Anne Rikst Eppinga wint de Stal de Merksen/Stal Chardon Young riders competitie 2023

Ze stond er al goed voor, de 18-jarige Anne Rikst Eppinga uit Oudemirdum. In de Stal de Mersken/Stal Chardon Young Riders competitie 2023 wist de rijdster haar debuutseizoen maar liefst vier van haar vijf gereden selectiewedstrijden te winnen. Ze vormt een combinatie met de Model-Sport-AAA merrie Susanne (Norbert 444) van de familie de Boer van Terschelling. Het duo groeide steeds meer als een team en ging de finale in als koploper en bleef dat ook!

Goede kopgroep

De Young Riders competitie 2023 kende dit jaar een goede bezetting met ook kwaliteit. Duidelijk zichtbaar is de groei van de rijders die zijn begonnen in mei. Na een aantal weken oefenen en enkele wedstrijden rijden ziet men de jongeren nu steeds keuriger de baan doorgaan. Maud Gerding is daar eentje van. Ze pakte veelvuldig de stijlprijs het afgelopen seizoen. Ze rijdt met een mooie rustige vaste hand in een juiste houding. Met Falko VDK (Tsjalle 454) reed ze de finale op ‘kleintje Norg’ wederom heel keurig en behield daarmee haar tweede stek in het klassement. De heren JR Bouwman en Jelte Hoekstra voerden nog even een onderlinge strijd om de derde en vierde plaats, in het voordeel van JR Bouwman die achter Diesel Galloper (Omer 493) zat. GPD Ward (Thorben 466) met Jelte Hoekstra eindigde op de vierde plaats in de eindstand.

Overige rubrieken in Norg

Het gezellige regionale concours in Norg kende in Koendert fan ‘e Bûtemare (Nane 492) met Iris Sijtsma de winnaar van de limietklasse, terwijl Sybren Minkema met Fryso 518 (Hessel 480) de open klasse winnend afsloot. In de damesklasse wist Simone Jongbloed met Hieke fan Bokkum (Eise 489) te winnen en bij de tweespannen ging het oranje rozet naar Elberth-Wim Andela die Frijheid fan ‘e Stjelpdyk (Eise 489) en Jasper fan ‘e Stjelpdyk (Norbert 444) reed. Ook voor de jeugdigen onder de 16 jaar werd een rubriek verreden. Onder begeleiding van een volwassene reden acht blije koppies hun rondjes. Nick van der Staal versloeg ze allemaal met GPD Fokke (Nane 492), terwijl neef Ytzen Hoekstra met GPD Ward tweede werd en Lenna Schrotenboer met Falko VDK als derde mocht opstellen. De rest werd allemaal vierde!

Sport-Elite predicaat voor Stal Brandsma’s Tsjalda

Abe en Monique Brandsma hebben er menig wedstrijd voor moeten rijden, maar inmiddels is het na afgelopen zondag gelukt diens fokproduct Tsjalda B. (Alwin 469) naar het Sport-Elite predicaat te krijgen. Eerder haalde de merrie al het sportpredicaat in het mennen en de dressuur en afgelopen seizoen lag de focus op het halen van het sportpredicaat in het tuigen. Het ging niet altijd even makkelijk, maar op het nieuwe regionale concours in Elst, waar Brandsma zich had ingeschreven lukte het dan toch. De merrie sloot de open klasse verdienstelijk winnend af en haalde daarmee haar laatste plaatsingspunt voor het derde vereiste sportpredicaat.

Stal Brandsma’s Tsjalda (Alwin 469) behaalde het Sport-Elite predicaat. Foto: Johanna Faber

In Elst werd de allround merrie Oukje fan it Hiem (Tsjalle 454) met Renate Roling tweede in zowel de open klasse als ook in de damesklasse. Op kop in de damesklasse kwam Fleur van Kempen met Annebel G. van de Sprong, eveneens een dochter van Tsjalle 454.

 

Bekijk de volledige uitslagen van de beide tuigconcoursen van Norg en Elst hier:
https://www.friesetuigpaard.nl/friesland/uitslagen/

Vorig artikelKeuren in Frankrijk: merrieveulen Walczak (Boet 516) dagkampioen in Trizay
Volgend artikelSubtop Tolbert: Remy (Alwin 469) wint Intermediaire I overall, Tizian (Epke 474) naar bijna 70% bij Intermediaire II debuut