Athenas de Bagatel (Norbert 444) dagkampioen in Frankrijk

De driejarige Athenas de Bagatel (Norbert 444) omringd door eigenaren en voorzitter van de Franse vereniging Armelle Adam van Geem (Foto: Sandrine Ferreira)

In Frankrijk werd 7 september op een nieuwe locatie in St. Etienne gekeurd door juryleden Jolanda Slootjes en Ester Reen. In de kampioensring liepen drie paarden waarvan er twee meestreden voor het dagkampioenschap. Tweede premie hengstveulen Kiss (Gerben 479) van Jean-Guy Letendart liep aan de voet van zijn moeder Geartsje fan ‘e Hameren Ster (Jasper 366). Ook de dertienjarige stermerrie Tjitske fan ‘e Bûtemare (Wisse 408), door Sjoerd Veenstra gefokt uit Sjoera O. Ster Preferent Prestatie (Anne 340) halfzus van Karst 362, mocht meedoen. Tjitske fan ‘e Bûtemare van de familie Rouel-Eynard had een IBOP van 72 punten afgelegd. Ze kreeg geen oranje lint op de keuring aan de hand. Hengstveulen Kiss ging gedurende de dag steeds beter draven. De Gerben 479-zoon kreeg dan ook de kampioenssjerp omgehangen.

Lion d’Angers

Een dag later in Lion d’Angers konden de juryleden drie oranje rozetjes kwijt bij de veulens. Voor Ludwin AM (Alwin 469 x Aan 416) van Christine Masson Bessiere en Largo.K (Nane 492 x Wobke 403) van H. Kuipers bij de hengstveulens en voor Liesa du Graffard (Elias 494 x Thorben 466) van A. en J. Audry bij de merrieveulens. ‘Veulen met een prachtige hals, mooiere zijn er bijna niet,’ zegt Jolanda Slootjes,’heel rassig en hoogbenig. Ze stapte voldoende actief en draafde met veel schakelend vermogen.’ Liesa werd Jeugdkampioen en reserve dagkampioen.

Drie driejarige merries Ster

Van de vijf gekeurde driejarige merries, werden drie als ster met een tweede premie in het stamboek opgenomen, een uitstekend resultaat. Op kop de latere dagkampioen Athenas de Bagatel (Norbert 444 x Beart 411) van Sandrine Chevolleau. ‘Merrie in een mooie conditie met veel rasuitstraling en een goede bovenlijn,’ zag Slootjes,’ze stapte met veer en draafde taktmatig maar mocht meer rijzen in het front.’  Athenas werd gevolgd door de jeugdige en heel gemakkelijk stappende Bellatrix de Pleiades (Bente 412 x Onne 376) van M.G. Catapano en tot slot de soepel bewegende Athéna du Graffard (Epke 474 x ULke 338), gefokt door A. en J. Audry en in eigendom van Sébastien Muller-Boyer. Stamboekmerrie Moi fan de Groenesteegh (Maurus 441 x Doaitsen 420) van Isabelle Gapin, uit de fokkerij van Willem Lokhorst, legde een IBOP proef af die werd gewaardeerd met 78 punten. ‘Onder het zadel een heel mooi paard,’ licht Slootjes toe,’een rassige merrie met veel behang. Ze was wat strak op de lendenen. De stap was goed en de draf regelmatig maar ze mocht meer ruimte tonen.’ Moi promoveerde naar Ster met een tweede premie.

 

Vorig artikelDruk weekend voor Auckje fan ‘e Alde Ryd Kroon Sport-Elite
Volgend artikelCentraal onderzoek Blog