(Been)wond? Houd het schoon!

Foto: DigiShots

Dierenarts Ids de Boer van Paardenkliniek Aa & Hunze was bezig met zijn visiteronde toen een paardeneigenaar belde. Een jaarling hengst was uitgebroken en op het erf onderuit gegleden op de harde ondergrond. Door de val had de hengst enkele wonden opgelopen: ‘Bij wonden is er in principe geen grote spoed zolang er geen heftige bloeding optreedt, wel kan het beste binnen zes uren gehecht worden voor de gunstigste wondgenezing’.

Schaafwonden schoon en soepel houden

Ids de Boer heeft eerst de wonden bekeken en beoordeeld hoe het paard liep: ‘Alle benen werden nog goed belast. Het been linksvoor wilde hij wat minder goed buigen, waarschijnlijk doordat daar een schaafwond zat aan de voorzijde van de voorknie. Aan de binnen-achterzijde van het rechter voorbeen net boven de kogel zat een snede. De wondranden weken duidelijk uit elkaar waardoor dit gehecht moest worden’. Alle wonden werden opgefrist met hibiscrub (een soort desinfecterend shampoo) en daarna goed uitgespoeld met fysiologische zoutoplossing. Schaafwonden kunnen niet gehecht worden, schoon en soepel houden is het devies: ‘Het beste is om ze bijvoorbeeld in te smeren met honingzalf’.

Hechten

Voor het hechten van de snede op het rechtervoorbeen, heeft De Boer de hengst eerst gesedeerd en ontstekingsremmers gegeven waarna de haren rondom de wonden werden weggeschoren: ‘De wond is dan beter in beeld en kan gemakkelijker worden schoongemaakt’. De wond moet voor het hechten zo schoon mogelijk zijn; in eerste instantie werd de wond nogmaals met een desinfecterend middel schoongemaakt en uitgespoeld. De verdere procedures moeten zo schoon/steriel mogelijk uitgevoerd worden om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw vuil in de wond komt. De wond zou dan kunnen gaan ontsteken. Voordat de wond daadwerkelijk gesloten wordt, is het erg belangrijk om te controleren of er eventueel een verbinding kan zijn met diepere structuren zoals peesschedes of gewrichten.

Verband

Nadat de wond gehecht was, heeft De Boer bij dit paard ook een stevig verband vanaf de hoef tot onder de voorknie aangebracht. Zo blijft de wond mooi schoon en het verband geeft bovendien tegendruk zodat er minder makkelijk zwelling kan ontstaan. Omdat de wond wel aardig vies was geweest, heeft hij het paard voor een aantal dagen op antibiotica gezet om de kans op een infectie in de wond te verkleinen: ‘Antibiotica is gelukkig lang niet altijd nodig bij wonden, wat ontstekingsremmers tegen pijn en zwelling wordt meestal wel voorgeschreven’. Na vijf dagen heeft Ids de Boer de eerste keer een verbandwissel gedaan; de hechtingen zaten nog keurig. Het tweede verband heeft een week gezeten, toen deze gewisseld werd konden de hechtingen ook alweer verwijderd worden; de wond was volledig genezen.

Lees het volledige praktijkverhaal van drs. Ids de Boer in Phryso november

Vorig artikelBlog 6 CO: met zeven hengsten naar het zadelexamen
Volgend artikelBlog Ester: een lach van geluk, ontlading maar vooral dankbaarheid