Blog Ester: Hessel op vakantie, dan gebeurt er altijd wat…

Voordat ik met mijn Blog voor deze week begin wil ik iedereen bedanken voor alle lieve reacties na het overlijden van Stella, Hessel’s oudste merrie van bijna 24 jaar die we vorige week moesten laten inslapen. Zoveel reacties, het was echt overweldigend! Als ik mijn blog schrijf, denk ik er eigenlijk nooit over na dat er best veel mensen zijn die het lezen. Ik schrijf het zoals het bij ons is, recht uit het hart en met alle liefde voor onze paarden.

Van diarree naar verstopt

Nadat we Stella met verdriet maar wel met een goed gevoel moesten laten inslapen was het voor Hessel tijd om er een paar dagen tussen uit te gaan. Een welverdiende vakantie! Afgelopen vrijdag vertrok hij samen met zijn vrouw voor een paar dagen. Veel plezier riep ik, terwijl ik hem uitzwaaide en hoopte maar dat er nu een keer geen gekke dingen zouden gebeuren. Telkens als Hessel weg is gebeurt er iets. Ik moest in ieder geval Pelle ons hengstveulen van dik drie weken in de gaten houden. Twee weken geleden was Roza hengstig en had Pelle diarree. Dit komt vaker voor als de merrie hengstig is, maar het moet wel weer stoppen, diarree is gevaarlijk voor een veulen. Helaas stopte het niet voldoende en heeft Hessel hem een diarree remmer gegeven. Dit werkte perfect, nou ja, een beetje té perfect. Het had de diarree prima geremd, maar nu leek Pelle moeite te hebben met mesten. Hij begon steeds vaker te persen, staartje omhoog maar er kwam niks..

Om dit weer op gang te krijgen gaven we hem paraffine: 2 keer 30 ml oraal per dag. Vrijdagavond haalde ik Roza met Pelle binnen en zag het direct. Hij voelde zich niet goed, was bezweet en stond weer te persen. Ik zag het al, er zat een bol mest die zijn uitgang blokkeerde. Snel pakte ik een pot vaseline en probeerde de bal voorzichtig te verwijderen. Pelle had duidelijk pijn ik hoorde hem kreunen, zo zielig. Wat was de mest hard, maar gelukkig lukte het me om het te verwijderen. Doe wat Hessel zou doen. dacht ik bij mezelf, er moet meer mest uit. En ook dat lukte me! Ik zag direct de opluchting bij Pelle die meteen vrolijk door de stal begon te rennen waarbij hij gelukkig ook nog veel winden liet! Ik heb hem nog een paar dagen paraffine gegeven en nu is het weer helemaal goed. Het is me gelukt zonder Hessel, laten we hopen dat het hier bij blijft..

Zorgen om Hiske

Dat was verkeerd gedacht.. Maandagmorgen opende ik de staldeur en begroette Roza en Pelle. Vervolgens keek ik naar de box naast ze. Waar is Hiske? Hessel’s Friese merrie van 19 jaar. Snel liep ik naar de box en daar lag ze. Ik zag direct dat het niet goed was, ik pakte een halster en opende de deur. Aan haar houding zag ik dat ze al meerdere keren had geprobeerd om op te staan maar aan het stro was duidelijk te zien dat dat niet lukte. Bezweet en uitgeput lag ze daar. Er lagen wel hopen goed gebalde mest, dus geen verstopping. Snel deed ik het halster om en probeerde haar omhoog te krijgen, maar helaas… Hiske ging, net als Stella vorige week, zitten. Verder kwam ze niet. Direct pakte ik mijn telefoon en belde Maaike, Hessel’s schoondochter die ook dierenarts is. Ik kom er direct aan zei Maaike. Ze was er misschien binnen tien minuten, maar voor mij leken het wel uren. Vreselijk om een paard zo te zien vechten. Op een gegeven moment ging ze plat en legde haar hoofd op mijn been. Oh nee dacht ik, ze geeft het toch niet op. Dit kan toch niet waar zijn! Hessel gaat toch niet binnen een week twee paarden verliezen… Gelukkig hoorde ik een auto aankomen, Maaike kwam binnen en onderzocht Hiske grondig, maar kwam niet echt tot een duidelijke diagnose. Ze dacht niet dat het koliek was. Waarschijnlijk is Hiske uitgegleden en verkeerd terecht gekomen waardoor ze niet meer omhoog kwam. Ze gaf haar een injectie tegen de pijn en nam bloed af. ‘Voor de middag kom ik weer hopelijk staat ze dan.’ Ondertussen was Esther er ook, zij is de vaste berijdster van Hiske. Tranen biggelden over haar wangen terwijl Hiske met haar hoofd tegen haar aanlag. Zo zielig, ik kreeg er een brok van in mijn keel. Kom op Es geen tranen, rustig blijven en nadenken. Ik moet Hessel bellen, hij zal vreselijk schrikken maar het moet, want ik weet niet of het haar nog gaat lukken om overeind te komen. Rustig vertelde ik Hessel over Hiske tot het moment dat ik zei dat ik niet wist of het haar zou lukken. Ik voelde hoe Hessel schrok. Zijn Hiske die hij als veulen had gekocht, die bij hem Ster was geworden en waar hij zoveel mee heeft meegemaakt lag te vechten om omhoog te komen..

Stro tegen de muur

Na een half uur probeerde Hiske weer om te gaan staan, de deur van de box had ik open gezet zodat ze de ruimte had. Maar telkens viel ze. Ik moet vies stro uit een andere box halen, bedacht ik me. Dit beton op de grond is veel te glad zo lukt het haar nooit op die ijzers. We moeten stro tegen de muur aan leggen zei Esther voor als ze voor over valt. Snel haastte ik me naar het stro en hoorde plots een harde gil en veel lawaai. Ik draaide me om en daar stond ze! Een wonder, het was Hiske gelukt! Direct naar buiten zei ik tegen Esther, voordat ze weer gaat liggen. Wat een opluchting ze liep wel heel moeizaam rechtsachter maar ze liep. Dit moet Hessel weten. Ik belde hem en zei, ze staat Hessel, ze staat! ‘Geweldig wat goed’, zei hij. ‘Maar ik ben al onderweg ik kom eraan.’

Gespitste oren en een hinnikje

Maaike heeft Hiske nog een keer onderzocht. Ze had wel koorts, waarschijnlijk omdat ze zich zo druk gemaakt heeft, en ze had een harde bult op haar bil waar ze op gelegen heeft. Maar verder leek het goed. Nadat iedereen weg was kwam Hessel eraan. Hiske hoorde zijn auto aankomen en spitste haar oren. ‘Hé meisje’, zei hij en zachtjes begroette ze haar baas met een hinnikje. Nadat Hessel haar ook nog uitgebreid onderzocht had, was het eerst tijd voor koffie. Het is toch niet te geloven zei ik, telkens als jij weg bent gebeurt er iets. ‘Es’, zei Hessel. ‘Ik kom liever 10 keer terug dan 1 x niet en dat het fout gaat.’ Ja zo is het dacht ik, alles voor de paarden. Uitgeput maar met een glimlach op mijn gezicht dronk ik mijn thee op….

Vorig artikelLivestream eerste voorrijdag – 18 juni
Volgend artikel23-jarige Teade 392 Sport gestorven