te wagen. En wat ben ik blij dat ik het wel gedaan heb. We haalden 61,08%. Nog veel te verbeteren maar de kop is eraf.’

Stiekeme hoop

Wylster 463, in 2010 goedgekeurd als dekhengst, liet zich aanvankelijk vooral aanzien als een uitstekend tuigpaard. Zo kwam hij destijds ook het CO binnen en heeft zich de afgelopen jaren ook uitdrukkelijk bewezen als een uitstekend tuigpaard. Het bracht hem uiteindelijk tot een groot verzamelaar van winstpunten in de nationale ereklasse! Dat hij daarnaast ook een indrukwekkende weg naar de hoogste top in de dressuur zou bewandelen had niet iedereen verwacht. ‘Ik had al een tijdje de stiekeme hoop dat het zou lukken om hem zover te krijgen. De eerste dekhengst die én de hoogste top in de tuigsport én daarnaast ook in de dressuursport zou halen’, zo zegt Leonie trots. Het getuigt inderdaad van uitmuntende klasse van de hengst. Een aantal jaren geleden deed Olgert 445 een soortgelijke prestatie, hoewel die met name in de regionale tuigsport actief was.

Niet zo makkelijk

‘De wissels waren vooral de grootste issues voor hem. Daar hebben we lang op moeten oefenen, maar nu zitten ze er goed op. We moeten nu vooral de verzameling van de piaffe en passage nog wat beter onder de knie krijgen. Grand Prix rijden is echt wel moeilijk hoor’, geeft Leonie aan. ‘De losse onderdelen lukken nu goed, maar om ze dan vervolgens allemaal achter elkaar te moeten rijden, dat is echt wel lastig. Wylster en ik zijn nu bijna 10 jaar een combinatie. En dan te bedenken dat ik hem aanvankelijk maar tijdelijk zou gaan rijden. Ik ben eigenaren Germ Aise en Nynke Bouma echt ontzettend dankbaar dat ze de hengst voor mij beschikbaar stellen en dat we alle ruimte krijgen om te groeien.’

Elke dag plezier

Deze eerste score smaakt naar meer bij Leonie. ‘Ik voel dat er nog steeds verbetering in zit bij ons. Hij is prachtig in conditie en samen hebben we er nog steeds elke dag veel plezier in om te rijden. Hij kent alle oefeningen en heeft echt een hele goede instelling. Nu moeten we nog denken om de kleine dingetjes. Anderhalf jaar geleden had ik niet durven dromen dat we uiteindelijk zo ver zouden komen. Toen dacht ik echt dat we de grens bereikt hadden, maar dat blijkt dus toch niet zo te zijn.’

Vorig artikelKFPS Wilma’s vlog VII – Op bezoek bij Herma Donker
Volgend artikelFriese paarden presteren uitstekend op CAI Kronenberg *met video*