Blog Ester: zes dagen, zes weken, zes maanden

Het is alweer november, wat gaat het allemaal snel. Het is inmiddels een dikke week geleden dat we onze Stermerrie Nanja van het Leuven hebben laten testen op PPID, de ziekte van Cushing. Nanja was sterk vermagerd toen haar veulen Nine nog bij haar liep. Maar Nine is nu een maand bij haar weg en ondanks dat ze onbeperkt ruwvoer krijgt en we haar bijvoeren komt ze maar niet aan. Daarbij kreeg ze ook nog eens koliek vorige week, en dronk ze meer dan normaal. Ze had hele dunne mest dus dat zou ook de reden kunnen zijn van het vele drinken, maar hoort ook bij cushing. Wat ook bij cushing voorkomt is het niet meer drachtig worden, en ze is dit jaar ondanks al onze inspanningen gust gebleven. Hessel heeft bloed bij haar afgenomen en daarna was het afwachten op de uitslag, zo spannend want stel ze wordt nooit weer drachtig… Ze is toch onze fokmerrie.

Geen cushing

Inmiddels heeft ze laten zien dat ze, ondanks dat ze jaren niet aangespannen heeft gelopen, ze dit super oppakt. Hessel oefent regelmatig met haar en gisteren liep ze zelfs met Roza, onze andere Stermerrie, voor de wagen. Het doel van Hessel is om eind november met een vierspan te rijden waar Nanja dan ook in meeloopt. Zo leuk, dus of ze nog weer drachtig raakt of niet, Nanja blijft! Al is het alleen al om haar lieve karakter. Dat neemt niet weg dat de test heel spannend was. Gelukkig kregen we best snel uitslag: negatief getest op cushing!! Geweldig en ook nog eens met hele lage waarden. Gezonde paarden horen in het najaar (want dan vindt er een stijging plaats van de ACTH spiegel en is de beste tijd om te testen) onder de 47 pg/ml te zitten en hier zat ze ver onder!

Dracht zo groot als een voetbal

Wie wel drachtig is, is Roza fan de “Kromme Jelte” inmiddels is ze bijna vijf maanden drachtig van Jehannes 484. Roza komt uit een heel goed fokkende lijn en is nu drachtig van haar 13e veulen. Het is een sterke, klassieke merrie met veel behang. En ondanks dat ze 16 jaar is heeft ze zich voor een fokmerrie heel goed bewaard na zoveel veulens. Geen hangbuik of holle rug, maar nog steeds een mooie bovenlijn. Om er zeker van te zijn dat het allemaal goed gaat en er zeker van te zijn dat het veulen er nog in zit heeft Hessel haar deze week nog even rectaal gecontroleerd. Een mooie vruchtzak zo groot als ongeveer 1,5 voetbal. Alles is goed! Geweldig! Maar nu krijgen we maar één veulen volgend jaar. Dat is toch niks. Ook al raakt Nanja begin volgend jaar wel drachtig, dan hebben nog steeds maar één veulen in het voorjaar. Misschien is het leuk om er volgend jaar nog een drachtige Friese merrie bij te kopen zodat we weer twee veulens hebben? Terwijl ik het zei dook ik achter Roza weg en begon haar te poetsen zodat ik Hessel niet zag. Hessel wordt niet goed, het begon met één fokmerrie en nu begin ik al over een derde. Het bleef even stil. En na een paar tellen hoorde ik Hessel zeggen. ‘Nou Es dat is nog niet zo’n gek idee.’ Verbaasd kwam ik overeind en keek over Roza’s rug naar Hessel. ‘Kijken kan altijd’, zei Hessel, met een grote glimlach op mijn gezicht ging ik door met poetsen. Hij zegt in ieder geval geen nee! Mijn dag kon niet meer stuk…

Veulentandjes

Afgelopen weekend zouden er twee merrieveulens bij Nine en Maike komen, helaas is dit door omstandigheden niet door gegaan. Nu komen ze aankomend weekend, zo leuk! Ben heel nieuwsgierig hoe Nine en Maike reageren. Die zijn vanaf hun geboorte samen en hebben nog nooit buiten de keuring om andere veulens gezien. Ik ga ongeveer twee keer in de week naar ze toe en dan is het altijd feest. Ze komen er direct enthousiast aan en willen maar al te graag geborsteld worden. Ook bewegen ze vaak nog steeds in dezelfde beweging, zo leuk om te zien. Toen ik er eergisteren was knarste Nine met haar tanden en ineens bedacht ik me dat ze weleens last zou kunnen hebben van doorkomende snijtanden. Zes dagen, zes weken en zes maanden dat is de volgorde van het krijgen van veulentandjes en de eerste twaalf kiezen. Rond zes weken komen de middelste snijtanden door, rond zes maanden de buitenste snijtanden. Dat zal het zijn: Nine is bijna 6 maanden oud.

Dressuurproef Berber

Al met al weer een mooie week met weer leuke dingen in het vooruitzicht! Eerst dit weekend de aankomst van de nieuwe veulens. Dat wordt nog wat trouwens met de namen, Nine, Nina, Nynke en Maike. Berber, onze stalgenoot gaat er foto’s van maken dus die houden jullie tegoed. Berber heeft trouwens dit weekend voor het eerst een dressuurproefje gereden met haar paard Conquistador (Co). Co is een Fries x KWPN het ging heel goed, ze heeft het filmpje ingezonden en nu maar wachten op de uitslag. Ze zagen er in ieder geval prachtig uit daar zal het niet aan liggen.

Vorig artikelABFP-6 levert vier nieuwe Kroonmerries en één Ster op
Volgend artikelGeralt Pots en Sieneke Mekkes treden af als bestuursleden