Blog Ester: naar de fokdag met Pelle

Afgelopen zaterdag was het dan zover! De fokdag van Fokvereniging Groningen-Drenthe ging door op het prachtige terrein van HJC Manege Tolbert. Zodra ik hoorde dat het dit jaar wel door ging heb ik Pelle NP fan de Hesterhoeve direct opgegeven. Aangezien de keuring om 08.30 uur begon voor de hengstveulens was er ’s morgens geen tijd meer om Roza en Pelle te wassen, dus hadden Berber en ik bedacht om dat vrijdagavond te doen. Ik haalde Roza en Pelle uit het land en zette ze vast op de poetsplaats. ‘Wat is hij bruin door zijn veulenvacht’, zei Berber, ‘helemaal nu hij zo naast Roza staat die altijd prachtig zwart blijft.’ Je hebt gelijk, zei ik. Weet je wat, we hebben dezelfde tondeuses. We halen gewoon de bruine toplaag eraf dan is het al een stuk beter! Pelle moest even wennen aan het geluid van de tondeuses dus deed ik eerst de “baard” van zijn moeder zodat hij zag dat het niet eng was. Dit werkte gelukkig! Het duo scheren kon beginnen!

Te koop?

‘Hoi!!’, hoorde ik ineens achter me. Daar kwam Hessel binnen met zijn dochter Marieke en haar man. We komen even kijken hoe het gaat en Marieke wil even naar Pelle kijken. Verbaasd keek ik op. Naar Pelle kijken? Maar je komt morgen toch ook kijken op de keuring? ‘Ja dat klopt, maar ik wil hem nu alvast bekijken, want hij komt morgen te koop toch?’ Klopt. Wij houden in principe geen hengstveulens omdat we met merries door kunnen fokken. Maar hoezo?? Heb jij interesse dan?, vroeg ik Marieke. Terwijl ik haar verbaasd maar al met een kleine glinstering in mijn ogen aankeek, hoorde ik haar zeggen: ‘ja!!’ Direct keek ik naar Hessel en had aan zijn blik genoeg. Marieke heeft interesse! Dat zou betekenen dat hij in de familie blijft en dat hij een geweldig huis krijgt! Er flitste van alles door mijn hoofd. Er hadden zich afgelopen week meerdere belangstellenden gemeld, maar wij zeiden we wachten eerst de keuring zaterdag af. En nu had Marieke ineens interesse. Ondertussen werd Pelle ongeduldig en moesten wij verder met scheren, dus gingen Hessel, Marieke en haar man er weer vandoor.
Ik keek Berber aan. Het zou fantastisch zijn als Pelle naar Marieke gaat, dan zien we hem opgroeien en krijgt hij het goed. Ik had het nog niet gezegd of mijn telefoon ging. Het was Hessel. ‘Es’, zei Hessel. ‘Marieke wil hem kopen maar dan wel nu.’ Dat betekent dat we het resultaat van de keuring niet meer afwachten. Even was ik stil, en zei toen volmondig jaaaaaaaaaaaaa! Direct voelde ik me opgelucht. Pelle blijft in de familie. Wat maakt het resultaat van de keuring nog uit. Tuurlijk is een 1ste premie prachtig en maakt het wat uit voor de verkoopprijs. Maar geld is niet het belangrijkste, een goed plekje voor Pelle, daar gaat het om.

Super glansspray van de buurvrouw

De volgende dag was het zover. Ondanks dat Pelle al verkocht was, blijft het toch altijd weer spannend zo’n keuring. Ik haalde Roza en Pelle uit de stal om nog even de laatste puntjes op de i te zetten. Van onze buurvrouw Tamara had ik shampoo en glansspray gekregen. Zij gaat vaak met haar man en paarden en pony’s naar de keuring en die dieren zien er altijd piekfijn uit. Ik dacht dat spul moet ik ook. Snel spoot ik Roza en Pelle helemaal in en, al zeg ik het zelf, een spiegel was er niks bij, superspul! Het trailerladen ging prima. Zoals gewoonlijk hadden we de trailer voorin volgestopt met pakken hooi zodat Pelle niet onder de buis door kon kruipen, omdat hij los in de trailer staat. Nadat ik onze aankomst had gemeld bij het secretariaat en bij de baanmeester was het tijd om Roza en Pelle uit de trailer te halen. We haalden nog snel een borstel over ze en gingen naar de baan. We overhandigden het koppel aan de voorbrenger en daar gingen ze. Eerst werd hij in stilstand uitgebreid bekeken door de jury. Plotseling zag ik hem onze kant op kijken, misschien omdat hij mijn stem hoorde. Maar het zou ook heel goed kunnen dat hij de lens van de camera van Maureen Cohen zag die naast mij stond om die dag prachtige foto’s van de veulens te maken.

Een prachtige 2e premie

Parmantig liep Pelle in stap naast zijn moeder door de baan. En toen in draf. Daar ging hij, met prachtige momenten, maar was het voldoende voor een 1ste premie? Gespannen stonden we aan de kant te kijken. Niks zeggen, zei ik nog tegen de rest. Als hij ons hoort als hij voorbij komt, blijft hij hier bij ons staan. Net als Nine vorig jaar. Het ging goed, hij draafde mooi voorbij. En daar was de uitslag: een prachtige 2e premie voor Pelle!! Supertrots namen we hem over van de voorbrenger om hem te laten chippen en weer met zijn moeder in te laden. Snel brachten we ze naar huis, want Simmer van de Paters van onze vrienden Geert en Fenna moest een uur later bij de merrieveulens in de ring. Pelle was de hele keuring alweer vergeten en begon direct met “zijn doekje” te spelen toen hij weer thuis was.

 

Afsluiten met een BBQ

Binnen een uur waren we terug in Tolbert. Het duurde nog even maar toen was ook Simmer van de Paters aan de beurt. Elegant ging ze door de baan en liet mooie bewegingen zien, ook zij werd beloond met een mooie 2e premie. De rest van de dag brachten Berber en ik door op de fokdag. Aan het einde van de dag waren we met elkaar uitgenodigd bij de Paters om de dag af te sluiten met een BBQ. Wat een prachtige dag! Twee mooie 2e premies, prachtige paarden en een heerlijke BBQ op zijn Italiaans. Allemaal aan een lange tafel onder de parasolbomen met sfeerverlichting genoten we van het heerlijke eten en sloten af met koffie en Limoncello. Wat een fantastische dag, maar het allermooiste is dat Pelle in de familie blijft! Daar kan geen keuring of BBQ tegenop!!!!

 

Vorig artikelHippiade dressuur: vierde plek voor Michèle en Yme Ids (Hessel 480)
Volgend artikelZweedse Helix (Tietse 428) in hoofdrol als Middeleeuws ridderpaard (met video)