Blog Ester: over een raar ei, giftige paprika en op bezoek bij Jobke

Alweer een week voorbij, ondanks het slechte weer heb ik toch weer kunnen genieten van de paarden. De week begon weer wonderlijk met onze Stermerrie Nanja. Zij blijft ons telkens verrassen, niet alleen omdat ze heel plotseling haar veulen Nine op de wereld zette, maar ook nu we haar weer proberen drachtig te krijgen.

Scannen, insemineren en weer scannen

We hebben Nanja vorige week donderdag weer geïnsemineerd. Dit was wel heel vroeg omdat ze nog maar net hengstig was en het ei nog maar 3 cm was. Maar goed, beter te vroeg dan te laat wanneer het ei weg is. Zaterdag heeft Hessel haar zelf nogmaals geïnsemineerd met sperma van Ulbrân 502. Omdat we het zelf gingen halen had ik weer mooi de kans om nog even te knuffelen met Ulbrân 502, wat een prachtpaard! Zondag hebben we Nanja weer gescand en er zat een mooi rond ei van 4 cm groot. Hessel heeft hormonen bijgespoten om zeker te weten dat het ei snel vrij zou komen. ‘Morgen nog een keer scannen om te kijken of het ei eraf is en ze geovuleerd heeft’, zei Hessel. Dus maandag gingen we weer scannen. ‘Het ei zit er nog’, zei ik tegen Hessel. ‘Maar wat is dat voor een raar ei?’Het ei was niet meer rond en leek wel kleiner geworden. Hessel wist het ook niet. ‘Het ei ziet er heel bijzonder uit, maar wie weet….’
Alle omstandigheden zijn goed om drachtig te worden, behalve dat rare ei en dat is wel belangrijk. Hessel heeft vervolgens het sperma van Ulbrân 502 nog weer onderzocht. We houden altijd 10 mg sperma achter om te kijken hoelang het sperma blijft leven. Nou, met het sperma was niks mis, de zaadjes krioelden nog alle kanten op. Maar het zat ons beiden niet lekker dat ze niet geovuleerd had. Toen ik Hessel ’s avonds belde om het er nogmaals over te hebben had hij Nanja alweer gescand. En….het ei was weg, ze had geovuleerd. Nu weer drie weken wachten en dan hopen dat ze toch drachtig is, ondanks dit “gekke” ei….

Merries met veulens bij elkaar

Maar dat was niet het enige… We hebben de merries met veulens in het land gescheiden lopen van de ruinen. Er staat dubbele lijn met een meter tussenruimte én stroom. Aan de lijnen hangen om de paar meter witte draden zodat de paarden de lijnen goed zien. De merries met veulens lopen jammer genoeg niet bij elkaar omdat onze merrie Roza nogal fel uithaalde naar Nine, het veulen van Nanja. Maar Nanja was hengstig dus die liep steeds te paraderen langs de lijn en te lonken naar de ruinen. En ja hoor, ze ging dwars door het draad heen! Tot mijn verbazing liep Nanja rustig met haar veulen te grazen en waren het juist de ruinen die er een soort van speelkwartier van gemaakt hadden. Hierna hebben we besloten om de merries met veulens toch maar weer bij elkaar in het land te zetten. Wel spannend, maar het is wel het mooiste en het beste, ook voor de opvoeding van de veulens. En het gaat goed! De veulens zijn inmiddels ouder en de merries daardoor minder beschermend. Ook hebben ze nu beiden het bekende kale plekje net boven de hak, dit komt door het slaan van de staart tegen de vliegen. Let er maar eens op, alle veulens hebben dit kale plekje op dezelfde plek. Het is zo leuk om ze nu samen te zien: ze rennen, spelen en ik kan ze nu tegelijk knuffelen.

