Blog Ester: terugblikken op 2021 en vooruitkijken naar 2022

De laatste dagen van 2021 zijn aangebroken, wat is het jaar weer omgevlogen. Terugkijkend was het een bijzonder jaar met zowel verdrietige als intens gelukkige momenten. Het begon in februari met Menno. Op 28 februari werd hij 25 jaar! Hij werd geboren op 28 februari bij Hessel en zijn vrouw thuis in de garage. In die tijd hadden ze de paarden niet bij huis en als er dan een hoogdrachtige merrie was dan nam Hessel haar mee naar huis zodat het veulen bij huis in de garage, waar hij een stal in had gecreëerd, geboren kon worden. Menno kwam gezond op de wereld op het moment dat Hessel en zijn vrouw niet thuis waren. Hun dochter Marieke was er alleen bij, het werd dan ook haar veulen. Hij is altijd bij haar gebleven en hopelijk wordt hij aankomende februari 26 jaar.

Stermerrie Nanja

Vlak na deze mooie verjaardag kregen we minder goed nieuws. Het lukte ons maar niet ondanks vele pogingen om onze Stermerrie Nanja van het Leuven in 2020 drachtig te krijgen. We hadden er alles aan gedaan maar helaas. ‘We proberen het volgend jaar weer’, zei Hessel. Voordat we beginnen met insemineren bekijken we altijd eerst via een echo de baarmoeder zodat je weet hoe deze eruit ziet. Mocht er bijvoorbeeld een kleine cyste in zitten, wat heel normaal is bij oudere merries, dan weet je dit, zodat je deze later niet verwart met het vruchtje. Ik zag het direct aan Hessel zijn gezicht. Het was niet goed, er bleek na onderzoek een goedaardige vleesboom in haar baarmoeder te zitten. Nanja kon nooit meer drachtig worden.. In april hebben we haar verkocht. Ik vond het afscheid verschrikkelijk maar gelukkig vonden we een mooi plekje voor haar waar ze alle aandacht kreeg.

Hengstveulen Pelle

Gelukkig was er in mei weer goed nieuws. Op 18 mei 2021 gaf onze Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte het leven aan haar 12e veulen. Een prachtig hengstveulen! De geboorte verliep perfect en wat waren we trots op hem: Pelle NP fan de Hesterhoeve. Iedere dag was ik met hem bezig. Vanaf dag 1 gaf ik hem halstertraining en moest hij even vast staan op de poetsplaats waar we zijn beentjes optilden zodat hij dit vanaf dag 1 kende. Maar naast het oefenen waren er natuurlijk de prachtige momenten van het knuffelen, het plotseling in slaap vallen op mijn schoot na het rond rennen in de bak en het spelen met de bal. Het nieuwe leven van Pelle stond in groot contrast met het leven van oude Stella. Stella was het oudste Friese paard van Hessel, ze was inmiddels met pensioen maar liep alleen af en toe nog met oude Menno voor de rouwkoets. Wat heeft ze veel mensen naar hun laatste rustplaats gebracht maar nu was Stella zelf aan de beurt…
Op 14 juni dit jaar zou Stella 24 jaar zijn geworden, maar een week voor haar verjaardag was het zover, Stella was op. Marieke, de dochter van Hessel belde: ‘pap het gaat niet goed met Stella wil je haar halen.’ Stella en Menno liepen samen bij Marieke en genoten daar van hun pensioen waar het hun aan niks ontbrak.

Verdrietig voor Stella

Hessel haalde Stella op en hoe ziek ze ook was, ze liep nog dapper de trailer af. ‘Morgen gaan we het doen’, zei Hessel. ‘Wil jij mij helpen?’ Tuurlijk help ik je… Het was het meest moeilijke moment van afgelopen jaar. Stella is heel rustig heen gegaan, geëuthanaseerd door haar eigen baas. Ze legde rustig haar hoofd op mijn schoot terwijl Hessel de injectie gaf en daar ging ze.. Wat deed Hessel dat weer goed, hij bleef zo rustig zoals hij altijd is tot het moment dat we Stella moesten afdekken. We zeiden niks tegen elkaar maar ik voelde het verdriet van Hessel en hoorde hoe hij de brok in zijn keel wegslikte. Snel draaide ik me om, niet huilen Es zo is het goed. Stella heeft een prachtig leven gehad en je moet nu sterk zijn voor Hessel. Gelukkig was Pelle er, het nieuwe leven. Wat ligt leven en dood dan dicht bij elkaar. Hij zorgde al gauw weer voor een glimlach op onze gezichten met zijn gekke bokkensprongen door het land.

Roza drachtig van Jehannes 484

Wat ook echt een hoogtepunt was, was het insemineren van onze Stermerrie Roza fan de Kromme Jelte. Je zou zeggen, nou dat is toch niet zo bijzonder. Nee dat klopt. Ik had die ochtend alles klaar staan en Hessel zou Roza insemineren. Wat doe je nou vroeg ik terwijl Roza al klaar stond. ‘Het is tijd Es’, zei Hessel. Ik zei tijd? waarvoor? ‘Jij gaat haar insemineren, je bent er klaar voor’, zei Hessel. Met grote ogen keek ik hem aan terwijl Hessel de theorie op papier begon uit te tekenen. Binnen een uur stond ik in een veel te grote groene stofjas Roza te insemineren. Ik kon het zelf bijna niet geloven. Het was dan ook enorm spannend toen we haar na 15 dagen gingen scannen. En ja hoor drachtig!! Inmiddels is ze 5 maanden drachtig van Jehannes 484 Sport!

Hoogte- en dieptepunten

Helaas kregen we in november een heel verdrietig bericht, Nanja van het Leuven was overleden. En zo is het ook met de paarden, geluk en verdriet liggen dicht bij elkaar. Er waren nog veel meer hoogte- en dieptepunten maar dit waren toch wel de belangrijkste. Al met al kijken wij terug op een mooi (paarden)jaar en verheugen ons op een nieuw jaar met veel mooie momenten en hopelijk een gezond veulen!!!! Wij wensen iedereen een heel mooi en vooral gezond 2022!!! Tot in het nieuw jaar!

Vorig artikelHet jaar van … Udo de Haan
Volgend artikelHet jaar van … Yvette Pen