Augustinus en Ruurd Hoekstra in actie op de WK Sprint ‘het is een eer om dit te mogen doen’ (met video)

De ereronde in de arrenslee met Friese paarden ervoor is een hoogtepunt voor de wereldkampioenen

Wanneer je als schaatser wereldkampioen wordt ben je het liefst in Thialf. Dan mag je namelijk plaatsnemen in de arrenslee bij Augustinus en Ruurd Hoekstra en hun Friese paarden. De Rus Pavel Koelizjnikov en de Japanse Nao Kodaira hadden dat geluk op zondag 25 februari. Phryso.com was erbij en maakte een verslag voor en achter de schermen.

Voor vader en zoon Hoekstra was het niet de eerste keer dat ze de kampioenen mochten rond rijden op het ijs van Thialf in Heerenveen. Twee jaar geleden kregen ze Ireen Wüst en Sven Kramer al in hun arrenslee. ‘Het is een hele eer om het te mogen doen’, aldus Augustinus Hoekstra die met zijn Friese paarden al meedeed in De Stormruiter, de Friesian Proms, elk jaar de PC-winnaars rondrijdt en ook met vrouw Janneke een vaste kracht is in de Fryske Quadrille. ‘We rijden ook regelmatig trouwerijen en begrafenissen, de paarden zijn dus wel wat gewend’, aldus Augustinus die van beroep bakker is.

Bijna naar het CO
Toch was het in Thialf voor één van de paarden de eerste keer. GPD Urbanus K. (Andries 415) had nog nooit een hoef op het ijs gezet. De vijfjarige hengst die net voor het CO uitgeselecteerd werd kocht Augustinus van Hendrik Kuiper en Tsjalling de Boer ‘omdat ik er een goed tuigpaard in zie. Dit jaar gaan we ook in de competitie meerijden.’ Voor Urbanus was het ijs echter een koud kunstje. Met Richard Hofstra als groom zette hij vol vertrouwen de eerste passen op het ijs en daarna geen pas verkeerd. Ruurd had een meer ervaren paard voor de slee: de 7-jarige ruin Jelte (v. Sake 449).

Friese paarden is familie hobby
Om 16.00 ’s middags melden Augustinus en Ruurd zich bij Thialf waar nog flink geschaatst wordt om het kampioenschap. Groom Richard en groom André van de Staal, zwager van Augustinus, steken hun handen uit de mouwen en ook Janneke is er met twee van de drie zonen bij: Jelte (11) en Ydsen (10). Kjeld van 4 jaar is thuis gebleven. ‘De hele familie is gek van de Friese paarden’, vertelt Janneke die Augustinus haast vanzelfsprekend ook ooit via de Friese paarden heeft leren kennen. ‘We doen het met zijn allen.’

Traditie vol pluimen en bellen
‘Gezonde spanning’, heeft Augustinus wanneer de paarden uit de trailer komen, en in de ‘coulissen’ van Thialf ingespannen worden. Als een geoliede machine krijgen de paarden vier proppen per hoefijzer, gaan de tuigen om, wordt de slede vastgemaakt en kleden de heren zich in authentieke winterjassen met muts. Nog even een laatst zwarte spuitbus over de hoeven van Jelte en Urbanus en de Hoekstra’s zijn er klaar voor.
Vol ornaat: met bellentuig, klokkenspel, pluimen en twee arrensleeën met een verhaal. ‘Die hebben we laten maken toen we 12,5 jaar geleden getrouwd zijn’, vertelt Augustinus over de bak op de slee waar hij op zit. ‘Onze initialen staan achterop.’ De arrenslee waar Ruurd mee rijdt is van André. ‘Net weer opgeknapt’, vertelt hij over de vele uurtjes die hij eraan spendeerde. Binnenkort verruilt de bak de slede weer voor de sjees.

Rustig stilstaan niet moeilijk
Een kwartiertje staan ze klaar achter de schermen. Speciale platen zijn er op de vloer gelegd om te voorkomen dat de ijzers de vloer niet beschadigen. Op het ijs zullen de proppen van 3 centimeter hoogte zo’n één centimeter in het ijs drukken. Daarmee krijgen de paarden het vertrouwen om op volle snelheid over het ijs te draven. Eerst staan ze echter nog even op rust, wachten totdat de roldeur opengaat. ‘Ze zijn het gewend om rustig stil te staan’, vertelt Ruurd. Als de deur naar boven open schuift zetten de paarden aan, stappen naar de ijsbaan en zetten de draf in wanneer ze het ijs opstappen. De bellen rinkelen, het publiek joelt nog harder. Kodaira en Koelizjnikov stappen even later in voor hun speciale ereronde over het ijs. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Voor de Hoekstra’s is de missie geslaagd, én alvast een mooie opwarmer voor 24 maart. Dan komen ze weer naar Thialf, dan voor de Friesians on Ice.

Huldiging gedaan met de winnaars WK sprint in de arrenslee @ Thialf!

Gepostet von Augustinus Goedkopepaardendekens Hoekstra am Sonntag, 24. Februar 2019

Video van Janneke Hoekstra

Vorig artikelGert van Dijkhuizen: ‘Arrenslee rijden vraagt een paard dat koel in het hoofd is’
Volgend artikelWinst in Prix St.Georges voor Marsja Dijkman met Geke fan ‘e Beijemastate