Blog-Ester en haar veulens

Hessel Nijenhuis, Berber den Engelsen en Ester Postmus van de Hesterhoeve

Hoi allemaal,

Ik zal me eerst maar eens voorstellen. Mijn naam is Ester Postmus, ik ben 46 jaar en heb net als iedereen hier een grote liefde voor het Friese paard. Of het nou het rijden, verzorgen, het fokken van veulens of gewoon een kop thee drinken en kijken naar onze mooie paarden is.. het maakt niet uit. Het maakt mij intens gelukkig. En niet alleen mij. Samen met Hessel Nijenhuis, eigenaar van “onze”stal en Berber den Engelsen verzorgen wij onze paarden en stal. Berber rijdt dressuur op haar paard Conquistador een Fries x KWPN. Daarnaast geniet ze van haar eerste pony Ivy, een Tinker van 23 jaar. Hessel is een gepensioneerde dierenarts die zijn liefde voor het Friese paard op deze manier voortzet. Hij houdt zich bezig met mennen en verzorgt koetsritten voor iedere gelegenheid met zijn mooie Friese paarden vanuit zijn “Stalhouderij Nienoord”. Ik zelf heb een super lieve Friese ruin Wiebe die ik onder het zadel heb. Samen met Hessel heb ik 2 fokmerries, Roza fan de “kromme Jelte” (Lolke 371), nu 7 maand drachtig van Jehannes 484 en Nanja van het Leuven (Folkert 353), nu 8 maand drachtig van Tymen 503.

Verliefd op Jobke

Vorig jaar heeft Roza ons een prachtig hengstveulen gegeven, Jobke NP fan de “Hesterhoeve”. Wat waren we trots en blij met hem. Ik was natuurlijk helemaal verliefd op ons eerste veulen. Iedere dag trok ik met hem op en er ontstond al snel een hele mooie bijzondere band met Jobke. Maar ook was het spannend. De dracht, de bevalling, is het veulen gezond, komt de nageboorte eraf en hoe gaat het met Roza? Allemaal van die dingen die best stress kunnen geven. Naast het feit dat Hessel en ik goede vrienden zijn, ben ik alleen al om deze redenen heel blij dat wij samen fokstal fan “De Hesterhoeve” hebben opgericht, alles omtrent het fokgedeelte doen wij samen. Hessel heeft heel veel kennis en ik heb in korte tijd al zoveel van hem geleerd. Zo beginnen wij vanaf dag 1 met de opvoeding van het veulen. Een halstertje om, vast staan op de poetsplaats, hoefje geven etc. Puur de beginselen, maar waar je later zoveel profijt van hebt. Van Jobke heb ik afgelopen jaar veeeeel te veeeel foto’s en filmpjes gemaakt, haha. Deze foto’s/filmpjes plaatste ik met regelmaat op social media. En voordat ik het zelf in de gaten had bleek Jobke enorm veel fans te hebben met zijn gekke bekken en zijn vrolijkheid.

Blog over fokken

Dat is ook Phryso.com niet ontgaan. Hierop hebben ze mij in december 2019 gevraagd of ik een blog/vlog wil gaan bijhouden. Deze zal voornamelijk gaan over het fokken van het Friese paard. Hoe kom je tot een hengstenkeuze, het drachtig maken van de merrie, de dracht, het veulenen en het opfokken van het veulen en alles wat er nog meer bij komt kijken. Eerst dacht ik, Ik??? Ik heb nog nooit geblogd, ja op Facebook af en toe een foto met tekst, maar verder niet…Maar vervolgens dacht ik, waarom ook niet. Hoe leuk is het als ik aan anderen, die ook zo gek zijn op het Friese paard het reilen en zeilen bij ons op stal kan laten zien. Dat ze mee kunnen kijken hoe bij ons het hele proces verloopt vanaf de hengstenkeuze tot aan de opfok van de veulens. Een eigen Fries, een verzorg Fries, of net als ik vroeger een poster boven je bed….het maakt niet uit… Er is één ding dat ons verbindt en dat is de liefde voor het Friese paard. Vanaf nu zal ik proberen wekelijks een Blog te schrijven en neem ik jullie mee in de laatste paar spannende maanden voor het veulenen.

Ester

Vorig artikelElias 494 op uitnodiging naar CDI5* Herning
Volgend artikelBlog: Jobke-fokker Ester deelt haar veulen avonturen