Blog Ester: waken bij Roza….

Het is nu dinsdagmiddag 18 mei 2021 16.05 uur en hoog tijd voor een update over   onze hoogdrachtige Stermerrie Roza fan de Kromme Jelle. Roza is drachtig van Jehannes 484 Sport. Het wordt hopelijk haar 12e veulen.

Vruchtbare merrielijn

Haar eerste veulen kreeg ze toen ze vier was en de jaren daarop heeft ze ieder jaar een gezond veulen gebracht. Het is een geweldige fokmerrie die zich ook zo mooi bewaard. Haar moeder Nedia kreeg op haar 21ste nog haar 16e veulen. Een sterk fokkende en vruchtbare merrielijn dus. Het fijne aan een merrie die al zoveel veulens heeft gehad is dat een merrie haar eigen patroon ontwikkelt. Na de eerste paar veulens is het vaak zo dat de merrie de volgende veulens evenlang draagt. Er kan een paar dagen tussen zitten, maar meestal dragen ze vrij constant.

Duidelijke signalen

Dit jaar leek het erop dat Roza het anders ging doen. Twee weken geleden ging Hessel nog even een weekje op vakantie. ‘Dat kan prima’, zei Hessel. ‘Roza doet hoogstwaarschijnlijk weer hetzelfde als andere jaren.’ Daar bedoelt hij mee dat ze 11 maanden draagt en het heel goed laat zien wanneer het veulen eraan zit te komen. 24 uur voor de bevalling begint ze te kegelen, kleine harsdrupjes aan de spenen. Daarbij kijkt ze vaak naar haar buik, gaapt veel en een paar uur voor de bevalling begint ze continue te lopen en stopt met eten. Dus  Hessel kan nog prima nog even een weekje weg.
Maar dat liep even anders, Hessel stond nog niet met één been in zijn vakantieverblijf of Roza begon te kegelen.. Na drie keer kijken wist ik het zeker. Vanaf dat moment heb ik haar eigenlijk niet meer alleen gelaten, ondanks dat er wel een verschil was met de vorige keren. De spenen stonden nog tegen elkaar aan, maar toch kegelde ze. Het was een spannende week omdat ik natuurlijk alleen was. Het is toch fijn om Hessel (gepensioneerd dierenarts) in de buurt te hebben. Maar al met al het kegelen ging door maar geen veulen..

Wel kegelen, geen veulen

Dat was op 2 mei en, je raadt het al, het is nu 18 mei. Drie dagen over de 11 maand en nog steeds geen veulen. Maar!!! Het lijkt nu echt niet meer lang te gaan duren. Ze gaapt, kijkt naar haar buik, staart vaak omhoog, en haar billen voelen als pudding. We hebben haar inmiddels in de bak, de plek waar ze haar veulen gaat krijgen.
Wij laten de veulens altijd geboren worden in de bak. Het is een ideale plek, de merrie heeft zo alle ruimte waardoor er geen gevaar is dat ze vast kan komen te liggen of dat ze zo tegen de muur gaat liggen waardoor het veulen er niet uit kan. Daarnaast heeft het veulen alle ruimte om te gaan staan. Dit gaat natuurlijk vaak met vallen en opstaan en zo kan het veulen zich niet bezeren aan de wanden.
Ook is het handig om de eerste mest van het veulen de darmpek terug te kunnen vinden. Dit gaat een stuk makkelijker in het witte zand van de bak dan in stro. Nou moet ik wel zeggen dat onze bak omringd is met een dijkje en bomen. Het is een mooie beschutte plek en de bak is nu droog. Twee weken geleden was het vreselijk weer met veel regen en wind dan hadden we haar binnen gehouden om te bevallen maar gelukkig zijn de omstandigheden nu weer goed.

Met geboortemelder

Inmiddels loopt ze met de geboorte melder om en waken we bij haar. Al twee weken houden we haar, dag en nacht, goed in de gaten. Ze heeft me mooi in de maling genomen toen Hessel er niet was. Best zwaar, maar tegelijk ook de mooiste tijd van het jaar. Het blijft toch telkens weer een wonder als er zo’n prachtig gezond veulen geboren wordt en alles gaat goed met de merrie en het veulen. Hessel denkt dat het vannacht komt. Zal hij dan hierin ook gelijk krijgen? Net als dat hij steeds tegen mij heeft gezegd 11 maand dracht is 11 maand dracht Es. Ik hoop het want ik kan niet wachten om die kleine te zien!

Merrieveulen? Of toch een hengst?

En zal ik dan in één ding gelijk krijgen? Ik zeg het wordt een merrieveulen. Dat kan ik zien aan hoe ze het draagt. Hessel zegt dat ik gek ben, maar we gaan het zien. Een merrie of een hengstje, het maakt niet uit als het allemaal maar goed gaat en et gezond is!
Het wordt een spannende nacht.

Vorig artikelSportpredicaat vanaf 19 mei
Volgend artikelGeen EK, wel een kampioenschap K&PP