Alweer vrijdag. Afgelopen week was een ‘rustige’ week voor de verandering. Ik noem het maar de stilte voor de storm. Begin volgende week wordt het heel spannend, dan gaan we onze Stermerrie Nanja scannen. Zal het dan nu eindelijk gelukt zijn? De laatste kans dit jaar om Nanja drachtig te krijgen. We hebben in ieder geval dubbele kansen! Er zijn twee eitjes geovuleerd, dus hebben we drie opties: niet drachtig, 1 ei bevrucht of 2 eitjes bevrucht. Ik kan bijna niet wachten om te gaan scannen en -stiekem- geldt voor Hessel hetzelfde. Hij zegt altijd ‘geduld Es, geduld….’, maar nu is hij net zo nieuwsgierig als ik. Volgende week in mijn blog zal ik het laten weten…
Nog meer eitjes, maar dan van de horzel
De twee geovuleerde eitjes van Nanja zijn inmiddels niet meer de enige eitjes. Vandaag zag ik een heel leger kleine gele eitjes in groepjes op haar benen en schouder. Het is duidelijk dat de horzel is langs geweest. Ik heb direct de andere paarden en de veulens bekeken en ja hoor, daar waren ze ook op bezoek geweest. Paarden hebben een hekel aan de horzel. Het is een grote bruine vlieg die met hard gezoem bij de paarden rondhangt. De paarden worden er heel onrustig van. Soms zie je paarden uit het niets door het land rennen, dit kan een teken zijn dat er een horzel bij ze is. Het is dan verstandig om de paarden te controleren op de gele eitjes.
Het is belangrijk om deze eitjes zo snel mogelijk te verwijderen. De paarden likken de eitjes namelijk op. Eenmaal in de mondholte blijven de eitjes eerst ‘hangen’. Hier komen de eitjes uit tot larven. De larven blijven wel een paar weken in het mondslijmvlies zitten. Vervolgens verplaatsen ze zich naar de maag van het paard, waar ze zich vast hechten aan de maagwand. Het paard kan hiervan ontstekingen krijgen aan de mond, tong en aan de maag. Het is dan ook verstandig om regelmatig in de mond van je paard te kijken en te controleren op ontstekingen. De horzellarven kunnen verschillende stofwisselingsproblemen geven zoals diarree of koliek. Het is daarom erg belangrijk om het paard pas eind november te ontwormen met een middel zoals Equest zodat deze horzellarven ook gedood worden.
Horzelmesje
Om al deze ellende te voorkomen is het belangrijk de eitjes zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe? Ze zijn klein en lijken wel met een soort van secondelijm te zijn vastgeplakt op de vacht. Daar heeft Berber onze stalgenoot vast iets voor. Die heeft altijd voor alles iets in haar apothekerskoffer. En ja hoor, binnen een seconde had Berber een horzelmesje uit haar koffer getoverd, waarna ik alle eitjes makkelijk van de paarden kon schrapen. Daarna waren de veulens aan de beurt. Hoe zal dat gaan? Weer iets nieuws. Ze stonden mooi in de wei terwijl ik met het mesje langs hun benen schraapte. En je raadt het al, ze bleven mooi stilstaan en vonden het eigenlijk heerlijk vooral toen ik op de schouder begon te schrapen. Ik heb ze daarna beiden maar even een borstelbeurt gegeven, dat was helemaal een feestje. Wat zijn het brave veulens.
Eerste keer bij de hoefsmid
Afgelopen zaterdag kwam de hoefsmid om de paarden te bekappen en te beslaan. Deze keer waren Nine en Maike ook aan de beurt. De eerste keer in hun leven bij de hoefsmid. Beiden deden het super! Totaal niet ongeduldig of vervelend. Maike keek zelfs af en toe mee met de smid of het allemaal wel goed ging. Dat is dan weer het het voordeel om vanaf dag één na de geboorte direct te beginnen met vaststaan en hoefjes krabben. Ze vinden het totaal niet eng en geven alle vier de benen als je vraagt. Zowel als ze vaststaan als in het land. Trots op ze!
De groene brik
Ondertussen ben ik mijn ruin Wiebe 6 dagen door de week aan het trainen om de nodige kilo’s er weer een beetje af te krijgen, Wiebe is echt gek op eten en door het warme weer van de afgelopen zomer toch iets minder getraind, dat zie je direct. Terwijl ik daar druk mee ben is Hessel bezig met zijn grote hobby mennen. Hij is nu samen met zijn vrienden Geert en Fenny bezig om zijn ruin Wietse te laten wennen aan de ‘groene brik’. Zo noemt hij de hele oude marathonwagen, op ijzeren wielen. Dit maakt natuurlijk een hels kabaal en dus best spannend voor de paarden. Het is bijna onvoorstelbaar dat deze brik de voorloper is van de hedendaagse moderne marathonwagens. Na een paar keer oefenen ging het al heel goed en was het woensdag tijd om met Wietse en Stermerrie Hiske voor de brik de weg op te gaan. En wat deden ze het goed! Er was er maar één die het spannend vond en dat was Nine, die opgewonden met het staartje omhoog het span voorbij zag komen.