Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)

Tjonge jonge wat een week!!! Meestal begin ik mijn blog met: het is alweer vrijdag, nog zoveel dagen en dan verwachten we ons eerste veulen van dit jaar. Nou alles liep anders. Afgelopen maandag keek ik om 16:30 uur bij Nanja en Roza, iedere dag controleren Hessel en ik een paar keer de uier van de merries en kijken we naar hun gedrag. Toen dus ook. Bij Roza was alles rustig, haar veulen verwachten we negen juni. Vervolgens naar Nanja gekeken. Ook alles rustig, ze stond mooi te grazen. De spenen mooi droog en dus nog niet aan het kegelen. Het veulen van Nanja verwachten we 18 mei. Ik loop weer naar binnen en pak mijn ruin Wiebe om hem te gaan trainen.

‘Het veulen komt eraan’

Toen ik bijna klaar was met opzadelen komt onze achterbuurvrouw met haar man binnen gehold. Ze keek me aan en zei: “Het veulen komt eraan!!!” Wat? Ik heb net bij haar gekeken. Willen jullie Hessel bellen? Dit kan niet waar zijn, dacht ik nog. Ik ben alleen, Hessel is er niet, Berber is er niet….Ok, rustig blijven en denk aan wat Hessel altijd zegt: “Kalmte kan ons redden.” Eerst Wiebe snel terugzetten, vervolgens rende ik naar het einde van de stal en opende de staldeuren naar het land. Daar lag Nanja, precies in de hoek waar ze altijd mesten. Ik liep op haar af en zag dat het veulen er al half uit was. De voorbenen en het hoofd waren eruit. Mooi, het ligt dus in ieder geval goed! Vervolgens heb ik het vlies kapot gemaakt zodat het veulen lucht kreeg. Ik keek het veulen aan en zag direct dat het veulen goed helder was. Het ademde en keek me aan. Vervolgens kwam Hiske, de Stermerrie van Hessel eraan. Zij stond de laatste tijd samen met Nanja in het land. Nanja vond dit natuurlijk minder en ging hierdoor staan waardoor het veulen eruit floepte. Nanja was direct een goede moeder en beschermde haar veulen.

Hiske moet hier weg, dacht ik meteen. Dus snel naar binnen een halster gehaald en Hiske binnen gezet. Mijn volgende zorg was de wind. Het was afgelopen maandag ‘roetkoud’ met een harde noordenwind. Het veulen is nat en dus is het veel te koud. Ineens hoorde ik een auto aankomen. Ik vind het altijd leuk als Hessel op stal is, maar nu was ik wel heel erg blij om Hessel en zijn vrouw Henny te zien. Samen hebben we het veulen, die toen al stond, met Nanja naar binnen begeleid. Zo onwerkelijk, ineens was het veulen er. En wat voor veulen!!! Een prachtig merrieveulen: Nine NP fan de “Hesterhoeve” (Tymen 503 x Folkert 353).

Geen voortekenen, toch een veulen

Toen alles tot rust was gekomen realiseerde ik me dat van alles wat ik in mijn blogs heb geschreven niks was terecht gekomen. Het veulen is in het land geboren, bovenop een mesthoop die mama daar net nog neergelegd had. Dit geeft maar weer aan dat je er nooit van op aan kan wanneer het veulen ongeveer komt. Geen voortekenen te zien bij Nanja, en dan gaat ze toch zo plotseling veulenen. Gelukkig is Nanja een ervaren merrie en wij zijn natuurlijk super blij met onze attente buren die het zagen! Hessel heeft de veulenkist opengemaakt en het leren veulenhalstertje gepakt. Met Nanja en het veulen ging het goed, dus nu mocht de kist open. Een ander ritueel, of misschien moet ik zeggen bijgeloof, is het ophangen van de nageboorte in de boom. Dit werd vroeger gedaan en zou het veulen beschermen tegen ziektes en kreupelheid. Ook zou het zorgen voor een mooie hoofd-hals houding. Nadat Hessel de nageboorte gecontroleerd had ging hij al wankelend de trap op zag ik hem de nageboorte in de boom hangen. Als dit niet goed komt met ons veulen dan weet ik het niet meer.

Nine, Nanja en het gaat ook goed met Jobke

Inmiddels gaat het super met Nine en Nanja, Nine drinkt goed, mest goed en rent al vrolijk rond. En ik? Ik heb direct mijn vakantie verplaatst naar deze week in plaats van volgende week. Iedere dag zijn Hessel en ik bij ze. Het is zo genieten om te zien hoe Nine de wereld ontdekt. Inmiddels heb ik al zoveel foto’s. Deze week kreeg ik trouwens ook nog een foto van de eigenaresse van Jobke NP fan de “Hesterhoeve”. Jobke is ons veulen van vorig jaar en wat is hij prachtig geworden. Hij heeft het maar getroffen met zijn nieuwe huis.
Ik kan eindeloos doorgaan met vertellen over Nine, maar dat kan ik beter doseren over mijn komende blogs. Eerst genieten. We zijn intens gelukkig met dit prachtige merrie veulen, wat een cadeau: Nine NP fan de “Hesterhoeve”

9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)

2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten

24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

 

Vorig artikelNieuwe selectieronde MGPNGP
Volgend artikelZiek van biest