Blog Anna: herinneringen uit mijn Friese paardenjeugd

Met Wiecke fan de Greidpleats (Tsjalle 454 x Maeije 440)

Hallo allemaal!

Een nieuwe blogster bij Phryso.com. Even een kleine intro, mijn naam is Anna en ik woon al sinds 1992 in Canada. Samen met mijn man en oudste zoon runnen we een melkveehouderijbedrijf. Onze dochter studeert in Wageningen en onze jongste zoon zit in de laatste klas van de basisschool. Tevens ben ik voorzitter van de in 2017 opgerichte fokvereniging: Atlantic Canada Friesian Horse Association.
In deze blog, die eens per maand zal verschijnen, ga ik jullie wat vertellen over mijn leven met Friese paarden, in het oosten van Canada en het ontstaan van de fokvereniging hier.

Opgegroeid met Friese paarden

Ik ben geboren en getogen op het Friese platteland, op een melkveehouderijbedrijf waar ook Friese paarden gefokt werden. Mijn familie telt vele fokkers, te beginnen bij mijn grootouders. Dus het was letterlijk ‘zwart’ van de paarden.
Mijn jeugd bestond uit alles wat met de paarden te maken had. Mijn ouders waren erg actief met hun Friese paarden. Het begon allemaal met de Model Preferente fokmerrie Trude (Gerke 220 X Hylke 186) Trude is de volle zuster van Ottsje, de moeder van Jochem 259. Trude kreeg vijf dochters die vervolgens allemaal Ster werden. Tussen die merries groeide ik op.
Ook had ik pony’s, maar ik was net zo lief met de Friese merries bezig. Ik hielp mijn vader met beleren en keuringsklaar maken. Soms als ik een merrie uit het land haalde en zij deed het hoofd omhoog, raakten mijn voeten de grond niet eens en moest ik het halster stevig vast houden. Waarom had ik niet een halstertouw mee? Die gebruikten wij eigenlijk nooit. Dat leerde ik pas bij Witteveen in Canada, een verhaal voor een andere keer.

Op de fokdag met de Model Preferente Trude (Gerke 220 X Hylke 186), een volle zuster van Ottsje, de moeder van Jochem 259.

Ringsteken met pleisters

Als mijn ouders te ringrijden gingen was ik oppas, later heb ik zelf ook weleens meegedaan maar ik was er niet echt goed in. Mijn vader hield er niet van om ‘yn in sukkel drafke by de handsjes lans’ er moest een flinke draf onder de merrie zitten, of ‘ de sokken deryn’ zoals heit dat kan zeggen. Als ik dan mistte, en dat gebeurde nogal want ik moest het nog leren, dan had ik het bloed op de vingers! Pleisters mee, in de antieke beugel tas. Mijn moeder was veel beter. Dus zei ik meestal : ‘giet mem mar, ik kin letter nog faek genoch!’ Maar ja , dat was voordat ik wist dat ik later zou emigreren maar Canada. Dat ringsteken is maar bij een enkele keer gebleven!

Hier was ik een jaar of 11. Op Mathilde (Mark 232), over-overgrootmoeder van Elza Maaike van de Noeste Hoeve Model Sport (Norbert 444) van Pieter en Tiety Okkema.

Dribbelen en zelfs steigeren

Er waren een paar merries van mijn ouders die uitermate geschikt waren voor het ring steken. Geduldig wachten en dan pittig bij de handjes langs. Cantilene (Naen 264 X Ritske 202) was een van die merries. ‘Cantilene, dat betekent muziek!’, zei A.K.W Douma dan. Hij was dé omroeper tijdens het ringrijden. In dat tijdperk hebben mijn ouders veel prijzen gewonnen. Tsjimkje Ster Preferent (Wessel 237 x Gerke 220) was minder geschikt. Zij had een beetje te veel pit en ze had een hekel aan wachten! Dat moet tussen de rondes, maar zij kon dan nauwelijks stil staan. Dribbelen en soms zelfs een beetje steigeren, tot vermaak van het publiek. Het is altijd goed gegaan. De merries hadden er veel plezier in. Ze hadden vaak een veulen aan de voet, en die bleef thuis. Ylse (Remmelt 323 x Feitse 293) (als jaarling door mijn ouders aangekocht), was ook zo’n uitermate geschikte merrie. Rustig en nergens bang voor. Met een fiere draf recht bij de handjes langs, en altijd willen doorgaan.

Met deze merrie Ylse gaat mijn verhaal de volgende keer verder. Want zij kwam op zesjarige leeftijd bij ons op Prince Edward Island in Canada wonen.

Tot de volgende keer!
Anna

Vorig artikelPeter Spahn en Elias 494 op uitnodiging naar Qatar: ‘het is gewoon een droomwedstrijd’
Volgend artikelZes finalisten FTC bekend: Eabeltsje, Femke, Freule, Diesel, Edon en Faust