Blog Ester: zorgen om Nanja, maar niet om Nine en Maike

Deze week wil ik beginnen met iedereen te bedanken voor de vele lieve reacties na het overlijden van Jobke. Het is ongekend hoe populair hij was bij velen van jullie. Ik hoop dat we hem herinneren met een glimlach. Na het vreselijke afscheid pakte ik de draad thuis weer op met de paarden. Maar ook thuis ging het niet helemaal goed. Ik keek zaterdagmiddag eens naar Nanja in het land en dacht wat staat Nanja daar zielig achteraf. Nanja van het Leuven is onze Stermerrie en de moeder van mijn veulen Nine. Nine is nu een maand bij haar weg en staat in de opfok. Het was ook echt nodig dat Nine bij haar moeder weg ging want ze ‘at’ haar helemaal op. Nanja is een hele lieve merrie en weigert bijvoorbeeld nooit als het veulen wil drinken, ik heb zelfs gezien dat niet alleen haar eigen veulen Nine bij haar dronk maar ook Maike het veulen van onze tweede Stermerrie Roza. Tja, en dan gaat het natuurlijk heel erg hard. Nanja werd heel mager we konden er niet tegen voeren. Maar Hessel zei dat als het veulen er eenmaal bij weg ze wel bijtrekt. Maar tot nu toe gaat dat nog niet zo heel snel ondanks dat we haar goed voeren is ze echt mager.

 

Liggen en rollen

Maar goed om terug te komen op zaterdag, daar stond Nanja bescheiden als ze is alleen achter in het land. Sinds een week lopen alle paarden nu samen in het hetzelfde stuk land en dat gaat super. De rest van de percelen land heeft nu rust zodat de paarden het niet vertrappen. Ik heb haar er maar even uitgepakt en op stal zag ik toch dat ze zich niet lekker voelde. Ze ‘waffelde’ wat met haar mond een soort gapende beweging zeg maar en keek een paar keer naar haar buik. Ik liep even weg en toen ik terug kwam zei Hessel dat ze net ging liggen. ‘Kk denk dat ze koliek heeft.’ En terwijl hij het zei ging ze weer liggen en deze keer ging ze er ook bij rollen. Ik maak medicatie klaar zei Hessel, en binnen een paar tellen spoot hij het middel Buscopan in dit is een middel om pijn en ongemakken door buikkrampen in het spijsverteringskanaal te behandelen en werkt binnen een paar minuten en is na acht uur uitgewerkt. Ook heeft hij direct een balletje mest gepakt en samen met water in een handschoen gedaan en opgehangen. Mocht er de volgende dag veel zand in de vingers van de handschoen zitten dan zou het zandkoliek kunnen zijn maar dit bleek niet het geval. Ook mestte ze wel, maar was de mest te dun. Ondertussen ben ik met Nanja gaan wandelen. Dit is de keerzijde van het houden van paarden, het is zo’n rotgevoel als één van de paarden iets mankeert. Ik ben dan ook zo blij dat Hessel zoveel ervaring heeft, 42 jaar lang dierenarts geweest en hij raakt nooit in paniek. Na 8 uur was de Buscopan uitgewerkt en Nanja leek iets beter. Ze had in ieder geval veel minder last van haar buik dat was een hele geruststelling.

Onderzoek op cushing

De volgende dag was ik natuurlijk in alle vroegte al bij haar om te kijken hoe het ging, vol spanning deed ik de staldeur open, als het maar goed gaat met haar. En ja hoor, twee grote bruine ogen keken me aan wat een opluchting. Nu mocht ze ook een beetje ruwvoer met veel structuur. Zolang ze last had van koliek mocht ze even helemaal geen voer in verband met verstopping. We moesten eerst zeker weten dat ze goed mestte nu ze dat deed mocht ze dus was eten. Na een paar uur ben ik maar even weer met haar gaan lopen, dat is altijd goed. Je kan haar wel even in het oefentuigje doen, dat is twee vliegen in een klap, zei Hessel. Dat is een mooi lesje voor jou en haar. Normaal hou ik me meer bezig met het fokken en het rijden van de paarden, Hessel is van het mennen. En zo gingen we lekker stappend over het erf. Ik had haar zweetdeken opgelaten ik wou natuurlijk niet dat ze kou zou vatten nu ze al niet zo lekker was. Het lopen deed haar goed en gelukkig is ze weer helemaal opgeknapt. Wel hebben we gisteren twee buisjes bloed afgenomen om te laten onderzoeken op cushing oftewel PPID, dit is een verouderingsziekte die een verstoring teweeg brengt in de hypofyse van de hersenen. Deze geeft teveel hormonen af waardoor het paard hormonaal uit balans raakt, dit zou mogelijk verklaren waarom ze niet drachtig is geworden dit jaar en waarom ze zo mager is. Dit zijn namelijk symptomen die regelmatig voorkomen bij Cushing, evenals verlies van spieren, veel drinken en plassen en een buikig model krijgen. Over twee weken krijgen we de uitslag, ook weer spannend…

Opfok en opvoeding

Met wie het in ieder geval heel goed gaat zijn Nine en Maike Np fan de Hesterhoeve. Ze vermaken zich prima in hun luxe opfokstal waar ze in en uit kunnen lopen wanneer ze maar willen. Ze hebben een heerlijk strobed dat ook uitnodigt om te gaan liggen. Voor alle paarden geldt als het stro bed niet dik genoeg is dan zal een paard minder snel gaan liggen. Maar hoe weet je nou wanneer het bed dik genoeg is? Nou, das heel makkelijk. Laat je zelf in de stal voorover vallen op je knieën op het stro, als het geen pijn doet is het bed dik genoeg. Een keer in de week ga ik naar ze toe en dan nog zie ik ze groeien. Wat gaat dat hard, onvoorstelbaar. Het is zo leuk hoeveel ze aan elkaar hebben, zo dapper samen. Ze zijn nog steeds super aanhankelijk en knuffelig, zo fijn dat dat blijft. Ze vinden het heerlijk om geborsteld te worden in het ochtendzonnetje. Vervolgens til ik dan alle benen even weer op en krab de hoefjes uit. Ook dit doen ze nog steeds perfect ik hoef ze niet eens vast te zetten ze blijven gewoon stil staan. Dit is echt te danken aan hun opvoeding vanaf de geboorte. Maar aankomend weekend zal het eerst gedaan zijn met de rust denk ik. Dan komen er twee merrieveulens bij en is het groepje compleet. Ik ben zo nieuwsgierig hoe ze daar op gaan reageren, ik zal het in ieder geval filmen zodat jullie de eerste ontmoeting hier in mijn volgende Blog kunnen zien.

Vorig artikelDe mooiste Modelmerries van 2020
Volgend artikelVoor Kroonmerrie Amber (Alwin 469) zit dit jaar alles mee