Arie van Zwol succesvol op veulenkeuring Kollumerzwaag

Maar liefst drie fokproducten van Arie van Zwol uit Waarland werden beloond met een eerste premie. De fokker bracht maar drie hengstveulens naar de keuring en kreeg bij alle drie een oranje rozet. In totaal kregen zeven veulens een eerste premie. Vier bij de hengstveulens en drie bij de merrieveulens.

Heel veel veer

Het eerste veulen van Arie van Zwol was Reitze van de Oostkade (Menne 496 x Olof 315). Een goed ontwikkeld veulen, hoogbenig, sterke bovenlijn, recht kruis en correct en droog beenwerk. Stap mocht ietsje actiever maar was wel voldoend ruim. In draf waardeerde Reitze zich op. Hij liet veel veer, souplesse en lichtvoetigheid zien met een goed achterbeengebruik.

Reitze van de Oostkade (Menne 496 x Olof 315) Foto: Johanna Faber

Luxe veulen

Reyer van de Oostkade (Reinder 452 x Norbert 444) is langgelijnd, heeft een mooie voorbeenlengte en een lichte hoofd/halsverbinding. Ook bij Reyer viel de sterke draf met goed schakelend vermogen op. Tot slot wist ook Ridder van de Oostkade (Teun 505 x Markus 491) een eerste premie te bemachtigen. Ridder is een luxe veulen met een edel hoofd, verticale hals. Hij is ietsje koehakkig achter, stapt tactmatig en toont in draf goede ruimte, achterbeengebruik en houding.

Reyer van de Oostkade (Reinder 452 x Norbert 444) Foto: Johanna Faber

Opnieuw Teun 505

Tot slot wist ook hengstveulen Quinten (Teun 505 x Reinder 452) van S. Cnossen uit Gaastmeer een eerste premie te bemachtigen. Ook Quinten straalt luxe uit, is rassig, heeft een edel hoofd en goede bovenlijn. In zijn extra drafrondje liet hij een mooi uitleggend voorbeengebruik zien waarbij hij achter nog een tikkeltje krachtiger mag zijn.
Alle hengstveulens kregen een premie met uiteindelijk dus vier eerste premies, twaalf tweede premies en vijf derde premies.

Quinten (Teun 505 x Reinder 452) Foto: Johanna Faber

Goede moederlijn

Bij de merrieveulens kwam de sterke fokkracht van de ster,- preferente AA moeder Marike O. (Beart 411) weer naar boven. Twee zonen van Marike werden al eens aangewezen voor het Centraal Onderzoek en onlangs ontvingen twee nakomelingen van haar nog het sterpredicaat. Merrieveulen Rieke HFB (Reinder 452) van de familie Bosma uit Kollumerzwaag heeft ook kwaliteit. Ze is opwaarts gebouwd, heeft een sterke bovenlijn en stapt actief. In haar draf liet ze een krachtig achterbeengebruik zien met een opwaarts houding. Ze ontving een eerste premie, net als Simmer (Nane 492 x Sjouke 453) van Piet Faber uit Nijeberkoop. Simmer viel op met haar mooie zweefmoment en houding in draf. Verder is ze rassig, heeft ze een lange hals en een goede bovenlijn.

Rieke HFB (Reinder 452 x Beart 411) Foto: Johanna Faber
Simmer (Nane 492 x Sjouke 453) Foto: Johanna Faber

Hoogbenig veulen

Tot slot wist ook merrieveulen Rinke (Erryt 488 x Reinder 452) van Mrs. Michaela Green uit Harefield Middlesex een oranje lintje te veroveren. Rinke is hoogbenig, heeft voldoende kwalitatief beenwerk, stapt actief en draaft met een goede gedragenheid.
Er werden in totaal 22 merrieveulens gekeurd, waarvan drie met een eerste premie, veertien met een tweede en vijf met een derde premie werden geprimeerd.

Rinke (Erryt 488 x Reinder 452) Foto: Johanna Faber
Vorig artikelImke (Felle 422) en Ingrid (Markus 491) Ster eerste premie in Vorden
Volgend artikelKati Elsenwenger en Angelika Mangweth gehuldigd tijdens jubileumviering 30 jaar FFÖ