Blog Ester: lentekriebels, voegrubber en verharende paarden

Yeaahh al een jaar! Ik realiseer me ineens dat het al een jaar geleden is dat ik ben begonnen met het schrijven van deze blog. Wat is dat snel gegaan. Ik weet nog dat ik gevraagd werd door de Phryso of het me leuk leek om een blog te gaan schrijven over onze paarden, het fokken, de veulens en alles wat er zowel bij ons op stal gebeurt. Wat was ik trots en tegelijk dacht ik kan ik dat wel? Ik heb dat nog nooit gedaan.. maar al gauw dacht ik waarom ook niet. Ik kan het altijd proberen en we zien wel. En kijk nou we zijn een jaar verder en wekelijks heb ik een blog geschreven over allerlei onderwerpen waaronder ook veel veterinaire onderwerpen.
Ik heb het grote geluk dat ik het fokken van Friese paarden samen met mijn goede vriend en compagnon Hessel doe. Hij is een gepensioneerde dierenarts die zoveel ervaring en kennis heeft over paarden en het fokken daarvan. Wat heb ik inmiddels veel van hem geleerd. Ik denk dat het de combinatie van ons beiden is wat de blog leuk maakt. In ieder geval heb ik nog steeds veel plezier in het schrijven en wil graag iedereen bedanken voor de reacties die ik regelmatig krijg op het blog.

Van arrenslee naar tuinstoel

Wat een verschil, vorige week zat ik nog op de arrenslee te genieten en kwam de temperatuur zelfs overdag niet boven nul en als ik de weerberichten voor aankomend weekend moet geloven kunnen we zo’n beetje de tuinstoel openklappen. Hoe prachtig de winterweek ook was, nu de temperaturen omhoog gaan mag het van mij ook direct voorjaar worden. En als ik zo naar onze paarden kijk dan zijn die er ook wel aan toe. Nu de dagen weer langer worden en het warmer wordt beginnen de paarden al te verharen. De een wat meer dan de ander maar zo langzaam aan beginnen ze allemaal.

Verharen: een goed teken

Mijn ruin Wiebe heb ik deze winter onder een dikkere deken gezet met hals zodat hij minder vacht aan zou maken. Vorig jaar had hij een dunnere deken zonder hals en had zoveel vacht aangemaakt dat ik amper met hem kon rijden. Hij kon tijdens het trainen totaal zijn warmte niet kwijt en werd kletsnat van het zweet waardoor hij uren stond te drogen. Maar nu is het stukken beter. Gisteren trok ik de deken van hem af om hem te poetsen en er kwam echt al zoveel haar vanaf! Een goed teken, een paard die in goede conditie is zal makkelijker en sneller verharen dan paarden die minder in conditie zijn. Om het verharen iets te ondersteunen kan je de paarden nu dagelijks wat lijnzaadolie geven daardoor zal het verharen iets makkelijker gaan.
Ik ben nieuwsgierig hoe het verharen bij de veulens Nine, Maike en Nynke zal gaan. Zij zijn in de groei en hebben daar al hun energie voor nodig. Je ziet dan ook vaak dat het verharen bij veulens een stuk langzamer en niet geleidelijk gaat. Het is in ieder geval belangrijk om de paarden nu regelmatig te verwennen met een poetsbeurt om de losse haren te verwijderen. De haren jeuken namelijk enorm waardoor het paard kan gaan schuren op stal. Je kan hier allerlei kammen etc voor aanschaffen. Zelf gebruik ik heel simpel een voegrubber die ze in de bouw gebruiken en die je bij iedere bouwmarkt kan kopen. Goedkoop en het werkt super!

Naar de hoefsmid

Borstelen en poetsen, onze veulens zijn er gek op. Mijn veulen Nine gaat er helemaal klaar voor staan als ze de borstels ziet. Iets minder leuk vonden ze de hoefsmid deze keer. Ze zijn inmiddels 11, 9 en 8 maanden oud en hebben inmiddels al echt een eigen willetje. Ondanks dat het nog maar acht weken geleden was dat ze bekapt waren, laten wij de smid toch vaak komen, al is het alleen maar als training om te wennen aan de smid. Eigenlijk ging het best goed maar bij het laatste been was Nine er helemaal klaar mee, het duurde haar duidelijk te lang. Ik zag het al aan haar ogen..haar oren gingen plat en ja hoor. Met een soort van karatetrap probeerde ze de smid te raken om hem vervolgens ergens achter in de stal te lanceren! Gelukkig is onze smid heel ervaren en voelde het aankomen, dus het ging goed. Ik heb haar direct met mijn stem en druk op het halster proberen te corrigeren. Dit ging redelijk goed maar voor mij was het duidelijk, ik moet weer vaker met haar oefenen om voetjes te geven en dan ook langer vasthouden. Toen ik haar losliet wist ze niet hoe snel ze weer naar de sneeuw moest om erin te rollen, Nine is duidelijk gek op sneeuw!

Lentekriebels

Op stal beginnen de lentekriebels ook te komen nu ik dagelijks geboortes voorbij zie komen van prachtige Friese veulens op social media. Voor ons duurt het nog drie maanden, maar misschien ook wel iets korter! Hessel en ik gaan op zoek naar een derde drachtige fokmerrie. Dit mag een stamboekmerrie zijn ze hoeft geen Ster, Kroon of Model te zijn. Wat we wel willen is dat ze bereden is en goed doorgereden zodat ik haar kan gaan rijden. Zo leuk ik kan niet wachten om samen op jacht te gaan! En met Nanja gaat het ook spannend worden, zal zij straks in maart tijdens haar hengstigheid drachtig raken? Het zou zomaar kunnen, het zijn allemaal dingen waar ik nu al naar uitkijk en natuurlijk neem ik jullie mee in onze avonturen!!!

Vorig artikelSietske’s vier stappenplan naar de beste hengstenkeuze
Volgend artikelProblemen tijdens en vlak na de geboorte van een veulen