Blog Anna in Canada: Keuringen, hoe zit dat nou eigenlijk?

2018 Jeugd kampioen Eke fan Marksate (Walt 487) owned by Medea, Cape Breton NS

De locatiekeuringen zijn alweer in volle gang in Nederland en de fokdagen staan op de planning. Maar is dat ook in Canada zo? Hoe zit dat daar eigenlijk? Atlantic Canada bestaat uit de provincies Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island, Newfoundland en Labrador. Het is een groot gebied (500,531 Km2) met een bevolking van ongeveer 2,441,141 (2020).

Lange afstand voor een keuring

Wanneer ik in 2005 met Ylse( Remmelt 323 x Feitse 293) en haar veulen Sierk ( Mintse 384) naar de keuring had willen gaan, zou ik helemaal naar Ontario moeten reizen. Veel te ver voor een merrie en veulen. Maar dat was de dichtstbijzijnde keuring! In 2010 werd er voor de allereerste keer een keuring in Bromont, Quebec (op het terrein van de Olympische zomerspelen van 1976) gehouden. Dat is nog steeds best wel een eind rijden, maar een stuk dichterbij!
In 2015 zijn er voor het eerst fokkers uit ons gebied (New Brunswick) afgereisd naar de fokdag in Bromont. Het hengstveulen Wylmer of Horizon Friesians kwam thuis met een eerste premie. Deze ervaring smaakt naar meer!

Van fokvereniging naar keuring

Om een keuring te organiseren, moet je eerst een ‘chapter’ (fokvereninging) van de Friesian Horse Association of North America (FHANA), de Noord Amerikaanse dochter vereniging van het KFPS, vormen. Erin, onze huidige secretaresse van Nova Scotia, had dit al geprobeerd in 2008, maar was er niet in geslaagd. Er waren gewoon niet genoeg leden. Om een vereniging te vormen moet je minstens 5 volledige FHANA members hebben met ieder minstens één Fries paard in eigendom.
In oktober 2017 proberen we het weer, en ja toen hadden we genoeg leden! De Atlantic Canada Friesian Horse Association (ACFHA) is een feit! En dan is er natuurlijk ook het doel om een keuring te organiseren!

Eerste keuring in 2018

In september 2018 wordt de eerste ACFHA keuring ooit, gehouden in Truro, Nova Scotia! Jammer genoeg te laat voor Ylse om van haar 3e premie stamboek naar Ster te promoveren, ze is immers al 19 jaar! Ook al is ze voor mij er niets minder om. Voor mijn jonge merrie Wunder (Tsjalle 454 x Tsjerk 328) is het super om mee te doen. Veel beter dan helemaal naar Bromont af te reizen. Er nemen 15 paarden deel. Er heerst een geweldige sfeer! Iedereen is blij en ook een beetje trots dat we nu eindelijk een keuring in de buurt kunnen houden.

Clinic van jury en voorbrengers

Er is zoveel te leren over je paard en allerlei dingen die met de keuring te maken hebben. Het is voor veel leden de eerste keer om een keuring mee te maken. De clinic na de keuring, gegeven door de jury en de voorbrengers, valt ook geweldig in de smaak. Zoveel goede informatie. Gelukkig waren er voorbrengers! Zonder hen weet ik niet wat er van terecht zou zijn gekomen. Hier lopen ze niet zo snel, het is gewoon niet te vergelijken met de paarden evenementen hier.

11 FHANA leden, 24 paarden

Momenteel heeft de Friesian Horse Association of North America (FHANA) 11 leden in Atlantic Canada. In New Brunswick zijn dat er 6, in Nova Scotia 3 en 2 in PEI. Deze leden hebben in totaal 24 paarden. Voor zo’n groot gebied zijn dat er niet veel. Er zijn ongeveer nog 20 rasechte Friese paarden in Atlantic Canada die in eigendom zijn van niet FHANA leden. Een groot verschil met de Europese Unie is dat iedereen hier wel een stamboek op kan richten! En dat is ook gebeurd. Om er een paar te noemen: Canadian Friesian Horse Association, Friesian Heritage Horse en Friesian Blood Horse. Het is opvallend en jammer dat maar ongeveer de helft lid is van de FHANA.

Reneke fan Friesian Meadows (Tonjes 459 X Tsjalle454)

Voordelen voor niet-fokkers

Dus niet iedereen ziet er baat bij om lid te worden van FHANA. Het was ook meer een vereniging waar fokkers veel baat bij hebben. Niet veel profijt voor eigenaren die in de sport actief zijn of voor de liefhebbers. Daar is gelukkig wel verandering in gebracht met meer voordelen voor niet-fokkers. Maar desondanks is het nog steeds moeilijk om mensen in onze omgeving te overtuigen om lid te worden. De koers van de Amerikaanse dollar werkt ook vaak tegen.
Het niet willen registreren en accepteren van BBoek II paarden door FHANA helpt ook niet. Het is erg verwarrend voor een nieuwe eigenaar om te ontdekken dat hun rasechte Friese paard niet welkom is op de keuring. En dat deze regel alleen van toepassing is in Noord Amerika, ingesteld door FHANA, deels om het grote aantal veulenboek dekkingen niet te stimuleren. Het is dus geen KFPS-regel. Overall elders kun je wel met je BBoek II paard naar de keuring. Je kan je BBook II paard gelukkig nog wel registreren via het KFPS.
Op dit moment zijn er 3 FHANA/KFPS fokkers in Atlantic Canada. Meerdere hebben het geprobeerd, om vervolgens weer te stoppen. Het is gewoon te duur en erg moeilijk. Het enige veulen hier (tot nu toe) is dit jaar bij ons geboren. Nog even een positieve update na mijn vorige blog over alle mislukte pogingen met diepvries sperma, er is nu een merrie drachtig! De kwaliteit van het diepvries sperma speelde een grote rol.

Voorbereidingen inspectie in september

Even terug naar onze “eigen” fokvereiniging, de ACFHA. Om de leden verspreid te hebben over vier provincies, heeft zo zijn uitdagingen! Ondanks Covid-19 hebben we toch nog een bijeenkomst kunnen organiseren (interprovinciaal reizen zonder quarantaine was voor een korte tijd toegestaan) in september vorig jaar. Zoals altijd was het een geslaagde dag, genieten van ‘onze’ zwarte parels.
Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor onze tweede inspectie! Gepland op 2 september. Maar voordat dat kan gebeuren moeten de interprovinciaale grenzen eerst open! Het is nog niet zover en de vooruitzichten zijn goed! Veel succes iedereen dit keuringsseizoen!

Vorige blogs:

Vorig artikelAnderhalf miljoen kijkers zien Uniek fan ‘e Goëngamieden succesvol pleegmerrie worden
Volgend artikelAlrako KFPS selectiewedstrijd Middenbeemster: topscore voor Evelien Spaan en Roaske (Bikkel 470)