Blog Ester: op weg naar de opfok….’houden van is ook loslaten.’

Wat ging de week weer snel, het is alweer vrijdag. En niet alleen de week ging snel, we zijn in middels vijf maanden na de geboorte van ons eerste veulen Nine. Dat betekent dat het tijd is om naar de opfok te gaan. Zaterdag is het zover en gaan onze veulens Nine en Maike NP fan “De Hesterhoeve” naar hun nieuwe huis. Een nieuwe fase breekt aan. Nine is nu 5 maanden en Maike is 4 maanden oud.

Goed opgevoed

Ik vind het altijd weer een naar moment dat ze gaan. Vanaf de geboore ben ik iedere dag bij ze geweest. Wat ze nu kunnen, heb ik ze samen met Hessel geleerd. En wat een profijt hebben we daar nu al van! Beiden zijn ze super makkelijk. Ze kennen een halster, geven hoefjes, weten wat achteruit is en zijn super mak en op de mens gericht. Maar nu is het tijd voor de volgende stap, op eigen benen staan maar één ding scheelt :ze gaan die nieuwe stap samen zetten en blijven de eerste drie jaar bij elkaar!

Opfok met riante inloopstal

Nine en Maike gaan naar een kleinschalige opfok. Over een maand komt er nog een fries merrieveulen bij. Het is een prachtig plekje waar ze komen te staan. Ze krijgen een riante inloopstal waar veel licht naar binnen schijnt. De veulenrekken zijn veilig, dus met voldoende afstand tussen de openingen. Dit is erg belangrijk, als deze afstand niet juist is zou het veulen vast kunnen komen te zitten waardoor hij hals of rugletstel oploopt wat ernstig fout af kan lopen. De inloopstal heeft aan de buitenkant een overkapping zodat ze buiten ook droog kunnen staan. Op de grond voor de stal liggen betonnen roostervloeren zodat ze droge voeten houden. Aangrenzend hebben ze een mooi perceel land waar ze lekker in kunnen bewegen.

In één keer scheiden

Maar eerst komt het afspenen, nooit leuk maar het moet. Wij kiezen ervoor om de veulens in één keer te scheiden van de merries. Dit geeft even stress maar daarna is het dan ook klaar. Hessel geeft de veulens een rustgevend middel. Deze sedatie bestaat uit een combinatie van acepromazine en xylazine. Acepromazine werkt een halve dag, xylazine werkt twee uur. Dit is precies voldoende voor het afspenen en de rit. Als Hessel de injecties geeft zetten we ze vervolgens direct op de trailer. Ze komen los in de trailer te staan en vervolgens sluiten we de trailer goed af. Dus ook het zijl/klep boven de achterklep dicht. De merries zetten we terug in de box en geven we direct brok en voldoende hooi voor de afleiding. Daarna gaan we rijden. Als de veulens er zijn blijf ik natuurlijk nog een tijd bij ze om te kijken hoe het gaat. Maar nog belangrijker is het om ze de dagen erna goed in de gaten te houden. Paarden en in het bijzonder veulens zijn gevoelig voor maagzweren. Nine en Maike zijn gezonde veulens, ze eten gras en steeds meer ruwvoer naast de melk. Maar met het spenen verandert er in de opfok ineens heel veel. Andere omgeving, weg bij de moeder dus geen warme melk meer. Dit kan best wat stress geven. Ik denk dat het bij Nine en Maike wel mee gaat vallen, ze kennen elkaar en zijn sterk en al behoorlijk op zichzelf.

Aandacht in de opfok

Dat neemt niet weg dat ik zo’n rit altijd maar spannend vind. Misschien heb ik de sedatie nog meer nodig dan de veulens haha Maar Hessel zegt altijd, maak je niet druk Es het komt goed. Daar vertrouw ik dan maar op. Ondertussen heb ik natuurlijk nog extra van ze genoten. Als ik ze zo observeer zie ik ook dat ze er aan toe zijn om op eigen benen te gaan staan. De merries kijken minder naar hun kroost om en de veulens staan steeds verder van de merries. Als ze in de opfok staan ga ik iedere week naar ze toe om Nine te knuffelen en te borstelen. Maike krijgt dan inmiddels al heel veel aandacht van haar nieuwe eigenaresse. Ik vind het belangrijk om wekelijks te gaan zodat Nine gewend blijft aan mensen. Ik zal veel met haar gaan wandelen om alvast te wennen aan verkeer etc. Al met al een spannend weekend. Houden van is ook loslaten!! Ach en op stal is straks weer van alles te doen, we gaan beginnen om onze Stermerrie Nanja aangespannen te beleren en Roza kan ook weer in de strengen. Daarnaast begint op 21 januari 2021 Het beoordelen van het Friese Paard waar ik aan ga deelnemen. Allemaal weer leuke dingen in het vooruitzicht, ik kan niet wachten!

 

Vorig artikel46 nieuwe Preferente merries
Volgend artikelWiebe Wieling treedt af als voorzitter KFPS