Blog Ester: drachtig scannen op dag 14……?

Eindelijk was het weer een normale week zonder nare dingen. Hessel is weer terug van zijn vakantie en met Hiske gaat het boven verwachting goed nadat zij vorige week ’s morgens niet meer op kon staan in de box. We hebben haar nog vijf dagen een ontstekingsremmer gegeven omdat ze een harde bult had naast haar staart die gelukkig na een dag al afzakte. Al met al is het goed afgelopen en loopt ze gelukkig weer helemaal goed! Wat was het schrikken maar zoals Johan Cruijff altijd zei: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”….

Hengstig of niet?

Nu Hessel toch zijn vakantie had onderbroken en terug was bedacht ik me ineens iets. We zaten samen achter in de schuur, met de deuren open, koffie te drinken en nog even na te praten over Hiske. Het is een fijne plek om te zitten, je hebt er een prachtig uitzicht over het land waar onze Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte loopt met haar veulen Pelle NP fan de Hesterhoeve. En zo langzamerhand is het ook de plek waar al vele ideeën zijn ontstaan tijdens de gesprekken over de paarden en het fokken. ‘Heb je Roza al hengstig gezien?’. vroeg Hessel. Nee gelukkig niet! We hebben haar twee weken geleden geïnsemineerd en als ze deze week hengstig wordt zou dat betekenen dat ze niet drachtig is geworden. ‘Ok’, zei Hessel. ‘We gaan haar vrijdag scannen dan weten we het.’ Ik tuurde over het land en keek naar Pelle die van het land meer een F1-baan had gemaakt en die bijna plat door de bocht ging. Max Verstappen was er bijna niks bij. Ik zei tegen Hessel dat ik me nog kan herinneren dat hij een keer vertelde op dag 14 na inseminatie al kan zien of een merrie drachtig is. En eh….. het is nu de 14e dag dus….Hessel begon te lachen en zei: ‘je hebt gelijk Es we gaan haar gewoon nu al scannen.’ De altijd rustige Hessel was al net zo nieuwsgierig en ongeduldig als ik!

Roza haar dertiende veulen

Binnen 5 minuten had ik Roza en Pelle op de poetsplaats staan. Hessel had zich ondertussen in zijn overjas gehesen en de scanner hing al om zijn hals. Oh wat weer een spannend moment, zal ze drachtig zijn of niet? Mocht het wel zo zijn dan is onze 16-jarige Roza drachtig van haar 13e veulen. Vanaf haar 3e heeft ze ieder jaar zonder problemen een veulen gegeven. Roza komt uit een heel sterk fokkende lijn. Haar moeder was de 21 jarige prominente Preferente Stermerrie Nedia, gefokt door de bekende Friese fokker Wybren Jorritsma. Haar moeder Amerins is een volle zus van Tjimme 275. Nedia was op haar 21ste drachtig van haar 16e veulen! Als onze Roza zo door gaat evenaart ze haar moeder misschien wel. Maar eerst maar eens kijken of ze nu drachtig is van haar 13e veulen. Hessel begon met het scannen van de baarmoeder. ‘Ik zie nog geen hengstigheidsplooien in de baarmoeder’, zei Hessel. Dat is mooi dacht ik bij mezelf. Hier zie ik de 3 cystes weer. Met grote ogen keek ik mee op het beeldscherm. Waar is het vruchtblaasje nou dacht ik en ineens zag ik hem! Daar was hij! Een prachtig rond vruchtblaasje, onze Roza fan de Kromme Jelte in één keer drachtig van de prachtige jonge hengst Beant 517. 1 mei 2022 hopen we op een prachtig gezond veulen van deze prachtige combinatie, haar 13e veulen!Afgelopen zaterdag hebben we Roza weer gescand, en het vruchtblaasje was nu al veel beter te zien. Het was niet meer mooi rond maar meer “fladderig”, precies zoals het hoort. Aankomende zaterdag weer scannen en als dat goed is dan maar afwachten en hopen dat alles goed gaat.

Jobke, Maaike, Pelle

Wat een geweldig nieuws en wat konden we dat even goed gebruiken na al die nare dingen van de afgelopen weken. Nieuw leven is onderweg, wat is het toch een prachtige hobby het fokken van Friese paarden. Pelle is nu een dikke maand en groeit als kool. Hij was al groot bij zijn geboorte door zijn lange benen en nu hij al wat bespiering krijgt is het al een heel paardje. Daarnaast geeft Roza heel veel melk waardoor hij in ieder geval niet dun is!! En ook Pelle is weer zo’n grappig veulen, dat moeten die veulens toch wel van hun moeder hebben. Jobke was ook een clown en Maaike kon er vorig jaar ook wat van. Als ik nu naar Maaike kijk dan kan je bijna niet meer voorstellen dat ze ook ze klein is geweest als Pelle.

Nieuw leven onderweg

De enters Nine, Maaike en Nynke zijn ineens niet klein meer. Afgelopen zaterdag gingen ze voor het eerst het land op. Prachtig om te zien hoe ze met zijn drieën door het land vlogen, de staart erop en met veel gebruik van het achterbeen. Hier loopt de toekomst. Ik ben zo nieuwsgierig wat ze als driejarigen op de keuring laten zien. Maar eerst is Pelle aan de beurt, hij mag zijn kunsten 14 augustus 2021 op de fokdag in Tolbert laten zien. Tot nu toe heb ik hem alleen nog maar door het land zien racen, met de bal zien spelen, slapen, eten en vaak om knuffels vragen. Wat een knuffel veulen is het, terwijl ik hem van de week kroelde, besefte ik wat een geluk we hebben. En prachtig veulen in mijn armen en alweer nieuw leven onderweg, wat een geweldige week….

 

Vorig artikelVier eerste premies bij locatiekeuring Stal de Mersken
Volgend artikelDrie hengsten in herkansing aangewezen voor voorrijdagen *met video*