Blog Ester: afscheid nemen van Stella….

Ondanks het prachtige weer afgelopen week, waardoor de natuur volop in bloei staat, was het voor ons een verdrietige week. Stella, het oudste Friese Paard van Hessel is ingeslapen. De laatste jaren heeft ze samen met Menno (het Friese paard van Hessel’s dochter Marieke) voor de rouwkoets gelopen. Hessel op de bok en Marieke ernaast. Op deze manier heeft Stella veel mensen naar hun laatste rustplaats gebracht, maar nu was Stella zelf aan de beurt… Een week voor haar 24ste verjaardag heeft Hessel haar in laten slapen, het ging niet meer….

Kampioen stilstaan

Stella (Dirk x Doeke) is geboren op 14 juni 1997. Toen ze twaalf jaar was heeft Hessel haar gekocht. Hij had toen voor zijn koetsierswerk behoefte aan een paard dat goed kon halthouden en vooral BLIJVEN staan! Want dat is bij de Friese paarden nog wel eens een dingetje… Lopen kunnen ze prachtig maar stil blijven staan…..Als dat op jonge leeftijd niet goed is aangeleerd dan is dat op latere leeftijd nog een heel gedoe. Maar Stella kon als geen ander stil staan ze was er buitengewoon goed in en dat was nou net wat Hessel zocht. Dus kocht Hessel haar en wat hebben hij en zijn gezin veel plezier van haar gehad. De kleinkinderen hebben op haar leren rijden en ze liep in enkel, twee- en vierspan. Stella had alleen wel een hele broze gezondheid omdat ze een ernstige vorm van cushing had. Cushing komt voornamelijk voor bij oudere paarden. Door de ziekte is de hypofyse van het paard verstoord, waardoor deze teveel hormomen afgeeft. Je herkent het vaak aan de typische krullerige vacht die het paard krijgt. Maar ook veel plassen en drinken, heel gevoelig zijn voor infecties, verlies van spieren, een buikig model krijgen en verminderde vruchtbaarheid zijn signalen die kunnen wijzen op de ziekte van cushing. De ziekte is helaas niet te genezen, maar met de juiste zorg kan een paard er best oud mee worden. En die fantastische zorg kreeg Stella van Marieke. Stella liep samen met Menno bij Marieke waar ze het samen prachtig hadden. Veel land met veel gras, dat vonden de oude paardjes heerlijk. De laatste vier jaar genoten ze samen van hun pensioen bij Marieke. Het enige wat ze nog regelmatig deden was voor de rouwkoets lopen. Dat was helemaal haar ding, heel langzaam lopen zodat de bedroefde familie de koets goed kon volgen en natuurlijk stil staan en wachten… en alleen korte afstanden.

Moeilijk eten en dan ook nog een darmontsteking

Maar helaas ging haar gezondheid de laatste tijd hard achteruit. Ze had niet alleen cushing maar ook een heel slecht gebit met diastasen en rotte kiezen waardoor het eten ook steeds moeizamer ging toen de kiezen getrokken waren. Marieke, die Stella dagelijks haar medicatie gaf en haar door en door kende, belde naar haar vader. ‘Ik vertrouw het niet meer pap, Stella wordt steeds slechter volgens mij is er meer aan de hand.’ En ze had gelijk, nadat Hessel haar onderzocht had bleek dat ze leed aan leverlijden en een acute darmontsteking maakte dat Hessel haar moest euthanaseren..

Rustig ingeslapen

Afgelopen maandag was het zover, Hessel had Stella zondag opgehaald en hoe ziek ze ook was ze liep nog steeds dapper de trailer af. De nacht bracht ze door in de bak en Hessel kon haar zo goed observeren. Maar al snel zag hij dat Marieke het goed gezien had, Stella was op en besloot hij om haar te euthanaseren. ‘Morgen Es om 13:30 uur dan gaan we het doen, help je me?’ Maar natuurlijk zei ik tegen Hessel! Stella heeft tot maandagmorgen nog lekker in de bak gelopen en genoten van het prachtige weer. Op een gegeven moment ging ze liggen, net alsof ze er klaar voor was. Ze deed nog een poging om overeind te komen maar het ging niet meer. Rustig bleef ze liggen in de zon. Snel pakte ik een emmer water en een spons, het was inmiddels midden op de dag en best warm. Ik ging zo bij haar zitten dat haar hoofd in de schaduw lag, en met een spons hield ik haar hals lekker koel. Hessel maakte ondertussen alles klaar en kwam aangelopen met de spuit. Eerst kreeg ze een middel waardoor ze in diepe slaap viel en vervolgens nog een spuit waardoor haar hart stopte… Heel rustig is Stella ingeslapen.

Dood en nieuw leven

Ik keek naar Hessel en dacht bij mezelf dit moet toch wel moeilijk zijn. Natuurlijk is het meer dan 40 jaar Hessel’s werk geweest, maar je eigen paard moeten euthanaseren lijkt me wel een dingetje. Aan de andere kant misschien ook wel heel mooi om het zelf af te sluiten. Maar Hessel was heel rustig zoals hij altijd is. Tot het moment dat we Stella moesten afdekken. We zeiden niks tegen elkaar maar ik voelde het verdriet van Hessel en hoorde hoe hij de brok in zijn keel weg slikte. Snel draaide ik me om, niet huilen Es, zo is het goed. Stella heeft een prachtig leven gehad! En door de goede zorg van Marieke is ze heel oud geworden maar ze kon niet meer. Ik maakte een kop thee en samen gingen we achter in de stal zitten met de deuren open zodat we zicht hadden op Pelle, ons hengstveulen van drie weken oud. Zo gaat het zei Hessel, dood maar ook weer nieuw leven en dat zo dicht bij elkaar. Langzaam dronken we zwijgend onze thee op terwijl we in het land keken waar alles bloeide. Zo was het goed Stella had een mooie dag uitgezocht…. Pelle zorgde al gauw weer voor een glimlach op ons gezicht met zijn gekke fratsen en ik dacht bij mezelf hopelijk wordt jij ook zo oud kleine boef….

Vorig artikelLivestream locatiekeuring SD Stables & Spliethof – 11 juni
Volgend artikelGaitlynn Jede (Bartele 472) verdient een eerste premie bij SD Stables