Blog Ester: is Nine het laatste veulen van Nanja?

Het voorjaar is in zicht, ondanks dat het nog best koud is en ik af en toe nog steeds mijn muts op heb, beginnen de narcissen bijna te bloeien. De dagen worden langer wat voor de paarden het teken is om te gaan verharen. De wintervacht laat los en wordt ingeruild voor de zomervacht. Ieder paard vindt het nu extra lekker om lekker gepoetst te worden want de losse haren kunnen best wel jeuken.

Op één na Preferent

Ook beginnen de eerste merries alweer hengstig te worden. Onze Stermerrie Nanja van het Leuven is gust gebleven, dus niet drachtig geraakt. Ondanks dat we vorig jaar er alles aan gedaan hebben om haar drachtig te krijgen is dat helaas niet gelukt. Het is dus nu best wel een beetje spannend wat ze gaat doen. Nanja is afgelopen 1 maart 17 jaar geworden. Ze is op haar derde Ster geworden en aangespannen en onder het zadel beleerd. Daarna is ze ingezet als fokmerrie wat ze geweldig heeft gedaan. Maar liefst 12 veulens heeft ze op de wereld gezet waarvan er inmiddels 3 Ster zijn. Als er nog 1 nakomeling Ster wordt is ze preferent. Haar 3-jarige zoon Gerard van stal Herven is net verkocht en staat nu in Italië waar ze hopelijk dit jaar weer keuringen kunnen houden zodat hij mogelijk Ster kan worden. In verband met Corona was dit vorig jaar niet mogelijk. En dan is er nog een kans met mijn enter Nine NP fan de Hesterhoeve, maar dat duurt dus nog even.

Baarmoeder scannen

We moeten Nanja deze week maar eens even scannen, zei Hessel zodat we kunnen zien hoe haar baarmoeder er nu uit ziet. Een baarmoeder hoort er mooi rond uit te zien, zonder cystes of vocht. Cystes en vocht zorgen ervoor dat een merrie lastiger drachtig wordt. Daarnaast is het met cystes lastig om onderscheid te maken wat een eitje en wat een cyste is. En moet je eigenlijk de cystes tellen voor de hengstigheid zodat je het eitje niet met een cyste verward. Nanja is natuurlijk al een oudere merrie en dan komen dit soort zaken vaker voor. De laatste keer dat we haar gescand hebben zag alles er perfect uit. Ze had een prachtige mooie ronde baarmoeder zonder vocht en met 1 hele kleine cyste die Hessel en ik direct herkennen op de scan. Het was dan ook een raadsel waarom het niet lukte om haar drachtig te krijgen. Toen we het de laatste keer probeerden had ze zelfs twee eitjes dus dubbele kansen en toch lukte het niet. We hebben toen besloten om haar met rust te laten en in het voorjaar weer te kijken. Ik zei tegen Hessel dat het wel goed zou komen en dat ze wel eerder een jaar heeft overgeslagen. Wat opviel was dat Nanja tot en met december telkens wel hengstig werd. De meeste paarden laten in de winterperioden geen of minder hengstigheid zien.

Mooiste tijd van het jaar

Donderdag gaan we haar scannen zei Hessel, ik keek hem opgewekt aan! Leuk, de mooiste tijd van het jaar begint weer. De geboorte van de veulens, het scannen en insemineren met sperma van de gekozen hengst is toch de mooiste tijd van het jaar. Hessel gaat mij het insemineren leren zodat ik zelf onze merries kan insemineren. Zo leuk! Wat heb ik toch een geluk dat Hessel mij zoveel vertelt en leert. De prachtige verhalen van Hessel daar kan geen boek tegenop, en ik luister altijd aandachtig zodat ik het nooit meer vergeet. Hessel pakte zijn stofjas van de kapstok en ik haalde Nanja uit haar stal. Ze ziet er gelukkig weer een stuk beter uit. Nanja geeft haar veulen heel veel melk en afgelopen jaar mocht zelfs het veulen van onze Stermerrie Roza ook af en toe onder Nanja om te drinken en dat liet ze gewoon toe. Maar ja dan gaat het wel heel snel er blijft dan weinig meer van de merrie over ondanks dat we haar heel veel bijvoerden. Maar nu ze een tijd rust heeft gehad ziet ze er weer goed uit.

Schone baarmoeder

Het was zover, ik hield haar staart vast terwijl Hessel begon met scannen. Gespannen keek ik naar het scherm op de scanner. Hopelijk zien we weer een mooie schone baarmoeder zonder vocht en met alleen die ene kleine cyste die ze altijd heeft…. Maar het duurde langer deze keer om een scherp beeld te krijgen. En Hessel bleef akelig stil. En?? Waarom zien we nog niks.. Hessel zei weer niks en haalde de scanner weer uit Nanja. Ik ga even haar eierstokken voelen… pfff het leek allemaal wel een eeuwigheid te duren. Toen hij dit had gedaan zei hij nu gaan we nog een keer kijken. Deze keer kregen we een beter beeld van de baarmoeder. Maar wat was dat? Dit was een hele ander baarmoeder als dat we gewend zijn van Nanja. Hij was niet mooi rond en er leek iets in te zitten. Wat is dat?? vroeg ik aan Hessel. Ik heb een vermoeden zei Hessel maar ik ga mijn schoondochter Maaike die ook dierenarts is en veel weet van de gynaecologie bij paarden vragen of zij Nanja ook wil scannen. Ik ga haar onze bevindingen niet vertellen en ben nieuwsgierig wat zei zegt. Ik wil het 100% zeker weten maar de kans dat Nanja nog drachtig kan worden is zo goed als uitgesloten. Ik voelde dat mijn ogen begonnen te branden en met een brok in mijn keel zei ik met trillende stem, dan wachten we dat af. Terwijl Hessel zijn spullen opruimde bracht ik Nanja terug naar haar stal terwijl er een traan over mijn wang rolde. Lieve mooie Nanja wat zal er zijn? Het wordt een spannende week…

Vorig artikelEmbryo Transplantatie: genetische vooruitgang versnellen
Volgend artikelProject zoekt (Friese) paarden