Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus

Het is bijzonder hoe een virus ons leven zo snel kan veranderen. Ineens ben je beperkt in je dagelijkse leven. Mogelijk kan je niet naar je werk en werk je thuis. Anderen moeten juist naar hun werk om anderen te helpen, mensen die inmiddels zwaar getroffen zijn door het coronavirus en die misschien wel vechten voor hun leven. Ik denk ook aan alle mensen die in winkels werken of bij het openbaar vervoer…ik heb er respect voor.

Meer tijd bij de paarden

Ook voor ons is het wennen. Het enige positieve aan het coronavirus is dat wij nu nog meer tijd voor onze paarden hebben. Thuis werken en vervolgens met de paarden aan de slag. Meer tijd bij de paarden betekent dat ik ook meer gedrag van de paarden zie. Zo stond ik maandag met Berber te kijken naar onze paarden Co en Wiebe die in de bak aan het spelen waren. Berber had ze een bal gegeven. Wiebe begon er direct mee te voetballen, terwijl Co er alleen maar mee aan het ‘liften’ was. Nadat ze, op hun manier, een echte “hengstenstrijd” hadden gevoerd, werd er toch besloten om dan maar samen met de bal te spelen.

Modderbad voor Roza

Op het dijkje naast de bak stond Ivy dit allemaal eens rustig te bekijken. Ivy is onze enige niet Fries op stal. Ze is 22 jaar en scharrelt regelmatig los over het erf, dan is ze op haar best. Ze heeft van die leuke eigenzinnige dingen nu ze ouder wordt. Ze doet dan ook mee met “Het leukste oudste paard van Nederland” van BIT magazine. Terwijl Berber en ik stonden te genieten hoorde ik een geluid dat iedereen die met paarden omgaat kent. Het slaan met het voorbeen in een plas. Ik keek opzij en daar stond Roza. Met grote halen sloeg ze in een soort van plas. Nou ja beter gezegd een modderbad. Eerst zei ik tegen Berber: “aaahhh ze gaat lekker rollen”, totdat ik ineens bedacht dat ze haar deken nog op had! Het was al te laat…ze plofte neer, draaide linksom én rechtsom, zodat alles aan de binnen- en buitenkant helemaal onder de drek zat. Vervolgens kwam ze omhoog en liep heel blij op ons af.

Geen vroege veulens

Het veulenseizoen is weer begonnen!! Ik heb al heel wat prachtige veulens voorbij zien komen op Facebook! Wij moeten nog even wachten, wij kiezen ervoor om onze paarden laat te insemineren zodat de veulens in mei of begin juni geboren worden. Dit is een bewuste keuze omdat onze veulens buiten geboren worden in de bak, dat zou vroeg in het seizoen niet kunnen in verband met de temperatuur. De bak vinden we de meest veilige plek om te veulenen. De merrie heeft alle ruimte. Wij hebben geen bakrand maar een natuurlijke afzetting in de vorm van een dijkje rondom de bak, afgezet met draad. En natuurlijk zijn we er altijd bij. Zodra een merrie gaat kegelen laten we haar niet meer alleen. Daarnaast is het voor het veulen van groot belang dat hij of zij veel kan bewegen. Het skelet van een veulen bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Na ongeveer een jaar is dit omgezet in sterk en hard botweefsel. Mede door veel te bewegen verloopt dit proces beter.

In driespan

Gisteren was Nanja 9 maanden drachtig, alles gaat gelukkig goed! Ze groeit goed en staat tevreden met Menno (24) en Stella (23) in het land bij Marieke, Hessels dochter. Roza is nu 8 maanden drachtig en nog lekker in beweging. Gisteren heeft Hessel haar voor de eerste keer in het driespan gereden. Dit ging super goed. De beide Stermerries Roza en Hiske aan de buitenkant, en puppy Wietse (4,5 jaar) in het midden. Trots op onze paarden..

Vorig artikelDe bijzondere band tussen Githa Saarberg en haar Friese hengst Casper
Volgend artikelPaardenarts Tineke de Haan houdt gepaste afstand