Blog Ester: van twee naar vier

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover, de nieuwe Friese merrieveulens Nina en Nynke zijn gearriveerd. Nina en Nynke zijn twee prachtige veulens die ook net als onze Nine en Maike steeds samen hebben gelopen dus die kennen elkaar ook goed. Zondagmorgen omstreeks 11.00 uur kwamen de eigenaren aanrijden met de veulens. Nine en Maike waren natuurlijk direct geïnteresseerd en stonden vol verwachting achter het hek te kijken wat er aan kwam. Ze kennen natuurlijk alleen elkaar en hun moeders, die ene keer dat ze andere veulens hebben gezien tijdens de keuring kan je niet echt meetellen. Ik zag dat ze het ondanks dat ze super nieuwsgierig waren ook best spannend vonden net als ik. Het is toch altijd even weer afwachten hoe het loopt als er veulens bij komen. We hadden ervoor gekozen om de veulens direct bij Nine en Maike in het land te doen, het land is groot genoeg voor vier veulens om met elkaar kennis te maken. Mocht het niet klikken dan is er voldoende ruimte.

Hiërarchie in meidenclubje

De klep van de trailer ging naar beneden en daar stonden ze Nina en Nynke twee prachtige veulens die nog een beetje versuft op de trailer stonden. Voor de reis hadden ze iets kalmerends gekregen. Maar eenmaal van de trailer af, liepen ze al enthousiast nog wel een beetje wiebelend naar het land. Toen ze dichterbij kwamen werden Nine en Maike helemaal enthousiast maar vonden het ook spannend. Ze gingen stilstaan achter het houten hekwerk en je zag hun ogen er bijna uitrollen of ze tegen elkaar zeiden wat is dit? Wie zijn dit? Ik moest er zo om lachen. En de vraag was natuurlijk direct hoe zal de hiërarchie worden in dit mooie kleine merriegroepje. Zullen Nine en Maike bovenaan komen te staan omdat zij hier al “woonden” of zijn het juist Nina en Nynke die zich het kaas niet van het brood laten eten.

De veulens werden losgelaten en ja hoor daar gingen dappere Nine en Maike alsof ze tegen elkaar zeiden wegwezen hier. Samen vlogen ze het land in om vervolgens stokstijf met grote ogen naar de veulens te kijken die op hun beurt hetzelfde deden, prachtig om te zien. Na enige tijd van aftasten gingen Nine en Maike die twee eens van dichterbij bekijken. Heel dapper stapten ze erop af, Maike deze keer voorop. Bijna stonden ze neus aan neus toen Nina hard blies. Maike en Nine stoven door het land om vervolgens zo snel mogelijk naar hun veilige inloopstal te rennen. Zo grappig om te zien. Nine en Maike waren duidelijk compleet onder de indruk en verdedigden hun fort nou niet echt dat je zegt daar gaan we de oorlog mee winnen haha.

Synchroon draven

Ach, ik kan ze het ook niet helemaal kwalijk nemen. Nina en Nynke zijn afgelopen maart geboren dus net even één en twee maanden ouder en hebben net iets meer kracht. Maar na enige tijd trokken ze toch steeds weer naar elkaar toe, steeds iets langer en iets dichter bij elkaar om vervolgens weer in volle vaart naar hun veilige stal te draven. En dat draven en galopperen gaat allemaal synchroon. In het begin dacht ik nog dat het toeval is en dat zal het misschien ook zijn, maar als je het ziet…. Het ziet er zo komisch uit. Waar Nine is is Maike en andersom. Dat wordt nog wat om ze over een paar jaar uit elkaar te halen. Ik denk dat ik nog vaak met de trailer bij onze vriendin René, de eigenaresse van Maike, kom om samen een buitenrit te maken. En waarschijnlijk staat er rond die tijd nog iemand te trappelen maar dan om dit geweldige span ooit voor de wagen te hebben, Hessel!

Maar goed zover is het nog lang niet en ondertussen genieten we volop van deze prachtige merries. Toen alles zondag vrij rustig was zijn wij eerst weg gegaan maar ik kon natuurlijk niet wachten om de volgende morgen direct aan René te vragen hoe de nacht was gegaan, en of ze met zijn vieren binnen hadden gestaan. De nacht was prima gegaan, maar samen binnen slapen dat was nog een beetje veel van het goede. Twee binnen, twee buiten.

‘s morgens zij aan zij in het land te grazen. Het begin van een mooie rustige koppel is geboren. Ik heb bij deze Blog foto’s en filmpjes bijgevoegd omdat ik eigenlijk niet in woorden kan uitdrukken hoe mooi en grappig het eruit zag en hoe synchroon Nine en Maike zijn, kijk zelf maar dan snap je het!

 

Vorig artikelMarkus 491 hofleverancier eerste bezichtiging
Volgend artikelEinde voor Adel 357