Bij opfok komt veel kijken

De clubdag van fokvereniging Het Friesche paard Zuid Nederland bracht bij Raepshille 45 bezoekers bij elkaar

De opfok van jonge Friese paarden stond centraal tijdens de clubmiddag ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van fokvereniging Het Friesche Paard Zuid Nederland. Op zaterdag 30  maart, in de stal tussen de opfokpaarden van Raepshille in Strijensas kwamen zo’n 45 geïnteresseerden luisteren naar dierenarts Sonja van der Sar, voedingsspecialist Kees Naalden en aspirant jurylid Peter de Meulmeester.

Wormen onderschat

Opfokken doe je niet zomaar, zo luidde de strekking van de middag. Sonja van der Sas, van de Dierenkliniek De Hitsert uit Zuid-Beijerland gaf aan dat wormen nog steeds onderschat worden. Juist in die eerste levensjaren van een paard is strikt ontwormen noodzakelijk om schade te voorkomen.

Goed voer groeiende paarden

Kees Naalden van Vente Paardenvoeding uit Nieuwerkerk aan den IJssel vertelde over het belang van goede voeding. Hij adviseerde analyses te laten maken van het ruwvoer en daar de samenstelling van het krachtvoer op aan te passen zodat groeiende paarden genoeg energie en eiwit krijgen, maar ook de broodnodige vitaminen en mineralen.
De derde spreker was Peter de Meulmeester, aspirant jurylid van het KFPS. Hij legde, aan de hand van een aantal enters en twenters, uit waar de jury op let tijdens de keuring van deze rubrieken.

Hoe beoordeel je een enter en een twenter?

Meer feest op fokdag

Naast deze clubmiddag wordt het 40-jarig jubileum zeker tijdens de fokdag op 4 en 5 augustus gevierd. Check hiervoor de website: http://www.friesepaardzuidnederland.nl/agenda/

Vorig artikelStellingen ‘meerjarenbeleidsplan’ nu ook on-line
Volgend artikelStamboom CO-hengst Andre fan ‘e Goëngamieden aangepast