Bauke de Boer met Mark fan Bokkum Nederlands kampioen Beljeien

Bauke de Boer en Luciel van der Kooi met Mark fan Bokkum (Tjalbert 460) Foto: Isa Wessels

Met Mark fan Bokkum (Tjalbert 460) wist Bauke de Boer de eerste editie van het Nederlands kampioenschap Beljeien Fries paard op zondagmiddag 24 maart op zijn naam te schrijven. Tweede werd Augustinus Hoekstra met GPD Teade (Tjitse 387), die de hele middag foutloos draafde, meer op het eind nipt verloor. Derde werd Gert van Dijkhuizen, met Hinke fan Wettersicht (Ulbert 390).

Ruim 2000 bezoekers

Ruim 2000 bezoekers zagen in Thialf de Friese paarden een sportieve strijd uitvechten tijdens de eerste Friesians on Ice. De prijs voor het schoonste geheel ging naar Gerben de Vries en vriendin Klaske Faber die met Riemer fan Hylpen (Andries 415) en in prachtige Hindelooper stijl op het ijs verschenen. Kampioen bij het ringsteken werden Hans de Ruiter en Jannie Dijkstra met Troy (Bente 412). Indruk maakte ook het brave en fraaie optreden van dekhengst Michiel 442 (Tjerk 328) met Anne Okkema.

20 aanspanningen

Het schaatsseizoen is ten einde en daarmee kregen de Friese paarden en de arrensleden vrij baan op het ijs in Thialf, dat in samenwerking met Het Friese Tuigpaard een prachtige wedstrijd en show neerzette. Het publiek zag 20 verschillende aanspanningen met prachtige Friese paarden en menners in Fries kostuum voorbij komen.

Tweespan van Erwin Pruim met Griet Wiersma

Het enthousiasme van speaker Henk Dijkstra galmde door de speakers, de bellen van de paarden rinkelden door de ijshal en de paarden draafden betrouwbaar over het ijs. De sfeer in Thialf was fantastisch. Terwijl het Shantykoor -later verdrongen door hardrock en popmuziek- de stemming er goed in kreeg, reden de Friese paarden met verschillende kostuums en arrensleden hun rondjes over de ijsbaan. Het strodorp trok veel bekijks, en Erwin Pruim reed met zijn tweespan Flore M en Ouck fan Hickaerd Griet Wiersma vrolijk zingend in de rondte. Volgend jaar weer? Zeker weten!

Vorig artikelHarrie op reis: volg de belevenissen van de KFPS inspectie in het buitenland
Volgend artikelAnne Okkema over Michiel 442: ‘Werklustig én koel in de kop’ (met video)