Bennie Dijkstra levert vier menpaarden tijdens finaleweekend Horses2fly KFPS competitie

Linkerspan Ria Hettinga met Cea fan Stal Redia en Landsvrouwe van Stal Redia Midden: Bennie Dijkstra Rechterspan Jelle van der Weide met Maeije Blomke fan Stal Redia en Wynvrouwe fan Stal Redia (Foto: Johanna Faber)

Het gebeurt maar zelden dat een fokker zoveel fokproducten tegelijk afgevaardigd ziet worden tijdens een menwedstrijd. Afgelopen weekend, tijdens de Horses2fly KFPS indoor finales mennen, kon fokker Bennie Dijkstra uit Oudeschoot zich omringen door maar liefst vier fokproducten die meestreden tijdens de rubrieken van de competitie.

Zelfde moeder

Wat het nog eens extra bijzonder maakt is het feit dat al deze vier menpaarden allemaal uit Vrouwkje fan Stal Redia (Abel 344 x Herke 256) Ster Preferent Prestatie komen. Maar liefst dertien veulens bracht de in 1998 geboren Vrouwkje fan Stal Redia. Vijf van haar kinderen werd Ster, drie ontvingen een AA-predicaat en tot op heden zijn er vier nazaten Sport, maar dat zouden er zomaar nog meer kunnen worden.

Kampioen

De jongste van het stel is de nu zesjarige Cea fan Stal Redia (Jisse 433). Zij wordt momenteel door Ria Hettinga uitgebracht in de klasse Z van het mennen. Cea werd vorig jaar in Tolbert kampioen outdoor mennen in de klasse M, veroverde de reservetitel in deze klasse op de nationale Hippiade en werd ook reservekampioen bij de noordelijke menkampioenschappen. Dit jaar komt ze uit in de klasse Z en pakte ze reeds een derde plaats in de noordelijke menkampioenschappen en werd ze reservekampioen tijdens de Horses2fly KFPS indoor mencompetitie. Cea is nog steeds in eigendom van Bennie en Loes Dijkstra-Siebenga.

Ook Ster

Wynvrouwe fan Stal Redia, geboren in 2015, is een dochter van Hessel 480 uit Vrouwkje fan Stal Redia en wordt momenteel ook door Ria Hettinga gereden. Ze komen uit in de klasse M. Wynvrouwe is net als zus Cea Ster geworden. Afgelopen weekend werd Wynvrouwe derde in deze klasse tijdens het kampioenschap.

Koppelen met Jisse 433

Vrouwkje fan stal Redia bracht maar liefst viermaal een nakomeling in combinatie met Jisse 433. In 2011 leverde dat Landsvrouwe fan Stal Redia. Dat werd ook het eerste veulen wat Bennie en Loes Dijkstra zelf fokten omdat Vrouwkje eerst in eigendom was van Loes’ oom, oud-KFPS bestuurslid en jurylid Hendrik Pasma uit Akkrum. ‘Wij kregen de kans om Vrouwkje te kopen nadat we eerst zelf KWPN-ers hadden, maar toch liever overstapten op de Friezen vanwege hun fijnere karakter. Wij werden er natuurlijk ook niet jonger op’, lacht Bennie.

Samenwerken

De stalnaam ‘fan Redia’ werd ook overgenomen en met Landsvrouw begon Bennie zelf ook te mennen. Op aandringen van dochter Wibbie nam vader ook les en zo werd het contact met Ria Hettinga gelegd en groeide dit door de jaren heen uit tot een prettige samenwerking. Landsvrouwe heeft inmiddels het Sportpredicaat binnen, net als haar volle zus Maeije Blomke fan Stal Redia die Bennie en Loes enkele jaren geleden verkochten aan Hans van der Wolff en zijn gezin uit Bolsward. Maeije Blomke werd in 2019, gereden door Lysbeth de Boer-Hettinga al eens kampioen tijdens de indoorcompetitie in de klasse Z en daarna werd ze outdoor nog eens derde in het ZZ. Zus Ria presenteerde haar eerder al eens in de PAVO FRYSO bokaal met een derde stek tot gevolg.

Twee tweespannen

Afgelopen weekend liepen de zussen Cea en Landsvrouwe gezamenlijk naast elkaar in de tweespanrubriek en werden daar derde. Maeije Blomke stond naast Elke D.A. en werd door Jelle van der Weide naar een vijfde plaats gereden in deze zelfde tweespanrubriek. Wynvrouwe reed alleen enkelspan, maar werd tijdens de prijsuitreiking even naast Maeije Blomke gezet, wat voor fokker Bennie Dijkstra een zeer speciaal moment betekende….vier fokproducten bij elkaar! ‘Ik vond het prachtig. Het is toch uniek dat zoiets voorkomt. Ik ben heel blij dat wij destijds de fokkerij van Pasma voortgezet hebben. We genieten er volop van.’

Vorig artikelInstructiedag WK Jonge dressuurpaarden : ‘We zoeken de potentie’
Volgend artikelWietse Wijbenga: ‘Hadewich was het eerste veulen wat we fokten’