Giftige nachtschade

Zondag was mijn ruin Wiebe jarig! Hij is 13 jaar geworden en wie jarig is wordt verwend dus kreeg hij wat lekkers. Helaas voor hem niet zijn lievelingshapje, een rode paprika. Wiebe is gek op rode paprika’s. Geen gele, geen oranje maar alleen de rode paprika. Hij is tot zijn vierde jaar opgegroeid bij een paprikateler waar hij regelmatig paprika’s kreeg, vandaar dat hij er zo gek op is. Bij mij krijgt hij ze nu niet meer omdat de paprika behoort tot de nachtschadefamilie. Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei, broccoli, en koolsoorten behoren tot deze groep en zijn ‘giftig’ voor een paard. Niet direct bij inname, en ook niet bij één per jaar, maar als je dit regelmatig geeft kan het ‘gif’zich langzaam opbouwen waardoor er later allerlei vage klachten kunnen ontstaan. Dus is het beter om deze nachtschade groenten niet te voeren.

Op bezoek bij Jobke

De week werd prachtig afgesloten omdat ik bij Jobke NP fan de “Hesterhoeve” op bezoek ben geweest. Jobke is ons hengstveulen van afgelopen jaar en is verkocht. Hij heeft een super eigenaresse waar hij een prachtig plekje heeft! Ik hou (als de nieuwe eigenaar van onze veulens dat ook wil) altijd contact zodat ik nog een beetje kan volgen hoe het met ze gaat. Dus was het hoog tijd om weer eens bij Jobke te kijken. Ik stapte de auto uit en daar stond hij in zijn inloopstal. Ik herkende hem direct en riep ‘Job Job’. Direct had ik zijn aandacht, zijn hoofd kwam omhoog en zijn oortjes mooi nieuwsgierig mijn kant op gericht. Vervolgens kwam hij er direct aan en heb ik hem de eerste vijf minuten alleen maar geknuffeld. Hij is nog even sociaal en aanhankelijk, en wat ziet hij er goed uit, hij wordt goed verzorgd en heeft het maar getroffen met zijn eigenaresse! Toen ik eindelijk, na drie keer teruglopen naar Jobke voor echt de laatste knuffel, tevreden in de auto zat besefte ik hoe gelukkig ik word van “onze” paarden. Of ze nog bij ons zijn of niet ze blijven altijd in ons hart..

3 juli
Blog-Ester: over bloedwormen, veulentanden en één drachtige merrie
26 juni
Blog-Ester: veulenkeuring, prikbeestjes en Jacobskruiskruid
19 juni
Blog-Ester: zeg maar nee, dan krijg je er twee……te insemineren
12 juni
Blog-Ester: nog een merrieveulen: Maike NP fan de “Hesterhoeve” (met video)
5 juni
Blog-Ester: over goed ruwvoer en Roza met harsdruppels (met video)
29 mei
Blog-Ester: insemineren op veulenhengstigheid en sperma onder de microscoop (met video) 
22 mei
Blog-Ester: Nanja met koorts en de start van de opvoeding (met video) 
15 mei
Blog-Ester: de geboorte van Nine en nageboortes in de boom (met video)
9 mei
Blog-Ester: voorspel het geslacht van het veulen, het nut van opvoeden en klophengsten (met video)
2 mei
Blog-Ester: observeren, kijken én genieten
24 april
Blog-Ester: iedere merrie haar eigen draagtijd (met video)
17 april
Blog-Ester: opvoedtips voor jonge veulens (met video)
10 april
Blog-Ester: het belang van biest, schone navels en een vlotte nageboorte
4 april:
Blog-Ester: nog even in het vierspan én nog een paar weken geduld (met video)
27 maart:
Blog-Ester: veulenkeuringen, hengstenkeuze en het beste inseminatiemoment
20 maart
Blog-Ester: modderbad, driespan en coronavirus
13 maart
Blog-Ester: van één naar twee veulens (met video)
6 maart
Blog-Ester: 8 en 9 maanden drachtig
28 februari
Blog-Ester en haar veulens
Blog: Jobke-fokker Ester deel haar veulen avonturen

Vorig artikelEnquête eigenaar zoekt ruiter Noord- Nederland
Volgend artikelLivestream lokatiekeuring Stal de Mersken – 10 juli