Blog-Ester: oplopende temperaturen, frustratie en spanning voor de keuring (met video)

Onze temperatuur begint behoorlijk op te lopen. Niet alleen omdat het natuurlijk vreselijk warm is, maar ook omdat de spanning op begint te lopen voor zaterdag. Zaterdag gaat Maike naar de keuring van fokvereniging Het Friese Paard Wolvega in Oldeholtpade. We zijn zo nieuwsgierig hoe ze zich laat zien. We hopen natuurlijk op een mooi resultaat maar daarnaast is het altijd gewoon zo leuk om naar een keuring te gaan. Normaal begin ik een dag van te voren met wassen en poetsen van de merrie met haar veulen. Dat is niks voor Hessel die zegt doe jij dat maar ze zijn toch al mooi. Maar deze keer hoeft dat niet, Maike is pas rond 15:15 uur aan de beurt dus heb ik tijd zat om ze ’s morgens mooi te maken.

Warm transport

Ik maak me nog wel een beetje zorgen over het vervoer in verband met de temperatuur. Normaal heb je het zeil achter boven de laadklep open met dit weer, maar dat kan natuurlijk niet omdat het veulen los in de trailer staat. Hessel zegt: ‘vroeger gingen we altijd in de zomer naar de fokdagen en dan was het ook warm, het komt wel goed. We stoppen vaak onderweg en houden ze goed in de gaten.’ Nou ja, daar vertrouw ik dan maar op. De fokvereniging heeft de keuring niet afgelast dus het zal wel goed komen. De keuring is trouwens te volgen via livestream op Phryso.com.

Douche en watermeloen

Ondanks de warmte doen onze paarden het prima en ze lijken helemaal niet zoveel last van de warmte te hebben. Nanja heeft een vliegenkap op omdat die weinig voorpluk heeft. Roza heeft geen kap nodig, die heeft genoeg behang. En de veulens gebruiken af en toe de staart van mama om van de vliegen af te komen. Ze hebben continue voldoende vers water en tussendoor verwen ik ze met een douche en watermeloen, daar zijn ze gek op. Wij zetten ze overdag niet binnen, daar is het nog warmer en staan ze alleen maar te zweten in de box. Nee ze lopen 24/7 buiten en doen het rustig aan met de nodige siësta’s tussendoor en dat gaat prima.
Vooral de veulens liggen om de haverklap, maar ’s avonds is het ondanks de warmte wel even speelkwartier en vliegen ze als echte racemonsters door het land! Met de overige paarden doen we op het moment weinig en als we wat doen is het ’s morgens heel vroeg en niet teveel inspanning. Inspanning is voor onszelf ook niet prettig met dit weer maar desondanks heeft Hessel met hulp van zijn schoonzoon Evert en mijn vriend Henk toch maar even onze wintervoorraad stro en hooi van de wagen gehaald en mooi opgestapeld binnen op stal. De mannen waren drijfnat van het zweet maar het is gelukt, wij zijn klaar voor de winter!

Frusterend: Nanja nog niet drachtig

Ook begint onze temperatuur op te lopen uit frustratie, afgelopen woensdag hebben we Nanja weer gescand… En helaas, ondanks al onze inspanningen is ze weer niet drachtig. We staan zo langzamerhand voor een raadsel. Alle omstandigheden waren goed: een mooi ei, geen vocht in de baarmoeder, een paar centimeter dichtgezet in verband met lucht aanzuigen, hormonen bijgegeven en toch weer niet drachtig. Misschien komt het wel omdat ze ouder wordt. Ze is inmiddels 16 en het houdt natuurlijk een keer op, maar daar geloven Hessel en ik nog niet in. We proberen het gewoon weer en blijven optimistisch. Ik hoor trouwens van meer mensen dat ze problemen hebben om de merrie drachtig te krijgen. Of dat ze op 18 dagen scannen en de merrie drachtig is maar vervolgens is het vruchtje verdwenen bij 30 dagen scannen. Waar het aan ligt? Zeg het maar. Moeder natuur beslist uiteindelijk, dat blijkt maar weer.

Paarden en ondergaande zon

Al met al weer een heerlijke week, en wat is er nou mooier dan met dit weer ’s avonds onderuit gezakt te zitten in de tuinstoel en te kijken naar de paarden bij de ondergaande zon. Daar kan maar weinig tegenop. Hessel en ik kijken dan naar onze paarden en naar de veulens, ik zie hem turen naar Maike en denk bij mezelf hij denkt hetzelfde als ik. Hoe zal het gaan met Maike zaterdag op de keuring? We gaan het zien….

Vorig artikelLivestream locatiekeuring Stal de Merksen – 14 augustus
Volgend artikelKroon voor Teunke, Fardau swingt naar Voorlopig Kroon