Berber van Brabantshof nieuwe koningin van de Friese paarden

Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) algemeen kampioen op de Centrale Keuring 2019 (Foto: Johanna Faber) Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) Overall Champion of the Central Inspection 2019 (Photo: Johanna Faber)

Algemeen kampioen op de Centrale Keuring 2019 is Berber van Brabantshof (Jehannes 484 x Norbert 444) van Arno Thomassen. Ronde na ronde bleef de 3-jarige voorlopige Kroonmerrie imponeren in souplesse, swingend ging ze naar het kampioenschap. Mooi een treetje hoger dan vorig jaar, toen werd ze nog reserve algemeen kampioen.

Algemeen reservekampioen: Fardau fan Synaeda

‘Een paard met gratie en koninklijke uitstraling’, vatte KFPS-directeur Ids Hellinga samen. ‘Berber is de nieuwe koningin.’ ‘Modern in beweging, luxe in uitstraling’, noemde jury Piet Bergsma het kampioensduo. Hij doelde op de ‘close-finish’ met Fardau fan Synaeda (Michiel 442 x Beart 411) van Anke Oosterbaan. Jeugdkampioen Fardau werd reserve algemeen kampioen.

Drachtig van Teun 505

Berber werd kampioen op één van de eerste fokdagen van het jaar, in Kootwijk. Met haar jeugdkampioenschap en algeheel reservekampioenschap op de Centrale Keuring in 2018 maakte ze alle verwachtingen waar. ‘Zij wordt het’, kreeg Thomassen fokdag na fokdag te horen. ‘Het is gelukt, ze was nog beter. Het is fantastisch’, reageert de eigenaar die vertelt dat Berber ook drachtig is. ‘Van Teun 505.’

‘Het leek wel een Jazz’

‘Het is een rijpaard’, zeiden mensen die bij de fokker van Berber, Jan Vernooij uit Beusichem, het veulen zo’n drie jaar geleden kwamen bekijken. ‘Het leek wel een Jazz’, aldus Vernooij die refereert aan de top dressuurhengst. Vernooij verkocht Berber aan Thomassen, maar heeft de moeder nog, Jitske van Zorg en Genot (Norbert 444). ‘Ze heeft nog twee veulen gehad en is nu weer drachtig’, vertelt Vernooij. ‘Van Jehannes 484).

Vorig artikelTsjalle 454 wint Prijs der Besten
Volgend artikelIto Werkman met zijn tweespan Hippiade kampioen mennen